Γώγος για κορονοϊό: Δεν είναι λύση τα επαναλαμβανόμενα lockdown τύπου «ακορντεόν» (video)

Διαφορετική είναι η άποψη του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπου Γώγου, για τα επαναλαμβανόμενα lockdown τύπου «ακορντεόν», τα οποία είπε ότι δεν είναι καλή λύση, σε αντίθεση με την άποψη που εξέφρασε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Αυτήν τη στιγμή η υγειονομική κρίση είναι μεγάλη. Το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να μπορέσουμε να ελαττώσουμε

το φορτίο νόσου και το φορτίο νοσηλείας στις περιοχές αυτές. Αυτό προέχει τώρα. Να ανασάνει το σύστημα, να ανασάνουν οι ασθενείς και να ανασάνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έχει “γονατίσει” αυτές τις μέρες. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελαττωθεί, σαφέστατα, και η διασπορά. Θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί, τα κρούσματα και τα θετικά τεστ. Αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επανέλθουμε, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε», ανέφερε ο κ. Γώγος στον ΑΝΤ1.

Αναφέροντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ύφεση στην εκθετική αύξηση, ο κ. Γώγος είπε: «Ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα να είναι καλύτερα. Φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση στην εκθετική αύξηση. Αναμένουμε να οριζοντιοποιηθεί η καμπύλη, ούτως ώστε μετά από δύο βδομάδες να δούμε καλά νούμερα. Είναι νωρίς να πει κανείς κάτι. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν πράγματα που θα βάλουν ξανά σε κίνδυνο τη διασπορά».

Όσον αφορά στο σύστημα «ακορντεόν» και τα επαναλαμβανόμενα lockdown με μικρές διακοπές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε:

«Όταν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με βάση τη βελτίωση των υγειονομικών παραμέτρων και ανοίξουν μερικά πράγματα και μερικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, με όλα τα μαθήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, με μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων. Η καλύτερη λύση δεν είναι το “ακορντεόν”, αλλά, αφού μαζέψουμε τα πράγματα, να συνεχίσει η λειτουργία της κοινωνίας σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον κορονοϊό, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση και τήρηση από τον γενικό πληθυσμού. Αν χρειαστεί να επαναληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα, θα το κάνουμε, δεν θα το ρισκάρουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα