Η Μπαρτσελόνα είναι πάντα κοντά στους πρόσφυγες της Λέσβου με στόχο ένα καλύτερο μέλλον

Η Μπαρτσελόνα προσφέρει πολλά μέσω του φιλανθρωπικού της έργου και στο πλαίσιο αυτό οι «μπλαουγκράνα» ενδιαφέρθηκαν ξανά για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα αυτούς που ζουν στη Λέσβο.

Η ισπανική ομάδα θέλει να δώσει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά προσφύγων που ζουν σε προσωρινά καταλύματα στο συγκεκριμένο νησί του Αιγαίου και έτσι μετατρέπει τα στρατόπεδα προσφύγων της Λέσβου σε γήπεδα ονείρων…

Το φιλανθρωπικό έργο της

Μπαρτσελόνα γίνεται μέσω του «Barca Foundation» και σε συνεργασία με την UNICEF. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σπουδαίος ισπανικός σύλλογος έχει δείξει ενδιαφέρον για τα προσφυγόπουλα στη Λέσβο, αφού τον Ιούνιο του 2017 είχαν έρθει βετεράνοι της ομάδας και είχαν παίξει φιλικό με άσους της εθνικής Ελλάδος.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τους επηρεάσουμε, να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν και να τους δείξουμε το μέλλον», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα και της Barca Foundation, Ζόρντι Καρντονέρ. Στη σχετική εκδήλωση μίλησε και ο παλαίμαχος άσος, Λίλιαν Τιράμ, ο οποίος θέλησε να περάσει μήνυμα κατά του ρατσισμού και των κοινωνικών διαφορών.

Lilian Thuram on now. His Foundation partners with UNICEF and Barca Foundation on anti racism and social inclusion #sport4change #gettingintothegame pic.twitter.com/omFEzWILJQ

— Tom Woodhouse (@woodhouse_tom) 28 Μαρτίου 2019

Από το 2017 εκατοντάδες παιδιά είναι μέλη του προγράμματος «Barca Soccer FutbolNet» από την υλοποίησή του τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της «ΜΚΟ Movement on thw Ground». Παιδιά από δύο στρατόπεδα προσφύγων παρακολουθούν την ακαδημία ποδοσφαίρου στη Λέσβο. Όπως έχει ανακοινώσει η Μπαρτσελόνα, οι προπονήσεις διαρκούν δύο ώρες και πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα. Στο πρόγραμμα απασχολούνται ως προπονητές, πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο.

«Αυτά τα παιδιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Είναι εδώ χωρίς γονείς και δεν έχουν κανέναν να τους πει τι είναι σωστό και τι λάθος. Ετσι μέσω του προγράμματος μαθαίνουν πολλές αξίες όπως ο σεβασμός και η ομαδική εργασία», τόνισε ο Αέσα Όσο, ο οποίος είναι προπονητής από την Συρία.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και πολλά κορίτσια. Όπως η 15χρονη Μπαλούτ Αλί από το Πακιστάν (ζει στη Λέσβο μαζί με τις τρεις αδελφές της), που ονειρεύεται να γίνει προπονήτρια ποδοσφαίρου και υπογράμμισε: «Έλεγαν ότι το ποδόσφαιρο ήταν μόνο για αγόρια και όχι για κορίτσια. Τώρα δεν υπάρχει καμία διαφορά. Είμαστε ίσοι».

Να θυμίσουμε ότι στον πρώτο αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Λυών εκτός έδρας για τους «16» του Champions League, οι δυο σύλλογοι, μέσω των φιλανθρωπικών προγραμμάτων που ακολουθούν, κατάφεραν να δώσουν χαρά σε δυο παιδάκια που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά κατάφεραν να δουν από κοντά το παιχνίδι.

Keywords
Τυχαία Θέματα