Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει ξανά το «Κατάρ 2022» για τις συνθήκες εργασίας

Οι υπεύθυνοι για την κατασκευή των μεγάλων έργων που αφορούν στις εγκαταστάσεις ενόψει του Μουντιάλ 2022, που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ, εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποσχέσεις για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας, χιλιάδων εργαζομένων μεταναστών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, αλλά όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία, παρά τις μεταρρυθμίσεις που συνέβησαν σχετικά με το θέμα, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για «πολλούς

μετανάστες εργαζόμενους στο Κατάρ παραμένουν δύσκολες. Ο χρόνος πιέζει τις αρχές του Κατάρ, προκειμένου να παραδώσουν μία κληρονομιά για την οποία όλοι θα μπορούμε να πανηγυρίζουμε».

Qatar 2022: Pour Amnesty International, les conditions des travailleurs immigrés restent « difficiles » https://t.co/RgpRbHvB7j

— Christian PERSON #UDLEF (@CL_Person) 5 Φεβρουαρίου 2019

Μη κυβερνητική οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία, καλεί τους ιθύνοντες του Μουντιάλ 2022, να ενισχύσουν και να επιβάλουν τους κοινωνικούς νόμους, να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό για να αποτραπεί το φαινόμενο εργαζομένων μεταναστών με χρέη και να σταματήσουν την πρακτική ορισμένων εργοδοτών, οι οποίοι κατέχουν τα διαβατήρια των εργαζομένων.

Η Διεθνής Αμνηστία, απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό του συστήματος «Καφάλα» ή χορηγίας, το οποίο θέτει τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στο έλεος των εργοδοτών τους. Παρά τις υποσχέσεις της Ντόχα, αυτή η πρακτική, η οποία μειώνει τις πιθανότητες των εργαζομένων να αλλάξουν εργασία ή να εγκαταλείψουν την χώρα, παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση.

Να θυμίσουμε ότι πριν από τρία χρόνια σάλο είχε προκαλέσει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες ζωής των μεταναστών που εργάζονται στις ανοικοδομήσεις γηπέδων στο Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022. Η έκθεση κάνει λόγο για “σύγχρονους σκλάβους”, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες.

Επίσης, η FIFA είχε έρθει σε πολύ δύσκολη θέση, όταν φάνηκε να βρίσκεται μπροστά σε μία νέα επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί την ύπαρξή της. Για πρώτη φορά υπήρχε ένορκη κατάθεση μάρτυρα, που αναφέρει ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο αγοράστηκε από το Κατάρ. Γράφτηκε τότε πως υπήρχε το ενδεχόμενο ακόμα και να διεξαχθεί σε άλλη χώρα η διοργάνωση.

Θέμα είχε δημιουργηθεί πριν από δυο χρόνια και με την κρίση στις αραβικές χώρες και στο Κατάρ. Κάτι που αναπόφευκτα είχε δημιουργήσει «καυτά» ερωτήματα και στον κόσμο του ποδοσφαίρου, μιας και το Κατάρ φαινόταν τότε απομονωμένο.

'
ودع محمد بن زايد #البابا_فرنسيس ، ولكن بعد ان اداع في حسابه الشخصي مبلغ 500 مليون دولار ثمن الزيارة وثمن إشادته المزيّفة .. #الامارات_قنطرة_التنصير

Keywords
Τυχαία Θέματα