Η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει ζωντανή τη συμφωνία των Πρεσπών

Εύθραυστες οι ισορροπίες στην ΠΓΔΜΤο ζητούμενο είναι να βρεθούν τουλάχιστον εννέα βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα ακολουθήσουν την απόφαση του 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμαΤι αναφέρει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για το δημοψήφισμαΤη συμφωνία των Πρεσπών στηρίζει ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν

Εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην ΠΓΔΜ μετά το δημοψήφισμα

για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις εσωτερικές εξελίξεις να «τρέχουν».

Αναλυτικότερα, «αμφίσημο αποτέλεσμα» βλέπει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει στη Deutsche Welle, μπορεί να ήταν απογοητευτικά χαμηλή η συμμετοχή, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ενέκρινε τη συμφωνία με ποσοστό άνω του 90%. Από δω και πέρα, συμπεραίνει ο γερμανός ευρωβουλευτής, η ευθύνη εναπόκειται στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

«Το ζητούμενο είναι να βρεθούν τουλάχιστον εννέα βουλευτές της αντιπολίτευσης, που θα ακολουθήσουν την απόφαση του 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα» λέει ο Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ. «Δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες τους συσχετισμούς δυνάμεων, αλλά σε τελική ανάλυση ποια θα ήταν η εναλλακτική λύση, εάν αποτύγχανε η αναθεώρηση του Συντάγματος στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων;»

Τη συμφωνία των Πρεσπών στηρίζει και ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν. Η άποψή του έχει βαρύτητα καθώς στην «πολιτική οικογένεια» της σοσιαλδημοκρατίας ανήκει και ο Ζόραν Ζάεφ. Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Ούντο Μπούλμαν επιρρίπτει, εμμέσως πλην σαφώς, στην υπερσυντηρητική αντιπολίτευση την ευθύνη για το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος. «Έγινε μία ισχυρή καμπάνια υπέρ της αποχής, πολλά μέσα ενημέρωσης στήριξαν το μποϊκοτάζ, δεν έλειψαν έξωθεν παρεμβάσεις. Αλλά όπως κι αν έχουν τα πράγματα, ο Ζόραν Ζάεφ ακολούθησε μία ξεκάθαρη πολιτική και η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα. Ας μην στερούμε άλλο από τον λαό αυτής της χώρας το δικαίωμα να επιλέγει το μέλλον του. Και αυτό είναι ένα μήνυμα προς την αντιπολίτευση (στα Σκόπια)», λέει ο επικεφαλής των σοσιαλιστών.

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων υποδεικνύει ως υπεύθυνο για τα επόμενα βήματα και η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει «ιστορική» τη συμφωνία των Πρεσπών. «Θεωρώ λυπηρό ότι ήταν τόσο χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, γιατί εδώ μιλάμε για το μέλλον της χώρας», υπενθυμίζει. «Απ΄ό,τι αντιλαμβάνομαι η ευθύνη ανήκει στο Κοινοβούλιο, εγώ προσωπικά θα επιθυμούσα να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, ώστε η χώρα να κινηθεί προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ήταν ιστορική η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, δεν μπορεί παρά να επαινέσει κανείς το ότι οι δύο ηγέτες θέλησαν να υπερβούν τις διαφωνίες του παρελθόντος και να χαράξουν έναν διαφορετικό δρόμο για το μέλλον».

Διχασμένο το VMRO

Την ίδια στιγμή, το VMRO εμφανίζεται διχασμένο στο εσωτερικό του. Γεγονός που διαπιστώθηκε και κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος, καθώς, ενώ η γραμμή του κόμματος ήταν η αποχή από τις κάλπες, κάποιοι βουλευτές του έσπευσαν να ψηφίσουν.

«Οι πολίτες είπαν ένα δυνατό όχι στη συμφωνία με την Ελλάδα. Τα 2/3 των «Μακεδόνων» πολιτών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη γι’ αυτούς. Οι παράλογες ερμηνείες και οι χειρισμοί του Ζάεφ είναι μάταιοι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα την επομένη του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έστειλαν με σαφήνεια ένα μήνυμα πως ο Ζάεφ δεν έχει καμία νομιμότητα να προωθήσει αυτή τη συμφωνία.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που διεξάγουν το κόμμα του Ζάεφ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματα μετά το δημοψήφισμα, o ηγέτης του VMRO δήλωσε ότι οι βουλευτές του δεν θα υποστηρίξουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

(Πληροφορίες: DW)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρεσπών,prespon