«Η Ελλάδα πιο κοντά από ποτέ στο τέλος των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal
«Για την Ελλάδα, υπάρχει τελικά φως στο τούνελ», τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, προσθέτοντας πως «μετά από περίπου οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την απαγκίστρωσή της από τα μνημόνια, τα οποία υπήρξαν τραυματικά για τους πολίτες της και δημιούργησαν δυσάρεστες εντάσεις στην ευρωζώνη».
«Με την Αθήνα
«Η (ευρωπαϊκή) κρίση τελειώνει εκεί όπου ξεκίνησε, στον Νότο. Τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου ξεκίνησε, με την έξοδο της Ελλάδας (από το καθεστώς των μνημονίων) τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη σύνοδο των ηγετών των χωρών της Νότιας Ευρώπης.
«Πάντως, οι επόμενοι μήνες θα καθορίσουν το κατά πόσο η Αθήνα θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη καθαρή έξοδο, ή αν το όποιο μεταμνημονιακό πρόγραμμα θα συνοδεύεται από πολιτικά ευαίσθητους όρους, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης χρέους», επισημαίνει η Wall Street Journal.
Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τη Δευτέρα το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων που είχαν απαιτηθεί από τους πιστωτές με αντάλλαγμα την εκταμίευση χρημάτων του προγράμματος, αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο τονίζει πως «η ταχεία έγκρισή του ανοίγει τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με τις τελικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, ώστε να διαμορφώσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά της μεγέθη με τρόπο που να μην εξαρτώνται από τα σωσίβια των Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών».
Οι συζητήσεις για το μεταμνημονιακό μέλλον της Ελλάδας θα ξεκινήσουν πιθανότατα τον Απρίλιο στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ, ωστόσο τελική απόφαση δεν αναμένεται πριν από τον Ιούνιο.
Η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να ανεβάσει τη φθίνουσα δημοτικότητά της πρωταγωνιστώντας στην άνευ όρων διάρρηξη με την εποχή των μνημονίων. Το τέλος αυτού του έπους θα τονώσει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης, η οποία χαίρει της καλύτερης οικονομικής υγείας των τελευταίων χρόνων και θα αποδεσμεύσει τους διαμορφωτές πολιτικής ώστε να εστιάσουν σε άλλα προβλήματα, όπως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Η Αθήνα – έχοντας υπόψη την ανάκαμψη άλλων πρώην προβληματικών χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία – ελπίζει και η ίδια σε μια μεταμνημονιακή ενίσχυσή της. Οι αυστηροί προϋπολογισμοί που απαιτούσαν οι πιστωτές – και η μη ανταγωνιστική οικονομία – εμπόδισαν την Ελλάδα να επωφεληθεί πλήρως από την ευρεία ανάκαμψη της οικονομίας, αν και καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις εδώ και χρόνια. Η ανάπτυξη επέστρεψε πέρυσι μετά από σχεδόν μια δεκαετία ύφεσης και σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις πρόκειται να καταγράψει άνοδο της τάξης του 2.5% το 2018.
Η όποια τελική απόφαση για έξοδο από το πρόγραμμα θα έχει ως προϋπόθεση να εκτελέσει η Ελλάδα σειρά λεπτεπίλεπτων ελιγμών. Πρώτον, η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να εφαρμόσει ένα βαρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που μέχρι τώρα δίσταζε να πράξει. Οι ελληνικές τράπεζες – που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 110 δις. ευρώ – θα υποβληθούν σε stress tests με το ενδεχόμενο να υποχρεωθούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στα ομόλογά της. Οι συνθήκες φαίνονται ευοίωνες. Το προηγούμενο καλοκαίρι έγινε η πρώτη μετά από τρία χρόνια έξοδος στις διεθνείς χρηματαγορές προσελκύοντας ισχυρή ζήτηση, ενώ οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.
Έχοντας «μαξιλάρι» τις απομένουσες δόσεις του προγράμματος και «φρέσκο» χρήμα που προτίθεται να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές πριν από τον Αύγουστο, η Ελλάδα θα είναι ικανή να χρηματοδοτείται χωρίς την στήριξη των πιστωτών, όπως αναφέρουν στελέχη επενδυτικών τραπεζών, η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και οι πιστωτές.
Πάντως, ο διοικητής της Τ.τ.Ε Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει πως μετά τον Αύγουστο η χώρα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τους Ευρωπαίους, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Φόβοι μήπως η Ελλάδα επαναλάβει τη σπάταλη συμπεριφορά της ενδεχομένως να ωθήσουν τους Ευρωπαίους και διεθνείς πιστωτές να πιέσουν την Αθήνα για την διατήρηση του αυστηρού ελέγχου του προϋπολογισμού για κάποια χρόνια στο μέλλον και να επιμείνουν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την επιδιόρθωση της αρτηριοσκληρωτικής οικονομίας.
«Το σημαντικότερο ζήτημα είναι να αποτραπεί η Αθήνα από του να υπαναχωρήσει μόλις τερματιστεί το πρόγραμμα, ιδιαίτερα στα μέτωπα του προϋπολογισμού, της αγοράς εργασίας και του δημόσιου τομέα», αναφέρει σε σημείωμά του ο Wolfango Piccoli της Teneo Intelligence.
Σχετικοί όροι ενδέχεται να συνοδεύουν τυχόν ελάφρυνση του χρέους της χώρας, το βάρος του οποίου την αφήνει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις. Η Αθήνα έχει πιέσει σκληρά για αναδιάρθρωση, όμως – με την εξαίρεση κάποιων μέτρων περιορισμένης εμβέλειας – οι ευρωπαίοι πιστωτές έχουν αρνηθεί να την εξετάσουν μέχρι τις παραμονές της λήξης του προγράμματος.
«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν πως, όπως συνέβη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα κατά την διάρκεια της κρίσης, η Ελλάδα θα παραμείνει σε επίβλεψη μέχρι την αποπληρωμή του 75% των δανείων, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί το 2060. Η ακριβής φύση αυτής της επίβλεψης θα αποφασιστεί κατά τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες με τους πιστωτές», καταλήγει το δημοσίευμα της WSJ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποκάλυψη Helios: Λύθηκε το μυστήριο με το αεροπορικό δυστύχημα που στιγμάτισε την Ελλάδα με 121 νεκρούς [video]
- Αποκεφάλισε ένα δηλητηριώδες φίδι που βρήκε στην αυλή της - Δευτερόλεπτα αργότερα, συνέβη ο,τι πιο σοκαριστικό
- Γιατί είχε τόση βοή ο σεισμός που τρόμαξε τους Αθηναίους – Τι λένε οι σεισμολόγοι
- Συνάντηση του Μαρινάκη με εργαζόμενους του Mega
- Φορτούνης σε Σιώπη: Μια ζωή στη φάπα (εικόνα)
- Έγινε το θαύμα για τον Νικόλα Μπάρκουλη
- Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν σε συνείδηση και δεν αντέδρασε (video)
- Οι νέες αποκαλύψεις για τον Μάνο Παπαγιάννη: Η επίθεση πριν τρία χρόνια σε γνωστή ηθοποιό
- Το μαύρο πιπέρι καταπολεμά την παχυσαρκία
- «Μαξιλάρι» ασφαλείας 19 δισ. ευρώ με τρία ομόλογα από την Ελλάδα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Φορτούνης σε Σιώπη: Μια ζωή στη φάπα (εικόνα)
- Κωνσταντίνος Αγγελίδης: Οι γιατροί προσπάθησαν να τον επαναφέρουν σε συνείδηση και δεν αντέδρασε (video)
- Παυλίδου – Παπαγιάννης: Η επίσημη ανακοίνωση του θεάτρου μετά τον καβγά τους
- Η ζωή στο πιο ψυχρό χωριό του κόσμου (εικόνες)
- «Η Ελλάδα πιο κοντά από ποτέ στο τέλος των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal
- «Χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό», τονίζει ο Τσίπρας (video)
- Φοροκίνητρα για «πνοή ζωής» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
- Από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιχορήγησης πρόσληψης νέων
- Συγκλονίζει η ιστορία αγάπης από την Κρήτη – Δεν πήγαινε στο γηροκομείο για να μην αφήσει τον σκύλο της (video)
- Τελευταία Νέα altsantiri
- «Η Ελλάδα πιο κοντά από ποτέ στο τέλος των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal
- Εκδήλωση του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» για την παράδοση του 9ου Σκύλου Οδηγού στο ΙΜΚ
- Φοροκίνητρα για «πνοή ζωής» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
- Από αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επιχορήγησης πρόσληψης νέων
- Συγκλονιστικός Ριμπερί: Η ουλή διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου αλλά υπέφερα (εικόνα)
- «Χρειάζεται μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό», τονίζει ο Τσίπρας (video)
- Συγκλονίζει η ιστορία αγάπης από την Κρήτη – Δεν πήγαινε στο γηροκομείο για να μην αφήσει τον σκύλο της (video)
- Ο Φερεντίνος αποκάλεσε νταή τον Παπαγιάννη στο instagram και μετά έσβησε το ποστ του (video)
- Η ζωή στο πιο ψυχρό χωριό του κόσμου (εικόνες)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φώφη Γεννηματά: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση
- Οι Βρυξέλλες θα αποσύρουν τον Παναμά και 7 άλλες χώρες από την μαύρη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους
- Διακοπή νερού στους δήμους Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας
- Αλ. Τσίπρας μετά την τριμερή: Να στηριχθούν οι χώρες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού
- Α. Γκλέτσος: Αν τα Σκόπια θα έχουν όνομα με τον όρο «Μακεδονία» παραιτούμαι
- Πώς να γνωρίσετε στα παιδιά σας το νέο σας σύντροφο
- Δεξιές μούμιες, αριστερό γκροτέσκο
- Χάρτη με την ΠΓΔΜ να φέρει το όνομα Βαρντάρσκα «ανέβασε» στο Twitter ο Π. Καμμένος
- Δ. Βίτσας: Πηγαίνουμε σε μία λύση που αποκλείει αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια, επιδώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση