«Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες, κάνει όλες τις ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος»
«Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες και μεγαλοστομίες, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, καθώς και των δικαιωμάτων των ελλήνων αξιωματικών», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημεριδα Documento.
Ο κ. Κοτζιάς εκτιμά ότι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας αποτελούν προς το παρόν «προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης» και λέει ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «τώρα έχει πλέον ωριμάσει η λύση» για τα δύο μεγάλα εθνικά θέματα, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, καθώς οι προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας άρχισαν από το 2015.
Ειδικότερα, σχετικά με την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς «τώρα δείχνει να ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας», το οποίο «αξιοποιούμε».
Ωστόσο, αποσαφηνίζει ότι η αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ «σημαίνει, πρώτον, την υλοποίηση του erga omnes, δηλαδή της χρήσης του νέου ονόματος σε όλες τις περιπτώσεις, διεθνώς και εσωτερικώς, καθώς και την αποφυγή μελλοντικών τριβών που θα προέκυπταν χωρίς αυτή την αλλαγή. Δεύτερον, ότι αποφεύγεται στο μέλλον μια διαφορετική κυβέρνηση στη γείτονα να ζητήσει λογαριασμό για παραβίαση του συντάγματος εφόσον η διεθνής συμφωνία θα “παρεκκλίνει” από τις προβλέψεις του».
Ο κ. Κοτζιάς αποκρούει τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί “μυστικής διπλωματίας” τονίζοντας ότι όλα τα αιτήματα ενημέρωσης «ικανοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο» και επισημαίνει ότι υποψιάζεται «ότι δεν θέλουν λύση στο πρόβλημα. Κάτι τέτοιο είναι βαθιά ανεύθυνο».
Ειδικότερα, αναφορικά με την Τουρκία και το ζήτημα με τους δύο έλληνες αξιωματικούς, ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί: «Καταγράφουμε τις προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας σε βάρος μας όσο και σε βάρος τρίτων, όπως η επέμβασή της στη Συρία και στο Ιράκ, η κατάρριψη ρωσικού αεροπλάνου, οι πολύχρονες κρατήσεις γερμανών υπηκόων, η διάθεση σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Καλούμε, δε, την Τουρκία να μην προσπαθήσει από μια τέτοια κατάσταση να δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός και μια παρατεταμένη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα, εκτιμά ότι «κάθε μέρα που περνά είναι μια μέρα παραπάνω στη συνέχιση μιας προκλητικής κίνησης της Τουρκίας. Κίνηση που προς το παρόν αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας χαμηλής έντασης κρίσης».
Ερωτηθείς, αν συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, για το ενδεχόμενο επεισοδίου – σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι εδώ και τρία χρόνια υπογραμμίζει «προς κάθε πλευρά ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα ή και λάθος. Ότι, επιπλέον, πρέπει κανείς να έχει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, ώστε να μην μετεξελιχθεί αυτό το λάθος σε θερμότερο επεισόδιο».
Σχετικά με την ορθότητα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «στην εξωτερική πολιτική δεν δρας με βάση τις προτιμήσεις σου αλλά με βάση τι είναι αναγκαίο και συμφέρει τη χώρα, την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα».
Και προσθέτει: «Η χώρα δεν χρειάζεται έναν υπουργό Εξωτερικών που συναντά μόνο όσους του είναι συμπαθείς. Η εξωτερική πολιτική θέλει ευθύνη, μέτρο, υπομονή, νηφαλιότητα, επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας. Να γνωρίζεις, επίσης, πότε και γιατί μιλάς».
Σχετικά με το ονοματολογικό ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι η χώρα μας όλο το προηγούμενο διάστημα, και μάλιστα στις στιγμές της μεγαλύτερης κρίσης της ΠΓΔΜ, επέδειξε «υπευθυνότητα και εγκράτεια λόγω των ειδικών συνθηκών των σχέσεών μας» και αναδεικνύει ως ιδιαίτερης σημασίας προς τη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έβαλε μπροστά η ελληνική πλευρά.
«Η συμφωνία», αποσαφηνίζει ο υπουργός Εξωτερικών, «πρέπει να είναι συμφωνία – πακέτο. Να εμπεριέχει ζητήματα που συζητάμε με τον OHE, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών και την πρόβλεψη μέτρων και συνθηκών μη επανεμφάνισής τους, τη στήριξη της ένταξης της γείτονος στους διεθνείς οργανισμούς, κοινές δράσεις. Οι τελευταίες μαζί με τα σημερινά ΜΟΕ θα συμπτυχθούν σε ένα σχέδιο δράσης στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται θετικά στοιχεία της μελλοντικής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, όπως ο πολιτισμός και η περίθαλψη. Όλα αυτά ασφαλώς χρειάζονται χρονοδιαγράμματα προκειμένου να υλοποιηθούν. Ασφαλώς και κάτι τέτοιο δεν είναι εφαρμογή κάποιας αφηρημένης μεθόδου σαλαμοποίησης, αλλά στοιχείο πραγματισμού, ρεαλισμού, αποφασιστικότητας και αίσθημα υπευθυνότητας».
Ερωτηθείς μήπως θα αρκούσε μια διεθνής συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, προκειμένου να μην χρειαστεί η ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές, ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι «με βάση το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης για τις Συνθήκες, το περιεχόμενο τους κατισχύει της εθνικής νομοθεσίας. Όμως αυτή η αρχή όλο και πιο συχνά δεν εφαρμόζεται. Γνωρίζουμε τις αποφάσεις εθνικών συνταγματικών δικαστηρίων κρατών μελών της E.E. ως προς την υποταγή ή μη της εθνικής νομοθεσίας στην ευρωπαϊκή σε ζητήματα που άπτονται του σκληρού πυρήνα του συντάγματος, και το όνομα είναι τέτοιο. Σύμφωνα με αυτές, το σύνταγμα κατισχύει κάθε διεθνούς συμφωνίας».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την εκτίμηση ότι «όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό στην ελληνική κοινωνία ότι οι διαφορές μας με τις δύο βόρειες / βορειοδυτικές γειτονικές χώρες αφορούν ζητήματα ιστορίας, πολιτισμού, κληρονομιάς κ.ο.κ. Αντίθετα, με την προς Ανατολάς γείτονα τα ζητήματα που έχουν προκύψει είναι πιο “σκληρά”. Άπτονται άμεσα γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών μας συμφερόντων. Απόφασή μας είναι, λοιπόν, να λύσουμε όποια εκκρεμότητα υπάρχει και μπορεί να λυθεί και να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στα πραγματικά δύσκολα προβλήματα. Δύσκολα, όχι εξαιτίας μας, αλλά λόγω του δύσκολου χαρακτήρα τρίτων».
Υποστηρίζει, δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι ιδιαίτερα «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να αναπτύξουμε τις συνεργασίες μας για τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, κάτι που θα έχει θετικά ωφελήματα για όλους τους εργαζομένους της χώρας. Η απάλειψη των εμποδίων που υπάρχουν για την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών θα έχει θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της χώρας και θα ενισχύσει τον σταθεροποιητικό και αναπτυξιακό της ρόλο στην περιοχή».
Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «το κεντρικό συμπέρασμα είναι (κάτι στο οποίο συμφωνούμε απόλυτα με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι ορθώς θέσαμε στο Κραν Μοντανά το θέμα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα αν η Τουρκία διέθετε τέτοια δικαιώματα και μάλιστα νομιμοποιημένα από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία; Το αντίστροφο συμπέρασμα είναι αυτό που πρεσβεύει ο τουρκικός μεγαλοσοβινισμός και αυταρχισμός».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "Πόνεσε" τους Τούρκους το μποϊκοτάζ των Ελλήνων του Έβρου για τη σύλληψη των στρατιωτικών - Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ (φωτό)
- Ξέσπασμα Ερντογάν: «Έι ΝΑΤΟ πού είσαι;»
- Γνωστό ζευγάρι βγήκε με τα παιδιά του για φαγητό και καβγάδισε - Επενέβη η αστυνομία
- Η κρίση στο Αιγαίο φέρνει φρεγάτες. «Πλώρη» για αγορά 4 Belharra (ΓΡΑΦΗΜΑ)
- Πρόβατα βιάστηκαν από 61χρονο στη Λάρνακα
- «Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μαμμωνάς
- Survivor 2: Ποια ομάδα θα κερδίσει σήμερα (11/03) το έπαθλο;
- Προ των πυλών της Αφρίν οι Τούρκοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Τι βρήκε κάτω από την πέτρα ο Πολάκης;
- Τα μπάσα και τα πρίμα της «μπάντας» των σεισμών
- Power of love: Ο Πάνος φίλησε στο στόμα τη Στέλλα – Οι αντιδράσεις των αντρών (video)
- Το προφίλ της κόρης του ρώσου πρώην κατάσκοπου – Γιατί την δηλητηρίασαν
- «Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο – Παρέχω αμισθί τις υπηρεσίες μου στον πρωθυπουργό», ξεκαθαρίζει η Θάνου
- Η πιο δύσκολη απόφαση που πήρε ο Κατρούγκαλος
- Ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Τέρενς Κουίκ, η ΝΔ, η διπλωματία, το σκάκι και το τάβλι (video)
- Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη (εικόνα)
- «Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις για τη χρηματοδότηση της taxibeat από τη Μαρέβα»
- Ξέσπασμα Ερντογάν για την επιχείρηση στην Αφρίν: Ε! ΝΑΤΟ, πού είσαι;
- Τελευταία Νέα altsantiri
- «Η ελληνική διπλωματία, χωρίς φανφάρες, κάνει όλες τις ενέργειες υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος»
- Προκήρυξη 3Κ/2018: 45.900 αιτήσεις κατατέθηκαν στο ΑΣΕΠ για τις θέσεις ΔΕ
- Το προφίλ της κόρης του ρώσου πρώην κατάσκοπου – Γιατί την δηλητηρίασαν
- «Η Βρετανία θα αντιδράσει αν διαπιστωθεί εμπλοκή ξένης χώρας στην υπόθεση του ρώσου πράκτορα»
- «Δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο – Παρέχω αμισθί τις υπηρεσίες μου στον πρωθυπουργό», ξεκαθαρίζει η Θάνου
- Τα μπάσα και τα πρίμα της «μπάντας» των σεισμών
- Γιατί δεν πρέπει να διακόπτουμε τη φαρμακευτική αγωγή για ΧΑΠ
- Ξέσπασμα Ερντογάν για την επιχείρηση στην Αφρίν: Ε! ΝΑΤΟ, πού είσαι;
- Τι βρήκε κάτω από την πέτρα ο Πολάκης;
- Περίτο Μορένο: O τεράστιος παγετώνας της Αργεντινής ετοιμάζεται να καταρρεύσει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτοκράτορας της Κίνας ο Σι Τζιπίνγκ: Το κοινοβούλιο τον έχρισε πρόεδρο εφ' όρου ζωής
- Φ. Γεννηματά: Αν έχουν γραμμή να συγκαλέσουν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ειδάλλως να κλείσουν το στόμα τους
- Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα απαλλαγείτε από τον φόρο
- Συμβουλές Γιακουμάτου κατά Σταμάτη: Θα έλεγα σε μερικούς μεγάλους παρλαπίπες να σιωπούν στα εθνικά θέματα
- Σβίγκου: Η ΝΔ δεν διστάζει να κάνει μικροκομματική σπέκουλα για ένα λεπτό και υπερκομματικό ζήτημα
- Η πάντα χαμογελαστή κόρη του Ρώσου πρώην κατασκόπου
- Εισάγουμε από Τουρκία από μουστάκια μέχρι… μαστίγια (λίστα) | Αντέχουμε το εμπάργκο;
- Ηλεία: Οδηγούσε μεθυσμένος στον Πύργο
- Ξεσηκωμός στον Έβρο: Σε εξέλιξη μεγάλο συλλαλητήριο για τους δυο στρατιωτικούς
- Κυριακή Γ’ Νηστειών – Της Σταυροπροσκυνήσεως