«Η επίσκεψη Μακρόν έχει έντονο συμβολισμό, αλλά και μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία»

«Οι γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται για να κάνουν business»«Διάφορες προτάσεις του προέδρου Μακρόν συμπίπτουν με προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης»«Πια κανείς δε βάζει στο τραπέζι μία προοπτική grexit»Αισιοδοξία για το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα

Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα έχει έναν έντονο συμβολισμό, αλλά και μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού

Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Έχει έναν έντονο συμβολισμό αυτό το μήνυμα εμπιστοσύνης και το σήμα ότι έπειτα από επτά χρόνια μαυρίλας και λιτότητας επιστρέφουμε στην πραγματικότητα, στην Ευρώπη και στην κανονικότητα. Δεν είναι, όμως, μόνο συμβολική η επίσκεψη, έχει ταυτόχρονα μία μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία», ανέφερε ο αν. υπουργός.

«Οι γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται για να κάνουν business»

Στη συνέχεια διευκρίνισε «Η οικονομική σημασία έγκειται, πέραν του συμβολισμού, στο ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έρχονται για να κάνουν business, για να βγάλουν χρήματα και να επενδύσουν χρήματα και αντίστοιχα να κάνουν συνέργειες με ελληνικές επιχειρήσεις, που κι αυτές θα μπορέσουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα, που θα τονώσει εν γένει την οικονομική ζωή της χώρας μας […] Έχει, όμως, και πολιτικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για να γίνουν καλύτερες οι παραδοσιακά, στρατηγικά άριστες διμερείς σχέσεις, αλλά και στον τομέα της Ευρώπης, γιατί κι οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, όπως είναι σήμερα, είναι αδιαφανής, δεν είναι δημοκρατική και πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε, για παράδειγμα, το Eurogroup να μη λειτουργεί όπως τώρα, ως ένα άτυπο και αδιαφανές όργανο».

«Διάφορες προτάσεις του προέδρου Μακρόν συμπίπτουν με προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης»

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως διάφορες προτάσεις του προέδρου Μακρόν συμπίπτουν με προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως «η πρόταση να υπάρχει ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, μάλλον αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ούτως ώστε να υπόκειται στον έλεγχο του ευρωκοινοβουλίου και να μην είναι ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα αυτή».

Γνωστοποίησε δε ότι «το μέλλον της Ευρώπης σε σχέση με τη Δημοκρατία θα είναι το βασικό αντικείμενο της ομιλίας και των δύο ηγετών στην Πνύκα, που έχει έναν έντονο πολιτικό συμβολισμό».

«Πια κανείς δε βάζει στο τραπέζι μία προοπτική grexit»

Σχολιάζοντας τις αναφορές στη συνέντευξη του κ. Μακρόν στην «Καθημερινή», όπου ο Γάλλος πρόεδρος αποκλείει με εμφατικό τρόπο κάθε σκέψη περί Grexit, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε: «Πια κανείς δε βάζει στο τραπέζι μία προοπτική grexit».

«Οι ακραίοι πολιτικοί κύκλοι στην Ευρώπη είχαν το grexit ως στρατηγική τους, γιατί έχουν μία διαφορετική εικόνα για την Ευρώπη, θέλουν την Ευρώπη του πυρήνα της Γερμανίας και των δορυφορικών σε αυτήν χωρών στον πρώτο κύκλο και άλλες χώρες δεύτερης κατηγορίας στη δεύτερη ταχύτητα.

Ακριβώς αυτή την Ευρώπη θέλουμε να αποκρούσουμε, εμμένοντας στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και των λαών. Υπήρχε και ένας δεύτερος πολιτικός στόχος -γιατί αυτές οι δυνάμεις είναι δυνάμεις ακραία συντηρητικές- να δείξουν ότι δεν υπάρχει χώρος για αριστερή διακυβέρνηση στην Ευρώπη, όπου μόνο μία οικονομική πολιτική, αυτή της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, μπορεί να υπάρχει», επισήμανε.

«H ΝΔ έχει αυτοεγκλωβιστεί στο αίτημά της για εκλογές»

Αναφερόμενος στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο αν. υπουργός είπε πως η «η ΝΔ έχει αυτοεγκλωβιστεί στο αίτημά της για εκλογές, στο στοίχημα ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο παρείσακτος, σφετεριστής, αυτός που διεκδίκησε την εξουσία, η Αριστερά, μια που κατά τη γνώμη τους είναι οικογενειακό και κληρονομικό τους δικαίωμα να μένουν πάντοτε στην κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ακόμη πως αρκετοί πολίτες καλόπιστα αμφιβάλλουν ότι η χώρα ξαναγυρίζει στην κανονικότητα «για τον απλό λόγο, ότι στην καθημερινή τους ζωή και τσέπη τους δεν το έχουν δει», όμως «αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έλθει, πάντοτε υπάρχει μία διαφορά φάσης, ανάμεσα στη συνολική βελτίωση μιας οικονομίας και σε αυτό που συμβαίνει στο νοικοκυριό».

Αισιοδοξία για το μέλλον της απασχόλησης στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας την πορεία των δεικτών της απασχόλησης και ανεργίας ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως «εφόσον πετύχαμε μια αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η οικονομία δεν είχε ακόμη γυρίσει, μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον».

«Μπορούμε βάσιμα να πιστεύουμε ότι ήδη από τον επόμενο χρόνο θα πέσουμε κάτω από δύο πολύ σημαντικά συμβολικά όρια, το 20% στην ανεργία και το 1 εκατομμύριο ανέργους. Μετά με την επιστροφή στην ανάπτυξη μπορούμε να περιμένουμε ότι η βελτίωση θα είναι πια ραγδαία», εκτίμησε.

Keywords
Τυχαία Θέματα