Η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία «στο τραπέζι» των ΥΠΕΞ της G7

Βρετανία και ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και το Ιράν για την επίθεση με χημικά στη Συρία«Χωρίς να γνωρίζουμε για ποιό πράγμα γίνεται λόγος –και πραγματικά δεν γνωρίζουμε– είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια αντίδραση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

Η επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, μετά το ζήτημα που προέκυψε στη Συρία με τη χρήση

χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα, είναι ένα θέμα που θα τεθεί στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G7 που αρχίζει σήμερα στην Ρώμη.

Πριν την έναρξη της συνάντησης ο εκπρόσωπος της βρετανής πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, επιβεβαιώσε ότι το Λονδίνο συζητά με τους εταίρους τα μέτρα πιέσεων κατά του Άσαντ και των συμμάχων του περιλαμβανομένης και της Ρωσίας, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην συνάντηση. Αλλά και η βρετανική εφημερίδα Times, στον κύριο άρθρο της με τίτλο «Η Βρετανία επιμένει σε νές αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας», έγραφε ότι το Λονδίνο, επιμένει στην επιβολή σκληρών κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία δεν διακοψει τους δεσμούς της με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εκτός των άλλων και η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, συζητά επίσης με τα μέλη της κυβέρνησης του, το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία και το Ιράν για την υποστήριξη που παρέχουν στην Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για την επιβολή νέων κυρώσεων, επειδή δεν υπήρξαν σχετικές δηλώσεις από μέρους του Τραμπ. «Χωρίς να γνωρίζουμε για ποιό πράγμα γίνεται λόγος –και πραγματικά δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται– είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια αντίδραση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. Στη συνέχεια μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ιρανό ομόλογο του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Σαρίφ, χαρακτήρισε την αμερικανική πυραυλική επίθεση στην Συρία, «πράξη επιθετική κατά ενός κυρίαρχου κράτους που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Ωστόσο, παρότι το Κρεμλίνο βρίσκεται σε στάση αναμονής, ρώσοι αναλυτές, στους οποίους απευθύνθηκεη η ρωσική υπηρεσία του BBC, εκτιμούν ότι οι κυρώσεις σε περίπτωση που ληφθούν, ενδεχομένως να αφορούν τον πετρελαϊκό και ενεργειακό τομέα, αλλά δεν θα προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα στην οικονομία. Ο Αντρέι Μοφτσάν από το τμήμα του Ιδυμάτος Carnegie στην Μόσχα, εκτιμά ότι «η όποια σκλήρυνση των κυρώσεων θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα» και δηλώνει ότι «δεν θα ανέμενα σοβαρές κυρώσεις». Ο οικονομολόγος, Αλεξέι Ντεβιάτοφ, εκτιμά ότι αν επιβληθούν κυρώσεις θα επιβληθούν στον τομέα της τεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί και νωρίτερα δεν είναι και τόσο φοβερές και, επειδή στο αρχικό τους στάδιο συνέπεσαν με την μείωση της τιμής του πετρελαίου, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα τους.

Ο Βλαντιμίρ Ολέντσενκο από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, θεωρεί ότι οι κυρώσεις θα έχουν γενικό χαρακτήρα αλλά «το κύριο που πρέπει να δει η G7, είναι πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προηγούμενες κυρώσεις και σε τι ωφέλησαν τις χώρες της Δύσης». Επισημαίνει επίσης ότι «οι χώρες αυτές πρέπει να θυμούνται ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι θεμελιώδης παράγοντας της διεθνούς σταθερότητας» και πως «σκληραίνοντας τις σχέσεις με τη Ρωσία η Δύση αποσταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση και αυτό επηρεάζει το διεθνές εμπόριο». Παρόμια είναι και η εκτίμηση του Πάβελ Ντανίλιν, διευθυντή του ιστότοπου Kreml.org, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις σε επιχειρήσεις του στρατιωτικού τομέα και στις πωλήσεις προηγμένης τεχνολογίας σε επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα. Ο Ντανίλιν μάλιστα καταλήγει λέγοντας, ότι «οσον αφορά τις ενέργειες της G7 θα ήταν καλύτερο, αντί να σχολούνται με ανοησίες και βλακώδεις κυρώσεις, να δούν πως θα γίνουν και πάλι G8», υπονοώντας προφανώς την επιστροφή της Ρωσίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – ReutersBBC.russian.com – Ria Novosti)

Keywords
Τυχαία Θέματα