Η επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά στο Μετόχι

Πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής του Καπανδριτίου, (Μετόχι, Μικροχώρι, Πολυδένδρι, Άγιοι Ανάργυροι) βρίσκονται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Οι περισσότεροι άυπνοι από την Κυριακή, όταν ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο. Έσπευσαν εκεί πρώτα και συνέχισαν όπου πήγαινε η φωτιά. Κοντά τους οι κάτοικοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και παρείχαν πολύτιμη βοήθεια, καθότι γνώριζαν τα περάσματα, άνοιγαν τις πόρτες τους, βοηθούσαν με ό,τι μέσο διέθεταν για να σβήσουν οι φωτιές, ειδοποιούσαν για οτιδήποτε νέο συνέβαινε.

Στον

οικισμό Μετόχι, οι φλόγες «έφεραν βόλτα» τα σπίτια κατακαίγοντας όποια βλάστηση υπήρχε γύρω. Μάλιστα, η περιοχή ήρθε αντιμέτωπη με δυο διαφορετικά μέτωπα σε διάστημα 18 ωρών. Τελικά, κατάφεραν να τη σταματήσουν στις 3 τα ξημερώματα, στην είσοδο ενός σπιτιού, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης, μόνιμος κάτοικος στο Μετόχι.

Ακόμα όμως παραμένουν σε εγρήγορση κάτοικοι και πυροσβέστες. Ο Νίκος Καραμίτζος από την Άνοιξη και ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου από το Μετόχι καταφτάνουν σε ένα αγροτικό, με ένα βυτίο με νερό στην καρότσα. Μόλις έχουν σβήσει μια μικροεστία φωτιάς λίγο πιο κάτω και συνεχίζουν την πορεία τους. «Έχουμε καεί πολλές φορές, έχουμε εμπειρία. Προσπαθούμε να είμαστε σε ετοιμότητα και αυτά τα φορτηγάκια είναι μικρά και ευέλικτα» αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα», επισημαίνει ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Προτεραιότητα αμέσως μετά είναι η αναδάσωση και να μη γίνει οικοπεδοποίηση». Ο κ. Ντάσης δεν κρύβει τη συγκίνηση του για την αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών, την επιμονή των κατοίκων, αλλά και τη στενοχώρια του για ένα σημαντικό μέρος του δεύτερου μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, μετά την Πάρνηθα, που κάηκε. Υπογραμμίζει, ότι «χρειάζεται δουλειά από όλους. Είναι πολύ σημαντικό να ξαναδημιουργηθεί».

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα. Από τη 1 η ώρα τη Δευτέρα το βράδυ, ως την Τρίτη τα ξημερώματα ζήσαμε την κόλαση του Δάντη, κοκκίνισε ο τόπος. Το δάσος, εδώ στο Μετόχι, είναι πυκνό και βαθύ, δεν μπορούσαν να περάσουν τα πυροσβεστικά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος, οδηγός υδροφόρας, που παραμένει τρία συνεχόμενα βράδια χωρίς ύπνο.
Μόνο για δέκα λεπτά αφιέρωσε το πρωί για να κάνει ένα γρήγορο μπάνιο, να αλλάξει ρούχα και να συνεχίσει τον αγώνα.

«Το συγκεκριμένο δάσος, δεν ήταν πάντα δάσος» εξηγεί ο Παναγιώτης. «Στο κτηματολόγιο τα οικόπεδα εκεί είναι ακόμα καταγεγραμμένα ως χωράφια. Όταν ήρθαμε να μείνουμε εδώ, ακόμα τα καλλιεργούσαν. Όμως τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους, και τα πεύκα εξαπλώθηκαν. Και δεν επιτρέπεται κανείς να αγγίξει ούτε ένα κλαράκι, γιατί είναι ξένη περιουσία. Θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι για αυτές τις περιπτώσεις, να μπορεί ένα γείτονας, για παράδειγμα, με μια μπουλντόζα να κάνει μια αντιπυρική ζώνη» προτείνει ο Παναγιώτης.

Στην περιοχή κατέφθασαν από την Κυριακή πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε δυνάμεις από τη Θήβα, την Ιτέα, την Άμφισσα, την Αριδαία, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη και αλλού, που δεν έχουν αποδεσμευτεί ακόμα και παραμένουν σε καίριες θέσεις, καθότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Από τον λόφο της Αγίας Κυριακής οι πυροσβέστες και οι εναέριοι συντονιστές ελέγχουν τις εξελίξεις και επεμβαίνουν.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, όμως ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Έρικσον διενεργεί περιμετρικό έλεγχο και ρίπτει βολές σε στοχευμένα σημεία. Μια πυρκαγιά είναι δυναμικό φαινόμενο και ο αέρας συνεχίζεται» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιπυραγός, εναέριος συντονιστής, Ευστράτιος Αναστασόπουλος. Προσθέτει, πως οι υδροληψίες πραγματοποιούνται από τη λίμνη του Μαραθώνα, ώστε να αποφευχθεί η ρίψη αλατιού, για την μελλοντική αναγέννηση του εδάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα