«Η Γερμανία κερδισε από τον εκβιασμό της Ελλάδας και την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ»
Από την αρχή της κρίσης «τα άσχημα νέα στην Ελλάδα ήταν καλά νέα για τη Γερμανία. Κάθε αρνητική αναφορά για τις οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Αντίθετα, τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας και άλλες χώρες που περνάνε κρίση αυξήθηκαν» γράφει ο γερμανός οικονομολόγος Βλαντίμιρο Γκιάτσε και μέλος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας Centro Europa Ricerche (CER) στη Ρώμη σε άρθρο του στην εφημερίδα Junge Welt.
«Το αποτέλεσμα ήταν τόσο ευνοϊκό για το γερμανικό δημόσιο ταμείο, ώστε ακόμη και στην ενδεχόμενη περίπτωση μιας ολοκληρωτικής πτώχευσης της Ελλάδας, το καθαρό αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν θετικό» προσθέτει ο γερμανός οικονομολόγος καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δήθεν πληρώνουν την κρίση στον ευρωπαϊκό νότο.
«Οι επικριτές της νεοφιλελεύθερης τάξης πραγμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται συχνά ως “λαϊκιστές”. Ας πάρουμε για παράδειγμα, την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων “ποσοτική χαλάρωση” (QE) της ΕΚΤ. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ότι αυτό είναι ένα δώρο για τους νότιους και μια κλοπή εις βάρος του γερμανού φορολογούμενου; Πόσες φορές έχει διατυπωθεί αυτή η κατηγορία για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, για να τεκμηριωθεί η ανάγκη αύξησης του επιτοκίου και να δοθεί γρήγορα ένα τέλος στη ποσοτική χαλάρωση (QE).
Λοιπόν, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας / Centro Europa Ricerche (CER) της Ρώμης διεξήγαμε μια απλή έρευνα τον Ιανουάριο. Αφορούσε στον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων που έχουν πραγματικά καταβάλει τα ευρωπαϊκά κράτη για το δημόσιο χρέος τους από το 2007 έως το 2017 και το συνολικό ποσόν το οποίο θα είχαν καταβάλει αν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων είχαν παραμείνει σταθερά στο επίπεδο του 2006 και τα επόμενα χρόνια (η Γαλλία 3,9%, η Γερμανία 4,1%, η Ιταλία 4,4%). Το αποτέλεσμα: Η Γερμανία εξοικονόμησε τους περισσότερους τόκους (280 δισ. ευρώ). Ακολουθούν η Γαλλία (230 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (140 δισ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση για τη ζώνη του ευρώ είναι πολύ μεγάλη: 950 δισ. ευρώ. Αλλά με περισσότερο από το 70% του ποσού αυτού (περίπου 690 δισ. ευρώ) έχει επωφεληθεί ο λεγόμενος πυρήνας της Ευρώπης, ενώ οι περιφερειακές χώρες, οι λεγόμενες χώρες PIIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία), έχουν επωφεληθεί λιγότερο από το 30% της εξοικονόμησης (περίπου 260 δις. ευρώ)», τονιζει ο Γκιέτσε.
Η επίσημη επιβεβαίωση αυτού του συμπεράσματος ήρθε στις 23 Απριλίου, όταν η «Handelsblatt» ανακοίνωσε το περιεχόμενο της γραπτής απάντησης της υφυπουργού οικονομικών Μπετίνα Χάγκεντομ (SPD) σε ερώτημα του Πράσινου πολιτικού, αρμόδιου για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Η «Wirtschaftszeitung» δημοσίευσε επιπλέον νέα στοιχεία της Bundesbank. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η συνολική εξοικονόμηση της νομισματικής ένωσης ανήλθε αθροιστικά μεταξύ 2008 και 2017 σε περίπου 1,15 τρισ. ευρώ – ένα ποσό που είναι ακόμη υψηλότερο από αυτό το οποίο υπολογίστηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας / CER (πιθανόν λόγω των διαφορετικών περιόδων οι οποίες ελήφθησαν υπόψη). Δεν αλλάζει όμως στο βασικό γεγονός: η Γερμανία επωφελήθηκε περισσότερο από τη διευκόλυνση τόκου, με σωρευτική εξοικονόμηση ύψους 294,1 δισ. ευρώ.
Τα κακά νέα είναι καλά νέα
Πίσω από αυτόν τον αριθμό δεν βρίσκεται μόνο η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Η ιστορία ξεκινά νωρίτερα: με την ελληνική κρίση. Στις 10 Αυγούστου 2015, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Λάιπνιτς της πόλης Χάλε (IWH) είχε επισημάνει σε πόρισμα (σχετικής) έρευνας ότι τα πιστωτικά προγράμματα από το 2010 είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση επιτοκίων για το γερμανικό δημόσιο προϋπολογισμό. Μεταξύ άλλων, αυτό συνέβη επειδή οι επενδυτές κατέφυγαν σε ασφαλή ομόλογα, τα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια (flight-to-quality). Οι ερευνητές του IWH διαπίστωσαν ότι κάθε αρνητική αναφορά για τις οικονομικές εξελίξεις στην Αθήνα είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επιτόκια για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. Αντίθετα, τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας και άλλες χώρες που περνάνε κρίση αυξήθηκαν.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ ξεκίνησε το 2013 και σχεδιάστηκε για να σώσει το ευρώ. Από αυτή την άποψη, ο Μάρτσελ Φράτσερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, έχει δίκιο «η Ομοσπονδία, τα κρατίδια, οι δήμοι και οι κοινότητες -και επομένως και ο φορολογούμενος- είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των χαμηλών επιτοκίων». Η Γερμανία ευνοήθηκε περισσότερο, επειδή τα κρατικά ομόλογα από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ήταν εκείνα που αγοράστηκαν περισσότερο από την ΕΚΤ.
Δυστυχώς, η ακολουθηθείσα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και επιβεβαιωθείσα τώρα κατά τα φαινόμενα από τον διάδοχό του Ολαφ Σολτς) ιδεολογία του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» εμπόδισε μέχρι στιγμής να χρησιμοποιηθεί αυτό το σε μεγάλο βαθμό αποταμιευθέν ποσόν να διατεθεί για κοινωνικές δαπάνες και επενδύσεις στις υποδομές. Αυτό είναι απολύτως συναφές με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της γερμανικής άρχουσας τάξης, η οποία επιμένει σε ένα εξαγωγικό μοντέλο που βασίζεται στον μισθολογικό αποπληθωρισμό. Είναι το κόστος αυτής της πολιτικής το οποίο πρέπει στην πραγματικότητα να επωμισθούν οι περισσότεροι γερμανοί φορολογούμενοι.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Προκαλούν «ζάλη» τα ποσά που είχε σηκώσει ο σεκιουριτάς από ATM της Κρήτης
- Διπλό φονικό Κύπρος - Σοκάρει η ομολογία του δράστη: "Έτσι μπήκα σπίτι και τους σκότωσα. Πρώτα τη γυναίκα και μετά..."
- Είδες η Μαρίνα Πατούλη, Ελένη μου;
- MasterChef – spoiler - διαρροή: Αυτός είναι ο μεγάλος νικητής του MasterChef 2!
- «Η αληθινή απειλή είναι η Τουρκία»
- Απειλούν τους κατοίκους του Πεδίου του Άρεως και τους φοιτητές του ΟΠΑ
- «Η οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας μάθημα για την Ιταλία»
- Τέλος στη ζωή της έβαλε μια 53χρονη στο Βόλο
- Πυροδοτείται η βόμβα στον ΠΑΟ - Οριστική εξέλιξη με τον Ταϊλανδό - Ιστορικές στιγμές!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Power of Love: Έφυγαν Δώρος και Αθηνά – Διορία τους δίνει η Μπακοδήμου
- Ρήγμα… τεραστίων διαστάσεων χώρισε τη γη στα δύο στη Νέα Ζηλανδία (video)
- Ηχηρή απάντηση Βενιζέλου σε Λοβέρδο και Κωνσταντινόπουλο
- Το αβοκάντο είναι και επίσημα υπερτροφή – Τι έδειξε νέα έρευνα
- Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στην Κρήτη – Μετέφερε πλεονάζουσα ποσότητα καυσίμων
- Συνελήφθη κοντά στα σύνορα 30χρονος που μετέφερε βαρύ οπλισμό
- Συγκλονίζει η κατάθεση της συντρόφου του 33χρονου στην Κύπρο: Με κακοποιούσε, φοβόμουν να φύγω
- Τι πραγματικά είπε ο Γιώργος Πάλλης για τις κινητοποιήσεις στη Λέσβο (video)
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Το αβοκάντο είναι και επίσημα υπερτροφή – Τι έδειξε νέα έρευνα
- Ρήγμα… τεραστίων διαστάσεων χώρισε τη γη στα δύο στη Νέα Ζηλανδία (video)
- Σε καλό κλίμα η συνάντηση Αλαφούζου – Πιεμπονγκσάντ: Υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας
- Κατάσχεση δεξαμενόπλοιου στην Κρήτη – Μετέφερε πλεονάζουσα ποσότητα καυσίμων
- «Όμηροι για 66 ημέρες οι δύο έλληνες στρατιωτικοί», δήλωσε ο Καμμένος
- Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ. στην πλ. Βικτωρίας – Εκτός κινδύνου το θύμα
- «Η αναγέννηση της Ελλάδας είναι ένα μάθημα για την Ιταλία»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
- Αντίθετο το Πανεπιστήμιο Πατρών σε κάθε μορφή εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης!
- Διακοπή νερού σε Επταπύργιο και Άγιο Παύλο
- Η φρουρά του Πάπα εξοπλίζεται με 3D κράνη - Δείτε γιατί (Pics)
- Ζιντάν: «Δεν θα κάνουμε pasillo στην Μπαρτσελόνα γιατί δεν μας έκαναν κι αυτοί»
- Καρλ Μαρξ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον φιλόσοφο που άλλαξε τη ροή της ιστορίας του 20ου αιώνα
- O Πάνος Καμμένος στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Τσίπρας: Η σημερινή κυβέρνηση θα πετύχει εκεί που όλες οι προηγούμενες απέτυχαν