«Η κ. Κεραμέως δεν έχει καταλάβει τα σημαντικά σημεία των ρυθμίσεων», απαντά το υπ. Παιδείας

«H κ. Κεραμέως, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας με τη δήλωσή της σχετικά με τη νέα Γ’ Λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην ανωτάτη εκπαίδευση που ανακοίνωσε το υπουργείο, αποδεικνύει ότι δεν έχει καταλάβει ή δεν είναι σε θέση να καταλάβει τα σημαντικά σημεία των ρυθμίσεων», απαντά το υπουργείο Παιδείας στην τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ,

με αφορμή δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις αλλαγές στο λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων, είχε εκφράσει έντονο προβληματισμό ως προς το ζήτημα διαβλητότητας του συστήματος των ενδοσχολικών εξετάσεων, λέγοντας ότι τίθενται πολύ σοβαρά ερωτηματικά ως προς το αδιάβλητο, χωρίς την ύπαρξη τράπεζας θεμάτων.

«(Η κ. Κεραμέως) θεωρεί ότι οι καθηγητές διαφορετικών σχολείων δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν και να διορθώσουν τα γραπτά όχι των δικών τους μαθητών αλλά άλλων σχολείων, μάλιστα σε κόλλες με κλειστά τα ονόματα. Είναι δυνατόν η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θεωρεί τους καθηγητές εξορισμού απατεώνες;», απάντησε το υπουργείο.

Εξάλλου, το υπουργείο αναφέρει ότι η κ. Κεραμέως «αποφεύγει να τοποθετηθεί στο μείζον πρόβλημα, που είναι η ακυρωμένη σήμερα Γ’ Λυκείου και αν διαφωνεί με τον τρόπο που προτείνουμε για την επανασυγκρότησή της». «Προτείνουμε να γίνει όπως σε πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης ένα προπαρασκευαστικό έτος με λίγα μαθήματα που θα διδάσκονται σε πολλές ώρες, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εμπεδώσουν τις γνώσεις τους στο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια», ανέφερε το υπουργείο.

Παράλληλα, σχολίασε δηκτικά το ότι η κ. Κεραμέως δεν τοποθετήθηκε για την αρχή της ελεύθερης πρόσβασης με μόνο το απολυτήριο –«Αυτό και αν απεχθάνεται η Ν.Δ.!»– αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν «για τη δραματική αναβάθμιση του απολυτηρίου».

Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναφέρεται ότι η τομεάρχης της ΝΔ είναι «πάντοτε ευπρόσδεκτη στο υπουργείο για λεπτομερή ενημέρωση και απαντήσεις για όλα τα θέματα».

«Μεγαλειώδης κυβίστηση της κυβέρνησης»

«Μιλάμε για μία μεγαλειώδη κυβίστηση. Εδώ και ενάμιση χρόνο ακούμε κυβερνητικές δηλώσεις περί πλήρους κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων και βασικά έχουμε πάει πίσω στο σύστημα των τεσσάρων δεσμών με κάποια ιδεοληπτικά μπαλώματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», είχε δηλώσει νωρίτερα η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Πέρυσι, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ, παρουσιάστηκε ένα άλλο σύστημα, πάλι ίδια τεχνική, προκειμένου να έχει η κυβέρνηση κάποιο αφήγημα στη ΔΕΘ, είχε παρουσιαστεί μία άλλη πρόταση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ξεχάσαμε, πήγαμε σε ένα καινούριο, το οποίο βρίθει προβληματικών σημείων και γι’ αυτό και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ήδη εκφράσει πάρα πολλούς προβληματισμούς», παρατήρησε.

«Υποτίθεται ότι ο στόχος του νέου συστήματος ήταν η ανασυγκρότηση του λυκείου, η αναβάθμιση του λυκείου, το λύκειο να αποκτήσει εκ νέου τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα. Αντ’ αυτού ακούμε μόνο συζήτηση για τη Γ’ λυκείου, τίποτε για την Α’ και Β’ λυκείου, το οποίο με το σύστημα που έχει προταθεί από τον υπουργό φαίνεται ότι η Α’ και Β’ λυκείου θα γίνει ο προθάλαμος για τις διπλές πλέον εξετάσεις -ενδοσχολικές και πανελλαδικές- της Γ’ λυκείου, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, «έχουμε μία κατηγοριοποίηση των σχολών εισαγωγής σε καλές σχολές και σε αζήτητες σχολές, έχουμε σχολές υψηλής ζήτησης που θα διατηρήσουν το κύρος τους και άλλες που θα καταλήξουν στον καιάδα της απαξίωσης και θα είναι ένα λόττο για τον μαθητή να δηλώνει ήδη από τη Β’ λυκείου 10 σχολές, για τις οποίες δεν θα ενδιαφερθούν άλλοι και έτσι θα πετύχει να μπει χωρίς εξετάσεις».

Σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση της εξέτασης του μαθήματος των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας, σχολίασε: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία αυτά τρία χρόνια έχει επιχειρήσει μία αποδόμηση της κλασικής παιδείας. Να θυμίσω ότι έχει αφαιρέσει εμβληματικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από την διδακτέα ύλη και αυτή η επίθεση στην κλασική παιδεία συνεχίζεται τώρα με την αδιανόητη κατάργηση των Λατινικών. Σε άλλες χώρες τα λατινικά, ακόμη και τα αρχαία, διδάσκονται από πάρα πολύ νεαρές ηλικίες στα σχολεία και εμείς εδώ, στην Ελλάδα το 2018, αφαιρούμε ώρες αρχαίων ελληνικών και καταργούμε τα λατινικά, ένα μάθημα το οποίο είναι θεμέλιο για τόσες γλώσσες και για τόσες επιστήμες».

Σχετικά με τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τόνισε: «Θεωρώ ότι τίθενται πολύ σοβαρά ερωτηματικά ως προς το αδιάβλητο, δηλαδή θα έχουμε ένα απολυτήριο που θα διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τη δυσκολία των εξεταζόμενων θεμάτων. Πώς θα διασφαλίσεις το αδιάβλητο αν δεν έχεις τράπεζα θεμάτων; Μπορεί σε μία περιοχή να βάζουν πάρα πολύ εύκολα θέματα και σε μία άλλη πάρα πολύ δύσκολα».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, απάντησε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει διαφωνήσει με τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη, που κάνει η κυβέρνηση, γιατί συλλήβδην καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και μ’ αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η ΝΔ διαφωνεί με αυτήν την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, η οποία γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση. Αν είναι δυνατόν να αποφασίζουμε εάν θα κλείσει ένα τμήμα ή μία σχολή, εάν δεν λαμβάνουμε υπόψη την αξιολόγηση που έχει γίνει από μία ανεξάρτητη αρχή η οποία λέγεται ΑΔΙΠ, την έχουμε, την πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση δεν της δίνει καμία σημασία, την έχει απαξιώσει πλήρως».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα