Η κρίση των Ιμίων: Το χρονικό των τραγικών γεγονότων 23 χρόνια μετά – Αμοντάριστα πλάνα από τον «Πυρπολητή»
Σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πολεμικής σύρραξης.
Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη
Τα Ίμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.
Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.
Όλα ξεκίνησαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1995, όταν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο, το Φιγκέτ Ακάτ, προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου.
Στην αρχή θεωρείται σαν ένα συνηθισμένο επεισόδιο. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το ελληνικό Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και ζητάει να τον ρυμουλκήσουν τουρκικά πλοία.
Σημειώνεται ότι εκείνη την εποχή υπάρχει κενό εξουσίας στην Ελλάδα, καθώς ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλεύεται στο Ωνάσειο. Την επομένη της προσάραξης, στις 26 Δεκεμβρίου, το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών -και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών- ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό σκάφος, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.
Το Χρονικό της Κρίσης
25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.
26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.
28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.
15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».
16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».
28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.
29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).
31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.
Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.
Αμοντάριστα πλάνα από τον «Πυρπολητή»
Ισως πρόκειται για την καλύτερη τηλεοπτική έρευνα που έχει γίνει για τα Ίμια σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα γεγονότα στα Ιμια το 1996, αν και στην Ελλάδα το συγκεκριμένο βίντεο δεν προβλήθηκε ποτέ.
Είναι παραγωγή του ΡΙΚ και την έρευνα έχει κάνει η δημοσιογράφος Αίμιλη Μιχαήλ. Μαρτυρίες πρωταγωνιστών, προσεγμένη δουλειά και ψύχραιμη προσέγγιση.
Με πληροφορίες από το sansimera
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα την Εφορία
- «Προσοχή το επόμενο 24ωρο» συνιστά ο Σάκης Αρναούτογλου
- Τι συμβαίνει στις Ενοπλες Δυνάμεις;
- Νέα στοιχεία για εμπόριο οργάνων πίσω από τη μεταμόσχευση ήπατος στον Αμπιντάλ
- La Repubblica: Η εναλλακτική του Τσίπρα αν χάσει τις εκλογές είναι μια θέση στην Ευρώπη
- Αστρολογικές προβλέψεις για την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου
- Κομοτηνή: Καμπανάκι κινδύνου από την Μελέτη
- Νέοι από την ΟΝΝΕΔ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ
- Εριξε χοντρό αλάτι στο νεροχύτη του. Θα το δοκιμάσετε σίγουρα (video)
- Κατώτατος μισθός: Αυξάνονται οι εισφορές - Ποιοι θα πληρώνουν έως και 300 ευρώ το μήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Ένταση και αποδοκιμασίες σε εκδήλωση υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη
- Το συγκινητικό μήνυμα του Πάνου Καλλίτση: Τρία χρόνια πριν δεχόμουν τρεις σφαίρες
- Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο – Ασκήσεις σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ
- Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΕΝΦΙΑ – Έρχονται πρόστιμα
- Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα – Βελτίωση από το απόγευμα
- Η «Ευνοούμενη»του Λάνθιμου είναι επιτέλους εδώ – Ποιες ακόμη ταινίες κάνουν πρεμιέρα
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 31/1
- Οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν την καθυστέρηση – Ζητούν άλλους τρεις μήνες για το πόρισμα Κατσίφα
- Η κρίση των Ιμίων: Το χρονικό των τραγικών γεγονότων 23 χρόνια μετά – Αμοντάριστα πλάνα από τον «Πυρπολητή»
- Συνεδριάζει το EWG – Εύσημα για τα δημοσιονομικά, εξηγήσεις για τα κόκκινα δάνεια
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Η κρίση των Ιμίων: Το χρονικό των τραγικών γεγονότων 23 χρόνια μετά – Αμοντάριστα πλάνα από τον «Πυρπολητή»
- Αμετακίνητος ο Παπαχριστόπουλος – «Αύριο παραδίδω την έδρα μου»
- Ένταση και αποδοκιμασίες σε εκδήλωση υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη
- Οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν την καθυστέρηση – Ζητούν άλλους τρεις μήνες για το πόρισμα Κατσίφα
- Περιπέτεια για 225 επιβάτες του «Διαγόρας» – Το πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι της Χίου
- Η «Ευνοούμενη»του Λάνθιμου είναι επιτέλους εδώ – Ποιες ακόμη ταινίες κάνουν πρεμιέρα
- Συνεδριάζει το EWG – Εύσημα για τα δημοσιονομικά, εξηγήσεις για τα κόκκινα δάνεια
- Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο – Ασκήσεις σε όλη την κυπριακή ΑΟΖ
- Το συγκινητικό μήνυμα του Πάνου Καλλίτση: Τρία χρόνια πριν δεχόμουν τρεις σφαίρες
- Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΕΝΦΙΑ – Έρχονται πρόστιμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι συμβαίνει όταν πιουν τα ζώδια ένα ποτηράκι παραπάνω;
- Ανυποχώρητοι οι αγρότες. Αναλυτικά τα μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία
- Ένα …καράβι λεφτά έδωσε για Μήτρογλου η Γαλατασαράι (pic)
- Ιόνιο: Η mega – επένδυση που θα μεταμορφώσει το νησί του Ωνάση – 165 εκατ. ευρώ για να μετατραπεί σε πολυτελέστατο τουριστικό θέρετρο
- Χρηματοδοτήσεις για ύδρευση
- Χιλή: Έξι πράκτορες της δικτατορίας Πινοσέτ καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του πρώην προέδρου Μοντάλβα
- Ψηφιακός ξεναγός
- Κλειστά μνημεία λόγω έλλειψης προσωπικού
- Καμμένος:O Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές άρα θα πίνουμε γκαζόζα στη βουλή