Η ΠΓΔΜ έκανε το πρώτο βήμα για τη συνταγματική αναθεώρηση – Στη Βουλή η Συμφωνία

Σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησηςΤι περιλαμβάνει η προτεινόμενη αναθεώρησηΗ προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία»Συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη 11 βουλευτών ο ΖάεφΗ 10η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία έτσι ώστε ο σκοπιανός πρωθυπουργός να ενημερώσει για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα

Το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε τη Δευτέρα το σκοπιανό Κοινοβούλιο,

καθώς εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Συγκεκριμένα, σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το κείμενο της κυβερνητικής εισήγησης και το προώθησε στην Βουλή, όμως δεν εκίνησε επί τόπου την απαιτούμενη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει η προτεινόμενη αναθεώρηση

Η προτεινόμενη αναθεώρηση αλλάζει το όνομα της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονία» και τροποποιεί τα άρθρα 3 και 49, τα οποία αναφέρονται στο αμετάβλητο των συνόρων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της διασποράς αντίστοιχα.

Η αναθεωρημένη εκδοχή των δύο άρθρων θα καθιστά σαφές πως η ΠΓΔΜ δεν έχει εδαφικές βλέψεις σε βάρος οποιουδήποτε γείτονά της κι ότι το ενδιαφέρον για την διασπορά δεν υποκρύπτει παρέμβαση σε ξένες υποθέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι, σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο MIA.

Τις ανακοινώσεις των αποφάσεων έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης αρνούμενος να απαντήσει αν η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει τους δέκα βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει η συμφωνία. Ωστόσο παραίνεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν με γνώμονα τη βούληση του λαού όπως αυτή εκφράστηκε από το δημοψήφισμα.

Οι τροπολογίες της κυβέρνησης Ζάεφ θα υποβληθούν στη Συνταγματική Επιτροπή της Βουλής όπου η συζήτηση θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Μετά από αυτό το διάστημα θα γίνει σαφές εάν τα κυβερνητικά κόμματα έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία των 80 ψήφων.

Όπως αναφέρει το MIA επικαλούμενο πηγές από τη Βουλή, η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη 11 βουλευτών ο Ζάεφ

Την ίδια στιγμή, ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίζει να αναζητά τη στήριξη 11 ακόμη βουλευτών από την αντιπολίτευση, με τους οποίους θα καταφέρει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία στη Βουλή .

Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αν ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν κατορθώσει να βρει τις ψήφους που χρειάζεται, τότε όλα δείχνουν ότι στις 25 Νοεμβρίου ή το αργότερο στις 2 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες στα Σκόπια.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε πάντως να απαντήσει εάν η κατάθεση της εισήγησης σημαίνει πως η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 έδρες στην 120μελή Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα