Η ρύπανση του αέρα «σκοτώνει το μέλλον» – Κατά 20 μήνες μικρότερο υπολογίζεται το προσδόκιμο ζωής των νεογέννητων παιδιών

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί, ίσως, σε 50 ή 100 χρόνια. Συμβαίνει εδώ, τώρα, σε εμάς τους ίδιους. Είναι κάτι που αφορά ήδη τα παιδιά μας.

Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διεθνή επιστημονική έκθεση «Η κατάσταση του Παγκόσμιου Αέρα 2019» (State of Globar Air-SOGA),. η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία αφορά τόσο ανοικτούς όσο και κλειστούς «προστατευμένους« χώρους, αφαιρεί κατά

μέσο όρο τουλάχιστον 20 μήνες ζωής από το προσδόκιμο ζωής ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα στον πλανήτη.

Το πρόβλημα έχει και ταξική χροιά, καθώς πιο πολύ κινδυνεύουν τα παιδιά που γεννιούνται σε φτωχές ή βεβαρυμένες περιοχές/ χώρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα μετάβασης στις «καθαρές» περιοχές που έχουν απομείνει. Ενδεικτικά, η Νότια Ασία βλέπει τη μείωση του προσδόκιμου ζωής να φτάνει τους 30 μήνες, δηλαδή δύο χρόνια και έξι μήνες, ενώ η Αφρική τους 24 μήνες αντίστοιχα. Από την άλλη, χώρες της αναπτυγμένης Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, «χάνουν» μόνο πέντε μήνες εξαιτίας της ρύπανσης.

Η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με την έκθεση, συμβάλλει σχεδόν στο 10% των θανάτων διεθνώς και το 2017, προκαλώντας σχεδόν πέντε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, υπήρξε η τέταρτη αιτία πρόωρου θανάτου, σοβαρότερη από τα τροχαία ή την ελονοσία.

Η ρύπανση από μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5 σε ανοιχτούς χώρους (2,9 εκατομμύρια θάνατοι το 2017), από τον τοξικό αέρα των κλειστών χώρων (1,6 εκατομμύρια θάνατοι) και από το επιφανειακό όζον (σχεδόν μισό εκατομμύριο θάνατοι) είναι οι τρεις κυριότερες όψεις της ρύπανσης του αέρα, που οφείλεται κυρίως στα οχήματα, στις βιομηχανίες και στο μαγείρεμα-θέρμανση.

Η ρύπανση του αέρα εκτιμάται ότι εμπλέκεται στο 41% των θανάτων διεθνώς από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το 20% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2, το 19% των περιπτώσεων καρκίνου των πνευμόνων, το 16% των περιπτώσεων ισχαιμικής νόσου και το 11% των θανάτων από εγκεφαλικό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που θεωρείται η πιο συστηματική ετήσια έκθεση για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία παγκοσμίως.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι) αναπνέουν αέρα με ρύπους μέσα στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται, κυρίως επειδή γίνεται χρήση στερεών καυσίμων (ξύλων, κάρβουνων, βιομάζας κ.α.) για το μαγείρεμα και τη θέρμανση.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το όζον κοντά στην επιφάνεια της Γης (όχι το στρατοσφαιρικό που ευθύνεται για την «τρύπα του όζοντος») αποτελεί ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις πλούσιες χώρες. Το όζον αυτό παράγεται στην ατμόσφαιρα από οξείδια του αζώτου και άλλους ρυπαντές που εκπέμπονται από οχήματα και εργοστάσια.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα