Εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές με την αντιπολίτευση να καταψηφίζει.

Η συζήτηση διεξάγεται επί των άρθρων και σύμφωνα με το πρόγραμμα, πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ της Τρίτης με την επί των άρθρων ψηφοφορία.

Αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ η ονομαστική ψηφοφορία

αναμένεται για το βράδυ της Πέμπτης.

Ακροάσεις 47 φορέων

Με ακροάσεις εκπροσώπων 47 φορέων που επηρεάζονται από τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία εξαπέλυσαν τα «πυρά» τους εναντίον της κυβέρνησης, για τα όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Πυροσβέστες, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, έμποροι, εκπαιδευτικοί, μηχανικοί παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ασκώντας δριμεία κριτική εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος των ΑΣΑΜΕΑ Κώστας Γαργάλης εξήγησε ότι η ασκούμενη πολιτική έχει πλήξει τα άτομα με αναπηρίες και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις που φορολογούν τα αναπηρικά επιδόματα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε προς τους υπουργούς πως δεν πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς για το νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε «ατύχημα».

«Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές. Η εισφοροεπιδρομή του νέου συστήματος οδήγησε σε διακοπή επαγγέλματος 57 χιλ ελεύθερους επαγγελματίες με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα.

Από ποια στοιχεία αντλείται αισιοδοξία ότι θα πληρώσει εκείνος που δεν έχει;» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε «Επιλέχθηκε η χειρότερη λύση. Μια ακόμα αύξηση εισφορών. Δικηγόρος με καθαρό φορολογητέο εισόδημα 20 χιλ θα πλήρωνε 4,6 χιλ ευρώ με το προηγούμενο σύστημα και τώρα το πάτε 5,6 χιλ ευρώ και το 2019 στα 6,6 χιλ ευρώ. Και όλα αυτά χωρίς να συνυπολογίζουμε το φόρο εισοδήματος εισφορά αλληλεγγύης τέλος επιτηδεύματος κ.α.».

Εκ μέρους του ΤΕΕ ο πρόεδρός τους Γιώργος Στασινός είπε «στην ταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» ο Κωνσταντάρας λεει κατά λάθος στους πολίτες «Θα σας εξαφανίσουμε». Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση».

Ακριβώς αυτό αισθάνονται οι πολίτες ότι στοχεύει η κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε ότι οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο, καθώς αναγκάζουν έναν ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ τον μήνα. Αυτά προστατεύετε. Αν δεν τα προστατεύατε, τι θα γινόταν; Πάνω από 100.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Το 2015 ήρθε βουλευτική τροπολογία για προστασία των μελών τού «Δεν πληρώνω». Θα φέρετε κάτι αντίστοιχο για τους έντιμους επαγγελματίες που θα κάνουν το άτυπο κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω»».

Ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ μίλησε για θηριώδη πλεονάσματα, διαρκή λιτότητα και ανεργία.

«Φέρνετε περαιτέρω αφαίμαξη εισοδημάτων. Κάθε αναπτυξιακή προοπτική καθίσταται προβληματική. Επιβαρύνετε τα μικρομεσαία ιατρεία» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος.

Σε υψηλούς τόνους και η τοποθέτηση του Ανέστη Τσουκαράκη (ΠΟΕΣ – Ομοσπονδία στρατιωτικών). Είπε, αναφερόμενος στο προσφυγικό και προκαλώντας κι εκείνος τις αντιδράσεις της προεδρέυουσας: «(οι στρατιωτικοί) Όποτε και με όποιο τρόπο τους ζητήθηκε να φιλοξενήσουν, ταϊσουν, πλύνουν ξεσκατίσουν το έκαναν».

Για νομοσχέδιο έκτρωμα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ Γιάννης Κατσιαμάκας, το ίδιο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών Γρηγόρης Γερακαράκος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μίλησε για καταλήστευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τον τρόπο που επιλεκτικά ορίστηκαν οι τουριστικές περιοχές. «Τα μέτρα σας δεν φέρνουν εκσυγχρονισμό», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ανέφερε ότι η κατάργηση των Κυριακών είναι εκσυγχρονισμός, για να προσθέσει: «Μας γυρνά στο 1910, όταν καθιερώθηκε η αργία της Κυριακής».

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο Γιώργος Καββαθάς είπε πως «ολοκληρώνετε έναν κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας, οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης, προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και ξένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα