Η Τουρκία καθυστερεί την ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 λόγω κορονοϊού: Ο ρόλος των ΗΠΑ

Τα σχέδια της Τουρκίας για ενεργοποίηση των νέων ρωσικών πυραύλων S-400 πρόκειται να καθυστερήσουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μετέδωσε το «Reuters», αλλά πολλοί βλέπουν και… δάχτυλο των ΗΠΑ σ’ αυτή την εξέλιξη. Αναφέροντας πως αυτό ζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία τους επικοινωνία, όταν μίλησαν για το πώς θα αντιμετωπίσουν την πανδημία, με τον τούρκο πρόεδρο να ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες να μην εμπλακεί στη χώρα του το ΔΝΤ.

Μιλώντας

στο πρακτορείο ειδήσεων, τούρκος ανώτερος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400 που αγοράστηκε από τη Ρωσία καθυστέρησε λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η καθυστέρηση αυτή δεν θα οδηγήσει, ωστόσο, στην ακύρωση του τουρκικού προγράμματος ανέφερε η ίδια πηγή, σύμφωνα και με το «Reuters».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην απόφαση ενεργοποίησης των S-400, (αλλά) λόγω του Covid-19 το σχέδιο που προέβλεπε ότι θα είναι έτοιμοι τον Απρίλιο θα καθυστερήσει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έμειναν ορισμένα τεχνικά ζητήματα έμειναν να ξεπεραστούν. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η καθυστέρηση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγινε κανένα σχόλιο από την πλευρά του υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο κυρώσεων έναντι της Τουρκίας αν προχωρήσει στην ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος S-400 αναφέρθηκε, τη Δευτέρα (20/04), η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ:

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο ανώτατο επίπεδο ότι η συναλλαγή για τους S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων για τις κυρώσεις μέσω του νόμου “Αντιμετώπισης των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)” και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας».

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι πύραυλοι S-400, που παραδόθηκαν από τη Ρωσία στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019, είναι μη συμβατοί με την άμυνα του ΝΑΤΟ και θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία με την Άγκυρα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, δηλαδή των F-35.

Αντί για τους S-400, οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα απαιτήσει από την Τουρκία να αγοράσει τους αμερικανικούς «Patriot». Η Άγκυρα αρνήθηκε, ωστόσο, να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Πηγή: Η Τουρκία καθυστερεί την ενεργοποίηση των πυραύλων S-400 λόγω κορονοϊού: Ο ρόλος των ΗΠΑ - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα