Η Τουρκία ξεκίνησε την εισβολή στη Συρία: Στρατεύματα πέρασαν στη χώρα από δύο σημεία

Η αναμενόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, μετά και το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ,  φαίνεται ότι είναι γεγονός. Όπως αναφέρει τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg, τα τουρκικά στρατεύματα πέρασαν στο έδαφος της βορειοανατολικής Συρίας και απωθούν Κούρδους μαχητές που ελέγχουν τη συνοριακή γραμμή.

Την ίδια ώρα, επικρατεί γενική επιστράτευση στο συριακό Κουρδιστάν και όλοι

είναι οπλισμένοι στα σύνορα με την Τουρκία. «Η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία μπορεί να προκαλέσει «ανάφλεξη» στην περιοχή», δηλώνει η Ρωσία

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (09/10) από δύο σημεία στη Συρία, κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή. Αυτό δηλώνει τούρκος αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του στο πρακτορείο. Μέχρις στιγμής δεν υπήρξε  κάποια αντίδραση ή δήλωση από την πλευρά των Κούρδων.

Ο τούρκος Υπουργός Άμυνας λίγα λεπτά πριν αρνήθηκε πάντως, ότι έχει ξεκινήσει η εισβολή στη Συρία. Ο Ακάρ ανέφερε ότι οι προετοιμασίες για την εισβολή συνεχίζονται, σύμφωνα με τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό NTV, διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εισβολή.

Turkey set to launch military operation to secure peace corridor in northern Syria, and Iranian women free to attend footie match after 40 years pic.twitter.com/yFJ8qwwrGY

TRT World Now (@TRTWorldNow) October 9, 2019

«Οι προετοιμασίες και οι μεταφορές που σχετίζονται με την εισβολή συνεχίζονται. Τις κάνουμε προσεκτικά, σε συνεννόηση με τον αρχηγό του Στρατού μας», δήλωσε ο Ακάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter χαρακτηριστικά «Μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σσ συμμαχία Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Άγκυρα) θα περάσουν «πολύ σύντομα» τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας».

Ο Φαχρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διεμήνυσε, ουσιαστικά, ότι οι κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους «σταματήσει», καθώς – όπως υποστήριξε – παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Bölgemizin istikrar ve huzuruna katkı sağlayarak Suriyelilerin güvenli bir yaşama kavuşabilmesi için Güvenli Bölge/Barış koridoru kurulması zaruridir. TSK, sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasına asla müsamaha göstermeyecektir. Harekât için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır. pic.twitter.com/2tKfNUwnvf

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 7, 2019

Γενική επιστράτευση στο συριακό Κουρδιστάν

Εν τω μεταξύ, σε γενική επιστράτευση κάλεσαν τον πληθυσμό οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το «Al Arabiya», η Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, απηύθυνε κάλεσμα στα όπλα, ζητώντας από όλο τον λαό να οπλιστεί και κατευθυνθεί προς τα τουρκικά σύνορα για «να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και να αντισταθούν».

Kurdish Fighters Ready to Defend Their Existence in Syria As Turkey Poised For Imminent Attack https://t.co/rJtfJxfyqI pic.twitter.com/lS3MISoOJe

— Politicoscope (@Politicoscope) October 9, 2019

Οι ΗΠΑ μπορεί να είπαν πως θα αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την περιοχή, αλλά φαίνεται να είναι σε πλήρη συναγερμό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, αεροσκάφος τους ερεύνησε την περιοχή της Raqqah (πρώην «πρωτεύουσας» του ISIS) όπου είχε προηγηθεί επίθεση από… κοιμώμενους πυρήνες της πρώην Αλ – Κάιντα. Οι ISIS εκμεταλλεύτηκαν την επικείμενη επίθεση της Τουρκίας και έκαναν τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σε στρατιωτικές θέσεις του SDF (συριακός στρατός) στη Ράκκα.

Kurdish Militias Deploy Massive Troops, Military Equipment to Border with #Turkey https://t.co/f6IZDYfXsD #SDF #Syria #USA #War pic.twitter.com/8RMmTghpG7

— Fort Russ News (@FortRussNews) October 9, 2019

Λαβρόφ: Να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διασφαλιστεί τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή είναι αντιφατικές και η Ρωσία απευθύνει έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους της Συρίας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καζακστάν επισημαίνοντας επίσης τον κίνδυνο «ανάφλεξης» στην περιοχή. «Η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία μπορεί να προκαλέσει “ανάφλεξη” στην περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Οι Κούρδοι της περιοχής «είναι πολύ ανήσυχοι» μετά την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ μιας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και «φοβούνται πως αυτό θα προκαλέσει ανάφλεξη σε όλη την περιοχή. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ από το Καζακστάν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. «Οι αμερικανικές ενέργειες στην περιοχή είναι αντιφατικές και η Ρωσία απευθύνει έκκληση για διάλογο ανάμεσα στη Δαμασκό και τους Κούρδους της Συρίας», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

My ❤️ is with the people in Raqqa who yesterday faced coordinated attacks from ISIS in the wake of the US withdrawal from NE Syria and the impending invasion of the region by Turkey
The city has only just started to rebuild after years of suffering-
It didn’t need to be this way. pic.twitter.com/F9wB3aV5ln

— Leah West (@leahwest_nsl) October 9, 2019

Currently no civilian aircraft are in Syrian Air Space. You can make out their designated flight path around Northern Syria over Iraq into Turkey. pic.twitter.com/QUmzf9uMRu

Keywords
Τυχαία Θέματα