Η τουρκική οργάνωση Ντιγιανέτ ερευνάται από τις γερμανικές αρχές για κατασκοπεία

Οι γερμανικές δικαστικές αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάρος ενός διευθυντικού στελέχους μιας θρησκευτικής, κυβερνητικής τουρκικής οργάνωσης που πιστεύεται ότι ζήτησε από τα μέλη της να κατασκοπεύσουν στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει ήδη από την Τρίτη ότι ξεκίνησε έρευνα «κατ’ αγνώστων» μετά τις αποκαλύψεις περί παρακολούθησης Τούρκων πολιτών στη Γερμανία. Την ίδια ημέρα, ένα στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει

από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύσει 300 πρόσωπα και οργανώσεις προσκείμενες στον Γκιουλέν.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια NDR και WDR ανέφεραν σήμερα ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία έχει ξεκινήσει από τις 13 Μαρτίου έρευνα σε βάρος του Χαλίφε Κεσκίν, του διευθυντή του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Ντιγιανέτ (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) που εξαρτάται από τις υπηρεσίες του Τούρκου πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με αυτά τα τρία MME, το Βερολίνο θεωρεί ότι ο Κεσκίν ζήτησε από τα μέλη της Ντιγιανέτ που βρίσκονται στο εξωτερικό και ιδίως από τους ιμάμηδες στη Γερμανία να συγκεντρώσουν πληροφορίες για πρόσωπα που πρόσκεινται στον Γκιουλέν. Η Ντιγιανέτ έχει βρεθεί ήδη στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης: στα μέσα Φεβρουαρίου έγιναν έρευνες στα σπίτια τεσσάρων μουσουλμάνων θρησκευτικών ηγετών σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι κατασκόπευαν υποστηρικτές του Γκιουλέν στη Γερμανία μετά από ένα αίτημα που είχε υποβάλει η Ντιγιανέτ στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel γράφει επίσης ότι η Ντιγιανέτ ζήτησε από τις τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία «σε 35 χώρες», όπως στη Μαυριτανία, τη Μογγολία, τη Νιγηρία και την Αυστραλία, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους υποστηρικτές του Γκιουλέν. Στις αναφορές που έστειλαν στην Άγκυρα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Τουρκίας περιέγραφαν «τις δραστηριότητες των σχολείων, των οργανώσεων ή των μέσων ενημέρωσης που υποτίθεται ότι πρόσκεινται στον Γκιουλέν» ενώ κατονόμαζαν και τους φερόμενους ως υποστηρικτές του.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα