Ηχηρό μήνυμα Ζάεφ μια «ανάσα» πριν τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης: Η επιλογή είναι μια

Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγέςΣε 10 ημέρες ολοκληρώνεται η ψηφοφορία, 80 βουλευτές «ψάχνει» ο Ζ.Ζάεφ«Η επιλογή είναι μία, οι πολίτες αναζητούν ένα μέλλον»

Πολύ κρίσιμη είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την ΠΓΔΜ, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν στη Βουλή

της γείτονος οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, με νέο αποφασιστικό μήνυμα μέσω facebook καλεί τους νομοθέτες να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μοναδική εναλλακτική για τη χώρα του.

«Έφτασε πλέον η ώρα οι νομοθέτες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τα συμφέροντα των πολιτών και να πάρουν μια απόφαση υπέρ της ΠΓΔΜ, κατά της απομόνωσης. Η επιλογή είναι μία, οι πολίτες αναζητούν ένα μέλλον», έγραψε χαρακτηριστικά.

Το χρονοδιάγραμμα της συζήτησης στην Ολομέλεια

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει αναφέρει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες ότι κανείς βουλευτής του κόμματός του δεν θα υποστηρίξει τροποποίηση του Συντάγματος, που οδηγεί σε αλλαγή της ονομασίας της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα