Ηχηρό «όχι» του πολιτικού κόσμου στα «παζάρια» του Ερντογάν

Άμεση επιστροφή των δύο ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις, λέει το Μέγαρο Μαξίμου«Αδιανόητη» η ιδέα περί ανταλλαγής, διαμηνύει ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠώς αντέδρασαν τα κόμματα

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκάλεσε η συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα ανταλλαγής των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.

Ως

«απαράδεκτη και απορριπτέα» χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την αναφορά του τούρκου προέδρου.

Αναλυτικότερα, με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει πως «από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια. Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

«Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα.

Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις», ξεκαθαρίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Αδιανόητη» η ιδέα περί ανταλλαγής, διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Εξίσου ηχηρή ήταν και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας όπου βρισκόταν για τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι», τόνισε:

«Δεν ξέρω αν αποδόθηκαν σωστά οι δηλώσεις του, αλλά κρατάω αυτό που είπε για την ειρηνική συνύπαρξη» και πρόσθεσε: «Ευπρόσδεκτη η δήλωσή του, μόνο που ξεκαθαρίζουμε ότι οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι καλές προθέσεις δεν αποτελούν βάση φιλίας, τα έργα αποτελούν βάση φιλίας. Και τα έργα δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις. Ευχόμαστε να συμβαδίσουν. Το λέω αυτό, γιατί αν αποδόθηκαν σωστά αυτά τα οποία είπε, υπήρξε μία απαράδεκτη σύνδεση ανάμεσα στους Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται επί μακρόν, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας, με Τούρκους υπηκόους, οι οποίοι ήλθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ο Προκόπης Παυλόπουλος, «είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις και οιαδήποτε σύγχυση είναι αδιανόητη, διότι μία τέτοια σύγχυση δείχνει μία απαράδεκτη άγνοια του Διεθνούς Δικαίου».

«Να λοιπόν», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ένα παράδειγμα του πως δεν μπορεί να λέμε από την μία ότι επιθυμούμε την καλή φιλία και την καλή γειτονία και από την άλλη να παραβιάζουμε έτσι ωμά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να τους περιφρονούμε».

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ό,τι λέω, ό,τι λέμε εμείς οι Έλληνες, το εννοούμε, γιατί θα ήταν πολύ καλύτερα για την ίδια την Τουρκία και για την δημοκρατική της προοπτική, να υπάρχει αυτός ο σεβασμός, να υπάρχει ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, ο σεβασμός του ανθρώπου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του».

Η αντίδραση της ΝΔ

«Η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος Δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα.

Και ο Πρωθυπουργός με την Κυβέρνησή του να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα».

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Η Αθήνα θα πρέπει να πει «όχι» σε ανίερες συναλλαγές τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση αμφιθυμία και διγλωσσία.

Η αντίδραση του Ποταμιού

«Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία». Σ΄ αυτό το σχόλιο προέβη ο Σταύρος Θεοδωράκης με μήνυμά του στο twitter για τα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ανατολίτικα παζάρια που προτείνει ο Ερντογάν δεν έχουν καμία σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Θα πρέπει να το πάρει απόφαση ότι στην Ευρώπη δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εδώ κυριαρχεί το δίκαιο και όχι η αυθαιρεσία.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) 22 Απριλίου 2018

Keywords
Τυχαία Θέματα