«Ήταν μια άσχημη εμπειρία» δηλώνει ο επιβάτης που εγκλωβίστηκε σε γκαράζ πλοίου με αναπηρικό αμαξίδιο

«Ήταν μια άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών και πρέπει να δοθεί λύση” είπε χαρακτηριστικά«Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά», ανέφερε

Για την εμπειρία του να «παγιδευτεί» με αναπηρικό καροτσάκι στο γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του από την Κεραμωτή στη Θάσο μίλησε ο Δημήτρης Αντωνίου.

«Ήταν μια άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Θα περιμένω να γίνει κάτι άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών

και πρέπει να δοθεί λύση”, δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 28χρονος.

Με μια ανάρτησή του στο facebook μέσα από το πλοίο, ο Γιώργος Αντωνίου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες με πλοίο, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησε “εγκλωβισμένος” με το αναπηρικό του αμαξίδιο μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων ενός φέρι-μποτ.

“Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ”, εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Όταν όμως το βίωσα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκα με πλοίο, ήταν δυσάρεστο το συναίσθημα. Σκέφτηκα γιατί το κάνω όλο αυτό; Έβαλαν το αυτοκίνητο σε σκιά, όμως στεναχωρήθηκα γιατί αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Υπάρχον άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και μετακινούνται συχνά με πλοία και έχουν περάσει χίλια μύρια με πλοία”, προσθέτει ο 28χρονος.

“Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά. Πώς να σηκώσουν 200 κιλά, μ’ εμένα επάνω, από τη σκαλίτσα”, συμπληρώνει.

Όπως δηλώνει ο κ. Αντωνίου δεν είναι “μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι”.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία με το πλοίο, ο 28χρονος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μεταφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας “Γολγοθάς” είτε με τα αστικά λεωφορεία, είτε με ταξί και τρένα.

Ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων στις ειδικά διαμορφωμένες ράμπες. “Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολίτες μπήκαν στη λογική να καλούν την τροχαία, όταν κάποιος άλλος έχει παρκάρει παράνομα σε αυτές”, τονίζει ο 28χρονος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα