«Καμπανάκι» Δραγασάκη για τα «κόκκινα» δάνεια

«Αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα και να μην υποχρεωθούμε να εκτελέσουμε εντολές», είναι ανάγκη να μειωθούν δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, από το βήμα της Βουλής.

«Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να δούμε τι κάναμε και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και εμπρός. Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα κόκκινα δάνεια αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.

Και πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο να υποχρεωθούμε να υλοποιούμε εντολές, γιατί η Ε.Ε. προχωρά στην τραπεζική ένωση. Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να είναι λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα σε όλες τις χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Αφορμή ήταν η συζήτηση επερώτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, από 26 βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι έκαναν λόγο για πλήρη αποτυχία της διαδικασίας, καθώς μόλις 52 επιχειρήσεις από τις 400.000 που έχουν κόκκινα δάνεια, κατάφεραν να μπουν στη ρύθμιση.

Παράλληλα, επιτέθηκαν στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι στήνει φιέστες στο Ζάππειο για να ξεγελάσει τους πολίτες σχετικά με τα εικονικά αποτελέσματα του Eurogroup.

«Εμείς πηγαίνουμε στο Ζάππειο όταν έχουμε κάτι να πούμε, όταν έχουμε να δείξουμε ένα αποτέλεσμα, έχουμε να προβάλουμε μια επιτυχία και όχι για να δώσουμε υποσχέσεις», απάντησε ο κ. Δραγασάκης.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί, όλη η Ευρώπη, ότι αυτό που επετεύχθη, επιτρέπει στην Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και να φύγουμε από τον κύκλο των μνημονίων. Έχουμε μπροστά μας 15 χρόνια χωρίς το βραχνά του χρέους – και αν τα εξισορροπήσεις σωστά προς όφελος της κοινωνίας δεν θα χρειαστεί ξανά να συζητάμε για όσα έγιναν στο παρελθόν», επεσήμανε ο υπουργός.

Απαντώντας επίσης, στη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα πλεονάσματα, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «δεν μπορεί να μιλάνε σαν να είμαστε εκτός κανονιστικού πλαισίου και κανονισμών από τη στιγμή που ανήκουμε στην Ε.Ε. και στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

«‘Όσες χώρες έχουν χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ, πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο τις δαπάνες τους πάνω από 20%. Τίποτα στο μέλλον δεν αποκλείεται, εφόσον ορθοποδήσουμε, όλα αυτά τα μακροπρόθεσμα να τα ξανασυζητήσουμε», πρόσθεσε.Η επερώτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα