«Και μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος», εκτιμά ο ΟΔΔΗΧ – Ο διαχωρισμός των μέτρων

Ο διαχωρισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέουςΣύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη», καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032 -έναντι της πρότερης εκτίμησης για μείωση στο 134% του ΑΕΠΓια την περίοδο 2023-2060, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να διατηρηθούν κάτω του 20%, γεγονός το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα

Ο

Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους -κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των μέτρων του Eurogroup– εκτιμά ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που λήφθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Στη συνέχεια, ο ΟΔΔΗΧ κάνει τον διαχωρισμό ανάμεσα στα μέτρα του χρέους, τα οποία διακρίνονται σε:

Βραχυπρόθεσμα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Eurogroup του Μαΐου του 2016Μεσοπρόθεσμα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, εφόσον καταστεί αναγκαίοΜακροπρόθεσμα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, εφόσον κριθεί απαραίτητο

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, η δυναμική του χρέους είναι πλέον «ξεκάθαρα βιώσιμη», καθώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί στο 128% του ΑΕΠ έως το 2032 -έναντι της πρότερης εκτίμησης για μείωση στο 134% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα περιοριστούν, κατά το ίδιο διάστημα, κατά 2,7% του ΑΕΠ και θα διαμορφωθούν στο 10,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Για την περίοδο 2023-2060, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να διατηρηθούν κάτω του 20%, γεγονός το οποίο αποτελεί «κλειδί» για τη βιωσιμότητα. Σημειώνεται ότι με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις, το όριο του 20% θα παραβιαζόταν αρκετά νωρίτερα από το 2060.

«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», καταλήγει ο Οργανισμός, ο οποίος εκτιμά ότι το συνολικό όφελος των νέων μέτρων θα αγγίξει το 30% του ΑΕΠ έως το 2060.

Keywords
Τυχαία Θέματα