«Στις φλόγες» το Παρίσι από σοβαρά επεισόδια – Δεκάδες τραυματίες, πολλές οι συλλήψεις

Πάνω από 100 οι τραυματίες, ενώ έγιναν 254 συλλήψεις εξαιτίας των βίαιων επεισοδίωνΤουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισανΔιαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου«Δεν θα δεχτώ ποτέ τη βία», δήλωσε ο Μακρόν

Πεδίο μάχης θυμίζει το Παρίσι στις διαδηλώσεις των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων»

στο Παρίσι με την κατάσταση να είναι χαοτική και τις βιαιοπραγίες να κυριαρχούν.

Ακολούθησαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας με τις εικόνες να παραπέμπουν σε πολεμική σύρραξη.

Στις 15.00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

Η αστυνομία στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε περισσότερες από 254 συλλήψεις, ενώ όπως μεταδίδει το Reuters, πάνω από 100 άτομα έχουν τραυματιστεί.

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το Σάββατο το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν καθώς βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα» και των δυνάμεων της αστυνομίας εξαπλώθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα, μετέδωσε το δίκτυο BFM TV.

Police officer downed by mob amid Yellow Vest protestshttps://t.co/EbuLV20G4w pic.twitter.com/rAsiPVqsko

— RT (@RT_com) 1 Δεκεμβρίου 2018


Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.
Φωτιά σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία.

Διαδηλωτές από την Αψίδα του Θριάμβου φώναζαν «Μακρόν παραιτήσου», και ξαπλωμένοι στην πρόσοψη του μνημείου «Τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν».

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

These are the violent scenes in Paris right now – as police clash with protesters rallying against rising taxes.

At least 65 people have been injured and 140 more arrested. pic.twitter.com/UDFiQsmu1y

Channel 4 News (@Channel4News) 1 Δεκεμβρίου 2018


Πυροσβέστες πραγματοποίησαν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κτίριο κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου.

Διαδηλωτές, επίσης, έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

«Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις (που έγιναν) στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».

BREAKING: Cars, buildings on fire throughout Paris. #YellowVests protesters are blocking streets, looting museums, shops and restaurant. Dozens injured and arrested. Police say riots are out of control. #GiletsJaunes
Developing… pic.twitter.com/4LTKnPntQj

— BNL NEWS (@BreakingNLive) 1 Δεκεμβρίου 2018

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Να σημειωθεί πως αφορμή για τη δημιουργία των «κίτρινων γιλέκων» στάθηκε η αύξηση της τιμής των καυσίμων αλλά και η αύξηση της φορολογίας γενικότερα.

Η εξέγερση ξέσπασε από το πουθενά στις 17 Νοεμβρίου και εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης, ενώ οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους σε όλη τη Γαλλία και εμπόδιζαν την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα, εργοστάσια και εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.

«Δεν θα δεχτώ ποτέ τη βία», δήλωσε ο Μακρόν

Δεν θα δεχτεί «ποτέ τη βία» που ξέσπασε στο Παρίσι γύρω από μια συγκέντρωση του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας παράλληλα ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού.

«Πάντα θα δέχομαι διαμαρτυρίες, πάντα θα ακούω την αντιπολίτευση, αλλά ποτέ δεν θα δεχτώ τη βία. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας από το Μπουένος Άιρες, στο τέλος της συνόδου της G20.

Keywords
Τυχαία Θέματα