Καλοκαιρινό «κοκτέιλ» ιλαράς και λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Παρά την τάση μείωσης, 39 νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 3.198, έναντι 3.159 πριν από επτά μέρες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κρούσματα ιλαράς εμφανίζονται συνήθως στο τέλος του χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης και η νόσος είναι πιο σοβαρή σε βρέφη και ενήλικες κυρίως λόγω επιπλοκών.

Μαζί με τον ιό της ιλαράς, ένας ακόμη ιός είναι συνεπής στο καλοκαιρινό “ραντεβού” του με τους Έλληνες: ο ιός του Δυτικού Νείλου,

ο οποίος έχει ήδη προσβάλει επτά άτομα, εκ των οποίων οι δύο εξακολουθούν να νοσηλεύονται.

Πρόκειται για άτομα 13 έως 66 ετών, εκ των οποίων οι έξι προσβλήθηκαν στον δήμο Μεγαρέων και ο ένας στον δήμο Τανάγρας.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σχολιάζουν πως τα έτη 2010 έως 2014 και το 2017 (Ιούνιος – Οκτώβριος) είχαν καταγραφεί κρούσματα του ιού σε ολόκληρη τη χώρα.

Με δεδομένη τη σύνθετη επιδημιολογία και την απρόβλεπτη κυκλοφορία του ιού, κρίνεται αναμενόμενη η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα, κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ θεωρείται πιθανή η επανεμφάνιση και τις επόμενες περιόδους μετάδοσης.

Κουνούπια

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών.

Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Πηγή: iatronet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα