«Καρφιά» του δημάρχου Ερμιονίδας κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στη δομή προσφύγων

Σαφέστατες αιχμές προς την Πολιτεία και την κυβέρνηση άφησε ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη δομή προσφύγων στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στην Ερμιονίδα και τα κρούσματα κορονοϊού. Λίγο αργότερα πήρε θέση και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης για το θέμα.

Συγκεκριμένα, με δήλωσή του, ο Γιάννης Γεωργόπουλος κάνει λόγο για εμπαιγμό και αδιαφορία των υπευθύνων στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του (υπήρξε αναφορά και στην εισαγγελία Ναυπλίου) σχετικά με τον επανέλεγχο των διαμενόντων μεταναστών στο Κέντρο

Φιλοξενίας στο Πορτοχέλι.

Όπως υπογραμμίζει, δεν ενημερώθηκε αρμοδίως για την άφιξη κλιμακίου του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (25/05), για τα διενεργηθέντα τεστ, για τα αποτελέσματα των τεστ καθώς και για τον δεκαπενθήμερο αυστηρό περιορισμό για τους μετανάστες, τα οποία πληροφορήθηκε και ο ίδιος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι έκανε αναφορά και στον Άρειο Πάγο, ενώ στην Ερμιονίδας μαζεύονται υπογραφές να φύγει η συγκεκριμένη δομή προσφύγων. Πρόκειται για μια άκρως τουριστική περιοχή που οι κάτοικοι της στην πλειοψηφία τους δεν είχαν φέρει αντίδραση στην εγκατάσταση μεταναστών από το 2016. Μόνο που οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης και με το θέμα του κορονοϊού, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν, πλέον, μεγάλη ανησυχία και αντιδράσεις στην περιοχή. Θέση πήραν και βουλευτές της Αργολίδας (Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς), ζητώντας λύσεις. 

«Η αδιαφορία που δέχτηκα εγώ ως Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή όσον αφορά ένα θέμα μείζονος σημασίας, όπως είναι η δημόσια υγεία είναι άνευ προηγουμένου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γεωργόπουλος και ζητά άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τον Δήμο Ερμιονίδας.

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας είχε κατηγορήσει για ολιγωρία και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, σχετικά με το θέμα των κρουσμάτων κορονοϊού στη δομή και τις ενέργειες που έγιναν.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στη δομή, στην περιοχή πήγε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα κοιτάξει να βρει λύσεις, ώστε η δομή να πληροί τις προϋποθέσεις που πρέπει, ειδικά σε σχέση με την κυκλοφορία των προσφύγων χωρίς κανέναν έλεγχο. «Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής», τόνισε, πάντως, ο ίδιος την Τετάρτη (27/05)…

Θυμηθείτε τι συνέβη από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ερμιονίδα και τις μοιραίες παραλείψεις…

Η δήλωση του Γιάννη Γεωργόπουλου

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες…

Έπειτα από την συνεχιζόμενη αδιαφορία των αρμόδιων Κρατικών Αρχών σχετικά με τις εξελίξεις.

Όσον αφορά στη νόσο COVID – 19 και την διασπορά που το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας θεωρώ χρέος μου να απευθυνθώ σε καθεμία και σε καθένα από εσάς ξεχωριστά για να σας ενημερώσω για τον εμπαιγμό και την αδιαφορία των υπευθύνων στις προειδοποιήσεις μας στις 08,11, 14 και 22 Μαΐου σχετικά με τον επανέλεγχο των διαμενόντων μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας.

Καμία από τις προειδοποιήσεις μας όχι μόνο δεν εισακούστηκε, αλλά δεν έλαβα ποτέ ούτε μια απάντηση. Θυμίζω ότι στις 22 Μαΐου με την λήξη της καραντίνας στη δομή, οι μετανάστες χωρίς έλεγχο, από ένα κέντρο που είχαν εκδηλωθεί περισσότερα από 150 κρούσματα, κυκλοφορούσαν στο Κρανίδι και στο Πορτοχέλι χωρίς να γνωρίζουμε εάν είναι πλέον υγιείς.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες όταν έγινε γνωστό το κρούσμα με το ανήλικο προσφυγόπουλο, απέστειλα αναφορά στον κύριο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου μεταφέροντάς του την αδιαφορία που έλαβα στις συνεχιζόμενες προειδοποιήσεις μου από τις υπεύθυνες Κρατικές Αρχές.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες… Με απόλυτο αίσθημα ευθύνης οφείλω να σας ενημερώσω ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ελλάδας, ο Άρειος Πάγος έχει την αναφορά μας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες… Το αποκορύφωμα τις αδιαφορίας που συνάντησα είναι ότι ενημερώθηκα για την άφιξη κλιμακίου του ΕΟΔΥ, για τα διενεργηθέντα τεστ, για τα αποτελέσματα των τεστ καθώς και για τον δεκαπενθήμερο αυστηρό περιορισμό για τους μετανάστες, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η αδιαφορία που δέχτηκα εγώ ως Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή όσον αφορά ένα θέμα μείζονος σημασίας, όπως είναι η δημόσια υγεία είναι άνευ προηγουμένου.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες… Συμμεριζόμενος πλήρως την αγωνία σας, σεβόμενος απόλυτα την συνολική στάση ευθύνης που δείξαμε, όταν είχαν επιβληθεί σε όλη την Ερμιονίδα τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα και αφουγκραζόμενος το αίτημα του συνόλου των πολιτών της Ερμιονίδας, να έχουμε ως Δήμος ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και όσον αφορά στην ύπαρξη του Κέντρου Φιλοξενίας, σκέφτηκα να ζητήσω από όλους εσάς, να ενώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό αγώνα, ώστε άμεσα να γίνουν πράξη αυτά που διεκδικούμε για να κάνουμε τον τόπο μας ακόμα καλύτερο.

Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες… Σας υπενθυμίζω την υπ αρ 92/2020 ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ μέσω της όποιας ζητάμε την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από τον Δήμο μας και καλώ όλους τους πολίτες του Δήμου Ερμιονίδας να σταθούν στο πλευρό μας και συμπληρώνοντας το έγγραφο που επισυνάπτεται. Έντυπο Δήλωσης Πολίτη να στηρίξουν την προσπάθειά μας ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι μετανάστες από τον Δήμο μας, μιας και την δεδομένη χρονική περίοδο είναι αδύνατον, λόγω των νέων συνθηκών που επιτάσσει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, να οργανώσουμε μια δυναμική συγκέντρωση αντίστοιχη του αιτήματός μας.

*Προς διευκόλυνση όλων των συμπολιτών μας, έντυπα συλλογής υπογραφών θα υπάρχουν στο Δημαρχείο και σε κάθε Κοινότητα».

Μηταράκης για «Γαλαξία»: Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της

Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής μεταναστών της Ερμιονίδας ανέφερε την Τετάρτη (27/05) ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Προανήγγειλε, μάλιστα, το κλείσιμο της δομής μέσα στο 2020 στο πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου διαχείρισης του προσφυγικού, το οποίο θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε, το ενδεχόμενο μελλοντικής εγκατάστασης και άλλων προσφύγων και μεταναστών στο νομό Αργολίδας, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι διπλάσιοι απ’ όσους διαμένουν αυτή την στιγμή στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

«Το ξενοδοχείο “Galaxy”, στο Πόρτο Χέλι, λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος FILOXENIA, το οποίο χρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG HOME).

Το πρόγραμμα FILOXENIA προσφέρει προσωρινή στέγαση, καθώς και βασικές υπηρεσίες βοήθειας και προστασίας σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα, ως μέρος του συνολικού σχεδίου έκτακτης ανάγκη της Κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των εγκαταστάσεων υποδοχής στα νησιά.

Το ξενοδοχείο “Galaxy” άνοιξε στις 10/11/2018 και έκλεισε, ως μέρος του σχεδίου εξόδου όπως είχε σχεδιαστεί εκείνη την περίοδο , στις 30/06/2019. Λόγω της έκτακτης ανάγκης ενεργοποιήθηκε εκ νέου στις 25/10/2019 και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Την μίσθωση και την διαχείριση της Δομής έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Δεν έχει αναφερθεί θέμα ακαταλληλότητας της δομής.

Σήμερα η Δομή φιλοξενεί 465 Αιτούντες Άσυλο (άδεια ΕΟΤ για 496 άτομα).

Πρόσφατα στην δομή, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν διαμένοντες θετικοί στον κορωνοίο COVID-19. Σε συνέχεια, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία προχώρησε σε ειδικότερα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στη δομή του Κρανιδίου Αργολίδας, με την υπ’ αρ. Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 26340/22-4-2020 (Β’ 1548) KYA η οποία παρατάθηκε αντίστοιχα με την με Αριθμ. Δ1Α/ΓΠ.οικ. 28050/4-5-2020 (Β’ 1697), έως και τις 12-5-2020.

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκ νέου δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 125 διαμένοντες.

Καθώς βρέθηκαν 3 θετικά δείγματα, η δομή τέθηκε εκ νέου σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα (ΥΕΚ Β’ 2019/26-5-2020) για διάστημα 15 ημερών.

Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι η διακοπή του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία εντός του 2020, ενέργεια η οποία θα οδηγήσει στο κλείσιμο τουλάχιστον 55 υφιστάμενων δομών σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης και της δομής στο ξενοδοχείο “Galaxy”.

Τέλος, τονίζεται ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλη την Επικράτεια, χωρίς να υπερβαίνει το 1% ανά Περιφερειακή Ενότητα. Ως προς την Αργολίδα σήμερα οι διαμένοντες αντιστοιχούν στο 0,5% του συνολικού πληθυσμού», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα