Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: Ο σεισμός της Αλβανίας δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με το αν ο φονικός σεισμός της Αλβανίας μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν θα ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελλαδικό χώρο. 

Την άποψη ότι ο σεισμός που έπληξε την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο,

εξέφρασε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Θεωρώ ότι αυτός ο σεισμός δεν μπορεί να επηρεάσει τον ελληνικό χώρο, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες δομές στα σύνορα Ελλάδας και Αλβανίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν τη σεισμική δραστηριότητα από τη μία χώρα στην άλλη» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και επισήμανε ότι «για το θέμα αυτό έχουμε πλήρη αντίληψη και το λέμε ξεκάθαρα».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στην Αλβανία με αποστολή από τον ΟΑΣΠ και από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. «Το “τι περιμένουμε;” είναι το ερώτημα που θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε κατά την αποστολή μας στην Αλβανία, να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια με βάση τα δεδομένα, διότι κάθε γεγονός εξελίσσεται με το δικό του διαφορετικό τρόπο και αυτό πρέπει να το λύσουμε» υπογράμμισε.

Προβληματισμός

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα γεγονός, το οποίο αποτελεί συνέχεια του γεγονότος που είχαμε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν είχε εκδηλωθεί μια παρόμοια σεισμική δόνηση μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή, η οποία μπερδεύει λίγο τα πράγματα. Αντί να πάμε σε ένα μειούμενο μέγεθος το μέγεθος αυξάνει και γι’ αυτό είμαστε λίγο προβληματισμένοι» και διευκρίνισε πως «περιμέναμε έναν μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τόνισε δε πως «ήταν ένα μεγάλος σεισμός στην Αλβανία. Υπάρχει ένα συνονθύλευμα κατασκευών στη γειτονική χώρα. Υπάρχουν οι παλιές τρωτές κατασκευές, οι κατασκευές κάποιων δεκαετιών και οι σύγχρονες κατασκευές που είναι πολύ καλές βέβαια, όμως το απόθεμα γέρνει στην πλευρά των παλιών κατασκευών και όχι τόσο των σύγχρονων και είναι επόμενο οι κατασκευές αυτές να μην έχουν την απαιτούμενη θωράκιση και γι΄ αυτό έχουμε τις ζημίες αυτές που προκλήθηκαν».

Δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες «σπρώχνουν» η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβούνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

Πηγή: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι: Ο σεισμός της Αλβανίας δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα