Κατρούγκαλος: Ή θα καταφέρουμε να κάνουμε την Ε.Ε. πιο κοινωνική ή δεν θα υπάρχει

Την υιοθέτηση ενός νέου πρωτοκόλλου για τα κοινωνικά δικαιώματα της ΕΕ και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων και των Ελληνοκύπριων πολιτών που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit, προέταξε ως μεγάλες προτεραιότητες για την Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και την οικονομική διπλωματία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη η

συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ να καταλήξει σε ένα νέο κοινωνικό πρωτόκολλο στην ΕΕ, προσδιορίζοντας ως δύο σημαντικούς σταθμούς στον δρόμο αυτό το κείμενο προβληματισμού για την κοινωνική διάσταση που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν στις 26 Απριλίου και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ στις 17 Νοεμβρίου. «Τώρα θέτουμε τη συζήτηση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να καταλήξει σε κάτι συγκεκριμένο, και αυτή η συζήτηση να καταλήξει ίσως στο μακρινότερο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε πως η έγκριση του πρωτοκόλλου αυτού απαιτεί τροποποίηση των συνθηκών. «Μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση από τώρα, να έχουμε πρώτα βήματα στον κοινωνικό πυλώνα, μετά να δούμε διακυβερνητικά τι μπορεί να υπάρξει, για να καταλήξουμε στο πρωτόκολλο», προσέθεσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενέταξε και τις δύο πρόσφατες επισκέψεις του σε Σουηδία και Εσθονία, στις οποίες, όπως είπε, βρήκε θετικό έδαφος για τις ελληνικές προτάσεις και μετέφερε την εικόνα πως είναι διατεθειμένες, με αφορμή τη συζήτηση για τις πολλές ταχύτητες στην ΕΕ, να συμμετέχουν με πολύ πιο ενεργό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν στη συζήτηση για μια κοινωνική Ευρώπη.

Επίσης, άμεση προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των 70.000 Ελλήνων και των 250.000 Ελληνοκυπρίων που ζουν στη Μ. Βρετανία μετά το Brexit. «Θέλουμε να διαπραγματευτούμε ενιαία με τους άλλους 27. Δεν θέλουμε να αποκτήσει τιμωριτική διάσταση η διαδικασία αυτή. Θέλουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για τον τρόπο αποχώρησης και όσο το δυνατόν συντομότερα να συζητήσουμε και για τη μελλοντική σχέση» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος, αφού διαπίστωσε μια πλήρη ανισορροπία της οικονομικής και της κοινωνικής διάστασης τόσο στο εσωτερικό των κρατών-μελών όσο και στην ΕΕ, ξετύλιξε το πλέγμα των θέσεων που κατέθεσε η Ελλάδα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. «Εμείς θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική διάσταση. Υποβάλαμε τις προτάσεις μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο κυρίως άξονες: Άμεση εισαγωγή κοινωνικών μέτρων ευρωπαϊκής στόχευσης και ανάγκη να γίνει πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική η οικονομική διακυβέρνηση» ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποσαφήνισε πως στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται προτάσεις όπως η προώθηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά της ανεργίας, η ανάγκη να προστατευτεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η ελάχιστη εξασφάλιση των μισθών.

Όπως προτείνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, ο ελάχιστος μισθός να μην είναι κάτω από το 60% του μέσου μισθού σε κάθε χώρα, συμπλήρωσε. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, ανέφερε ενδεικτικά τον εκδημοκρατισμό και τον εμπλουτισμό με κοινωνικά στοιχεία της οικονομικής διακυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής που γίνεται ανά εξάμηνο πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερους κοινωνικούς στόχους απ’ ό,τι σήμερα. «Δεν πρέπει να μετράμε μόνον τον πληθωρισμό και το έλλειμμα, πρέπει να μετράμε και την ανεργία και τη φτώχεια και το πόσο διευρύνονται οι ανισότητες. Η οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να έχει δημοκρατικό έλεγχο. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με το να ορίζεται πρόεδρος του Eurogroup, ένας από τους αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να μπορεί με αυτό τον τρόπο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο», προσέθεσε και υπογράμμισε την ανάγκη τα εθνικά Kοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

Συνοψίζοντας το διακύβευμα της ΕΕ, υποστήριξε πως η Ευρώπη είναι σε μια υπαρξιακή στιγμή και υπογράμμισε πως «είτε θα καταφέρουμε να την κάνουμε πιο κοινωνική είτε δεν θα υπάρχει».

Με αφορμή τη χθεσινή σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, ξεκαθάρισε ότι επιδίωξη τους δεν είναι να δημιουργήσουν μια γεωγραφική ομάδα χωρών περιχαρακωμένων στα συμφέροντά τους τύπου αντι-Bίσεγκραντ, αλλά να έχουν όσο το δυνατόν μια κοινή φωνή. Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της συνόδου των χωρών του Νότου, επισήμανε πως ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη σε μέγεθος οικονομίες της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία).

Μιλώντας ειδικότερα για τη χθεσινή σύνοδο στη Μαδρίτη, τη χαρακτήρισε ουσιαστική και στάθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας για την ανάγκη ενός είδους αλληλεγγύης της οικονομικής διακυβέρνησης και διαμοιρασμού του κινδύνου μέσω, για παράδειγμα, των ευρωομολόγων. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον όρο «σύγκλιση προς τα πάνω» που περιλαμβάνεται στη χθεσινή διακήρυξη της Μαδρίτης, τονίζοντας πως αυτή είναι μία από τις βασικές διαφορές με τη διακήρυξη της Ρώμης.

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε για την Ελλάδα στη σύνοδο αυτή, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα δείγμα της σταδιακής αλλαγής των συσχετισμών όχι μόνο υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης, αλλά υπέρ της χώρας μας στις διαπραγματεύσεις. «Το αίσιο τέλος της β΄ αξιολόγησης, με την καταρχήν πολιτική συμφωνία, που δεν περιλαμβάνει βέβαια μόνον πράγματα που θέλαμε, περιλαμβάνει πράγματα που πίεσε το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν, που καταφέραμε όμως να εξουδετερωθούν από αντίμετρα θετικής κατεύθυνσης», προσέθεσε και έκανε λόγο για έναν έντιμο συμβιβασμό, τον καλύτερο δυνατόν με τις παρούσες συνθήκες.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε στη διεκδίκηση της μεταφοράς της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από τη Μεγάλη Βρετανία. Για τον σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους των υπουργείου Οικονομίας και Υγείας, της Περιφέρειας Αττικής και των φαρμακοβιομήχανων προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή διεκδίκησης, για την οποία θα προτείνει ως επικεφαλής την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. «Θα επιδιώξουμε η επιτροπή αυτή να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και κοινωνική εκπροσώπηση», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα