Κατρούγκαλος: Πιο δημοκρατική η Ευρώπη μετά το Brexit (εικόνες)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα μέλη των Ειδικών Διαρκών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων, που συνεδρίασαν την Πέμπτη από κοινού, με αντικείμενο την παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε πως: «η ιστορικότητα του έγκειται, γιατί συμπυκνώνει μια αντίσταση ενστικτώδη των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη».

Μάλιστα, ο κ. Κατρούγκαλος

«απετέλεσε ένα σημαντικό σήμα αφύπνισης για την προϊούσα κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ενώ εν συνεχεία ενημέρωσε τα μέλη των δύο επιτροπών για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας και ανέφερε πως το Συμβούλιο των Ευρωπαίων αρχηγών έχει ξεχωρίσει τρία βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος.

Όπως εξήγησε, τα θέματα αυτά αφορούν στα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία και αντιστρόφως, το ζήτημα των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου-Ιρλανδίας και τους οικονομικούς όρους του διαζυγίου. Το τελευταίο θέμα είναι το σημαντικότερα από όλα, όπως είπε, καθώς έχει σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα τρία αυτά θέματα, επισήμανε πως υπάρχει σχετική στο πρώτο και στο δεύτερο και πολύ μικρή στο θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων.

Το μείζον και το ουσιώδες από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατήρησε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι ότι «έχουμε επιτύχει να διαπραγματευόμαστε και οι 27 με μία φωνή απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο» και υπογράμμισε την επιδίωξη της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλευράς: «Τη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης μας με το Ηνωμένο Βασίλειο με τέτοιο τρόπο, που να εξυπηρετούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών και χωρίς να πληρώσουν το λογαριασμό οι Ευρωπαίοι πολίτες για μια απόφαση, που δεν έλαβαν οι ίδιοι».


Ακόμα, προσδιόρισε ως επόμενο σταθμό της διαδικασίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Περιμένουμε από τους Βρετανούς φίλους μας μια κίνηση, ώστε να ξεκαθαριστούν οι αβεβαιότητες και οι αμφισημίες που ακόμα υπάρχουν» υπογράμμισε δίνοντας το στίγμα των ευρωπαϊκών προσδοκιών.

Ωστόσο, εκτός από τις επιπτώσεις του Brexit για το μέλλον της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε και την εθνική διάσταση, λέγοντας πως υπάρχουν κίνδυνοι αλλά και ενδεχόμενες ευκαιρίες.

Ως προς τους κινδύνους, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελλάδα, με έμφαση το μέλλον των Ελλήνων που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. «Ορθά διαπιστώθηκε ότι και το μέλλον των εργαζομένων είναι κομβικό σε αυτή τη συζήτηση» τόνισε και διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε για τη λήψη των αναγκαίων εθνικών μέτρων για την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων της οικονομίας μας». Καταληκτικά διαμήνυσε πως «επιμένουμε ώστε το τέλος αυτής της συζήτησης η Ευρώπη να βγει κερδισμένη, να είναι δηλαδή πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και να μην έχουν χάσει καθόλου δικαιώματα οι Ευρωπαίοι και προφανώς οι Έλληνες πολίτες».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα