ΚΙΝΑΛ για πλωτά φράγματα: Γελοιότητα που στοχεύει στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό

Μετά την αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή του ΚΚΕ, ήταν η σειρά του ΚΙΝΑΛ να εξαπολύσει τα πυρά του προς το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζοντας ως «γελοιότητα» την ιδέα της κυβέρνησης να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει επίσης, ότι «η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση.

Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» και καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.

Στην Ευρωβουλή το θέμα από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, κατέθεσε σήμερα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως «τα συστήματα αυτά έχουν στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί μονάχα για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων ενάντια σε στρατιωτικούς στόχους, και ποτέ ενάντια σε άμαχο πληθυσμό».

«Η χρήση τους και η πιθανή αποδοχή της από πλευράς της Επιτροπής, θα σημάνει παράλληλα την αγνόηση του διεθνούς δικαίου, καθώς και εγκληματική περιφρόνηση προς τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, καταδικάζοντας ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εμπόλεμες ζώνες πρόσφυγες», ανέφερε ο ευρωβουλευτής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρβανίτης έθεσε τα εξής ερωτήματα στην Κομισιόν:

«Καθομολογεί τους σοβαρούς κινδύνους πρόκλησης ναυαγίου και ανθρώπινων απωλειών από την εφαρμογή αυτού του – αποκλειστικά στρατιωτικής αποστολής και σκοπού – μέτρου, που, στην αρχική του σύλληψη και επινόηση, δε δεσμεύεται να μεριμνά για τη ζωή και την ασφάλεια των επιβαινόντων στα πλωτά μέσα;Αποδέχεται τη συλλήβδην απώθηση όλων όσοι επιχειρούν να προσεγγίσουν τις ακτές της Ελλάδας, δεδομένου ότι, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου που δικαιούνται προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς και παροχή ασύλου;Νομιμοποιεί την εφαρμογή ενός αποκλειστικά στρατιωτικού μέτρου αναχαίτισης με στόχο, για πρώτη φορά, άμαχους πολίτες σε μη εμπόλεμη ζώνη, αλλά και την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που διασφαλίζουν την διάκριση των εισερχομένων σε δικαιούντες ασύλου και μη;».

ΚΚΕ: Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης

«Καταδικάζουμε τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ, για πλωτούς φράκτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, τα οποία είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιάσουν τις πολύνεκρες τραγωδίες και τα ναυάγια στο Αιγαίο, τους εκατοντάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των πολέμων, της φτώχειας», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ «τα απάνθρωπα σχέδια τους πρέπει να απορριφθούν! Αποτελούν μέρος της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού σε βάρος ξεριζωμένων ανθρώπων, της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως αποτυπώνονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».

«Το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φιλοξενηθούν σε ανοικτές ανθρώπινες δομές, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, με ευθύνη του κράτους, για να μπορούν οι ξεριζωμένοι να πάνε στις χώρες προορισμού τους και να μην εγκλωβίζονται στη χώρα μας», καταλήγει.

Θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεσε η Κομισιόν για τα πλωτά φράγματα

Για το συγκεκριμένα θέμα, σύμφωνα με ενημέρωση από αξιωματούχο της Κομισιόν, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους στα κυβερνητικά σχέδια όχι επειδή το θέμα του πλωτού φράχτη προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Η ΕΕ αποδέχεται, άλλωστε, πως είναι δικαίωμα των κρατών-μελών να χρησιμοποιήσουν τέτοια αποτρεπτικά μέσα κατά προσφύγων και μεταναστών.

Για το μέτρο αυτό ενδεχομένως να υπάρχουν θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο. Ο εν λόγω αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη για τα σχέδια της κυβέρνησης και εξετάζει όλες τις πτυχές, όμως εκείνο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι εάν το πλωτό φράγμα παραβιάζει τους κοινοτικούς κανόνες σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής ασύλου.

Σημειώνεται ότι βάσει δικαίου της ΕΕ δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος να εμποδίσει έναν πρόσφυγα/μετανάστη να υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου, συνεπώς τίθεται το ερώτημα για την κυβέρνηση πώς ένας πλωτός φράχτης θα εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματα αυτά.

Βερολίνο για πλωτό φράχτη στο Αιγαίο: Το μάθαμε από τα ΜΜΕ – Εμείς δεν χρησιμοποιούμε τέτοια μέσα στα σύνορά μας

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει σχετικά με τον πλωτό φράχτη, τον οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της, μόνο από τις αναφορές των ΜΜΕ και δεν επιθυμεί να σχολιάσει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση.

«Αυτές τις αναφορές τις γνωρίζουμε κατ’ αρχάς μόνο από τα ΜΜΕ και δεν διαθέτουμε δικά μας στοιχεία για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχει εκφραστεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, για αυτό είναι ασφαλώς δική της αρμοδιότητα. Από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δικά της στοιχεία, δεν έχω λόγο να το σχολιάσω», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στιβ Άλτερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Αθήνας και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική. «Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρχή μας να μη σχολιάζουμε μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη», πρόσθεσε ο κ. Άλτερ και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών ή η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχαν συζητήσει για τέτοια μέτρα ή αν ακόμη η Αθήνα έχει μιλήσει σχετικά με τη FRONTEX.

Γερμανικός τύπος για πλωτό φράκτη στο Αιγαίο: Παράλογη ιδέα, θυμίζει το τείχος Τραμπ

Επικριτικά είναι τα περισσότερα σχόλια του γερμανικού τύπου για τον πλωτό φράκτη που θα τοποθετήσει η κυβέρνηση στο Αιγαίο προκειμένου να ανακόψει τις προσφυγικές ροές από τα παράλια της Τουρκίας.

«Παράλογη ιδέα»

Για «τείχη στη θάλασσα» κάνει λόγο η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες. Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

«Θυμίζει το συνοριακό τείχος Τραμπ»

Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες». Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».

«Εσωκομματικός ελιγμός ο φράκτης»

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ» και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, «η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».

H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη».

«Τρέλα και αυτοάμυνα»

«Τρέλα» χαρακτηρίζει τα πλωτά φράγματα ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, που έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο γερμανός ναυτικός επισημαίνει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Focus Online δηλώνει τα εξής: «Είναι απόλυτη τρέλα. Μου θυμίζει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. (…) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα- τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι- δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς».

Στο ερώτημα του Focus Online, εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απαντά: «Ναι. Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν την βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης».

Πηγή: ΚΙΝΑΛ για πλωτά φράγματα: Γελοιότητα που στοχεύει στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό - altsantiri

Keywords
εν λόγω, süddeutsche zeitung, der spiegel, συριζα, ΚΚΕ, αιγαιο, συλληψεις, συλλήβδην, ελλαδα, νεα δημοκρατια, βρυξέλλες, μμε, alter, αθηνα, frontex, ηλεκτρονική, spiegel, νέα, μκο, focus, online, γερμανος, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, σχεδιο αθηνα, εμπολεμη ζωνη, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, αλτερ, αστυνομια, γερμανια, ηθικη, θαλασσα, θεμα, μκο, μμε, νησια, πιεση, πλαισιο, υλη, ανθρωπινα δικαιωματα, αρβανιτης, ασυλο, βαρκες, βορεια, βρυξέλλες, γινει, δεδομενο, δικη, ευκολα, ενημερωση, εν λόγω, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, ζωνη, ζωνες, ιδεα, ιδιο, ειδος, υποθεση, θυμιζει, κυβερνηση, λογο, μακρια, μαξιμου, μεριμνα, μηκος, ναυαγια, ξηρα, οχυρο, παιδια, πεμπτη, προσληψεις, ροες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συλληψη, συλλήβδην, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τιμη, τυπος, τουρκια, τειχη, τρελα, φορα, ασφαλεια, der spiegel, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ελληνικα, focus, frontex, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, υπουργειο, κωστας, μπροστα, πληροφοριες, spiegel, süddeutsche zeitung, online, θεματα
Τυχαία Θέματα