«Κλειδώνει» η συμφωνία με τη Γαλλία στα εξοπλιστικά – Το νέο κάλεσμα στην Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις

«Τρίζει τα δόντια η Γαλλία στην Τουρκία, που στέλνει το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” στην ανατολική Μεσόγειο», έγινε γνωστό τη Δευτέρα (31/08) και οι πληροφορίες ανέφεραν πως το Παρίσι ενισχύσει και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Φαίνεται, λοιπόν, πως «κλειδώνουν» έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας οι λεπτομέρειες για τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία

για το νέο πακέτο εξοπλιστικών, μετά και την ακραία πολιτική της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και κομβικής σημασίας αναμένεται η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του Νότου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τις τελικές ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κυβερνητικά στελέχη, εξάλλου, επιβεβαίωναν πως επίκειται αύξηση αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021.

Σημειώνεται πως την επικείμενη συμφωνία «φωτογράφησε» σε συνέντευξή του και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων – πάντοτε, βέβαια, εντός του πλαισίου των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Μίλησε, μάλιστα, για «μενού επιλογών», διαψεύδοντας ότι υπάρχει ήδη συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των Rafale συζητήσεις γίνονται για φρεγάτες, αναβάθμιση των Mirage 2000 και βλήματα.

Ο Στέλιος Πέτσας, εξάλλου, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις προκλήσεις της Άγκυρας ή από την προσπάθεια στρατιωτικοποίησης που επιχειρεί. «Η Τουρκία είναι στη σέντρα. Μπορεί να διαλέξει το γήπεδο που οδηγεί στην έμπρακτη αποκλιμάκωση ή το γήπεδο που οδηγεί στις κυρώσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγες ώρες μετά τη σαφή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής που «φωτογράφισε» τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου ως το ορόσημο για την Τουρκία και τις κυρώσεις που θα της επιβληθούν αν συνεχίσει την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της.

Ιδιαιτέρως θετική για την Ελλάδα υπήρξε ακόμη μία αντίδραση του «Στέιτ Ντιπάρντμεντ», το οποίο ξεκάθαρα ανέφερε σε δήλωση εκπροσώπου του ότι οι κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αυξάνουν τις εντάσεις και δημιουργούν αποσταθεροποίηση, καθώς και ότι διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει με επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό ΥΠΕΞ αποφάσισε μετά από επικοινωνία Πομπέο-Αναστασιάδη τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, μολονότι έσπευσε να αποσυνδέσει την κίνησή του από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Τόνισε, όμως, με νόημα ότι αποτελεί μια κίνηση που στοχεύει στη στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι τη δική της σημασία, τέλος, είχε η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας Ισραήλ-Αραβικών Εμιράτων. Όπως είναι γνωστό, οι δύο χώρες συγκροτούν πλέον συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία κατά των προθέσεων Έρντογαν να μετατρέπει την Τουρκία σε κέντρο του ισλαμικού κόσμου. Γεγονός που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και να οικοδομήσει τις κατάλληλες συμμαχίες με φόντο την ένταση στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο και τις τουρκικές προκλήσεις.

Παναγιωτόπουλος: Με τη γαλλίδα ομόλογό του θα συνομιλήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Με την γαλλίδα ομόλογό του, Φλορένς Παρλί, θα συνομιλήσει το μεσημέρι της Τετάρτης (02/09) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η ακριβής ώρα της συνομιλίας τους δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά στο επίκεντρο των συζητήσεων τους θα βρεθεί η ενίσχυση της συνεργασιας Ελλαδας – Γαλλίας με τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο έλευσης του Σαρλ ντε Γκωλ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ο τρόπος για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως η συζήτηση για τις δυο γαλλικες φρεγατες, το κόστος αγοράς των οποίων έχει πέσει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ και, τέλος, η απόκτηση μια μοιρας γαλλικων μαχητικών Rafale.

Οι δυο τους τα είχαν πει και στο πρόσφατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Μήνυμα στην Τουρκία αποτέλεσε και η πρόσφατη κοινή άσκηση ΕλλάδαςΚύπρουΓαλλίας – Ιταλίας στην Πάφο…

Keywords
Τυχαία Θέματα