Κοινό μέλλον αλλά και Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων στην συνθήκη της Ρώμης

«Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον», αυτό θα είναι το κεντρικό σημείο του προσχεδίου της διακήρυξης των ηγετών των 27 που θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Ρώμη.

Το προσχέδιο μιάμισης σελίδας, που έχει σε γνώση του το Reuters, αποτελεί μια προσπάθεια των 27 να χαράξουν μια πορεία για το μέλλον μετά και την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, το 2019.

Το έγγραφο έχει ετοιμάσει ο Ντόναλντ Τουσκ και θα αποσταλεί στις πρωτεύουσες της Ε.Ε. στις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο μέχρι να υιοθετηθεί

στη Ρώμη το ερχόμενο Σάββατο, αρκετά σημεία μπορεί να αλλάξουν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ε.Ε. ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, μέσω μεγαλύτερης ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ μας. Η ενότητα είναι απαραίτητη αλλά μια ελεύθερη επιλογή», αναφέρει η διακήρυξη μεταξύ άλλων.

Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων

Το έγγραφο του Τουσκ έχει μια ήπια προσέγγιση στην ιδέα της Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, με την μεγαλύτερη σύγκληση των χωρών που έχουν κοινό έδαφος.

Οι ηγέτες των έξι χωρών υπογράφουν τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, Ρώμη 1957

Ο Τουσκ έχει ταχθεί κατά αυτού του σεναρίου, ωστόσο αυτό λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, αφού θεωρούν πως είναι η μόνη λύση για την πάταξη του ευρωσκεπτικισμού, του εθνικισμού και του λαϊκισμού.

«Θα ενεργούμε μαζί όποτε αυτό είναι δυνατό, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όταν αυτό είναι απαραίτητο, αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για αυτούς θέλουν να ακολουθήσουν στη συνέχεια», αναφέρεται στην διακήρυξη.

Άλλο ευαίσθητο σημείο της Ε.Ε. είναι η περαιτέρω διεύρυνση, που για πολλά κράτη μέλη αποτελεί αγκάθι. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι πόρτες δεν πρέπει να κλείσουν καθώς τα κριτήρια ένταξης στην Ένωση προωθούν την δημοκρατία και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. «Θέλουμε μια Ένωση που παραμένει ανοιχτή σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν πλήρως τις αξίες μας», αναφέρεται στο κείμενο.

Το κείμενο καλεί επίσης για μια πιο κοινωνική Ευρώπη, που θα λαμβάνει υπόψη της τα διαφορετικά κοινωνικά μοντέλα και τον κεντρικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

(Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα