«Κοινός εχθρός η ανικανότητα και η δημαγωγία», το μήνυμα Μητσοτάκη από τον Γοργοπόταμο

Αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Γοργοπόταμο κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του λέγοντας πως «προσβάλλουν αυτή την παρακαταθήκη της ενότητας 76 χρόνια μετά, όσοι ξανασπέρνουν τη διχόνοια. Αυτοί που λένε ψέματα και προκαλούν ναυάγια, κραυγάζοντας “ή αυτοί ή εμείς”».

Οφείλουμε, όλοι μαζί, να βάλουμε ένα τέλος στον κατήφορό τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει.

«Το στοιχείο, της ενωτικής νίκης του Γοργοπόταμου, μένει μέσα μου ως η μεγάλη πολιτική του παρακαταθήκη.

Και ως αυτό που και σήμερα αποτελεί, απέναντι στο έθνος, το χρέος μας -και, όπως το καταλαβαίνω, και το δικό μου χρέος προσωπικά: ο σεβασμός προς την πατρίδα, ο αγώνας για την ελευθερία, την πρόοδο, την ανάταση, την αναγέννηση, εθνική και κοινωνική» υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης από το Γοργοπόταμο κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του για να συμπληρώσει πως «όπως το ’42 στον Γοργοπόταμο νίκησαν η συστράτευση και η κοινή δράση, έτσι και τώρα θα νικήσουν η αλήθεια, η υπευθυνότητα και η ενότητα των Ελλήνων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά της επιχείρησης του Γοργοπόταμου λέγοντας πως «εκείνο τον Νοέμβριο του 1942, η ανατίναξη της γέφυρας έφερε σημαντικό πλήγμα στην τροφοδοσία των δυνάμεων του Ρόμελ στην Αφρική. Το ίδιο και στο ηθικό των εδώ κατακτητών που κατατροπώθηκαν στη μάχη. Κυρίως, όμως, ο Γοργοπόταμος σάλπισε -με τον πιο βροντερό τρόπο- το σύνθημα της εθνικής αντιπαράθεσης με τον φασισμό».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χαρακτηριστικά του αντιστασιακού κινήματος εκείνη την περίοδο λέγοντα πως «ο Γοργοπόταμος είναι, στο μυαλό μου, το πρότυπο, η ευκαιρία -η χαμένη ευκαιρία- για την εξέλιξη του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος σε κατευθύνσεις που ακολούθησαν άλλα δυτικοευρωπαϊκά αντιστασιακά κινήματα, όπως το γαλλικό και το ιταλικό. Δηλαδή ένας κοινός αντιφασιστικός αγώνας όλων των διαφορετικών οργανώσεων, που οδήγησε τελικά, γρήγορα, πολλά Ευρωπαϊκά κράτη σε μια μεταπολεμική ανασυγκρότηση και στην δημιουργία νέων πολιτικών συστημάτων τα οποία έφεραν εκσυγχρονισμό, ομαλότητα και ανοχή στο διαφορετικό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη αντίσταση λέγοντας πως «..θα μου επιτρέψετε να το μνημονεύσω– και στη δράση του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και της οργάνωσής του (της ΕΟΚ, στην Κρήτη) που πέτυχαν κάτι πρωτοφανές, σε συνεργασία με το τοπικό ΕΑΜ. Να αποφευχθεί ο εμφύλιος στη μεγαλόνησο. Ήταν, αυτή, μια άλλη εκδοχή του μέλλοντος: η εκδοχή μιας προοδευτικής, δυναμικής, ανεκτικής και φιλελεύθερης δημοκρατίας. Δυστυχώς δεν έγινε πράξη. Και εδώ, οφείλουμε όλοι να σκύψουμε το κεφάλι απέναντι σε ευθύνες, που κράτησαν πίσω την πατρίδα μας..»

Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στον εμφύλιο όσο και στα σκληρά όπως τα χαρακτήρισε χρόνια που ακολούθησαν, σημειώνοντας πως «οι διχαστικές λογικές του πολιτικού κόσμου στέρησαν στον τόπο την ομαλότητα» όπως χαρακτηριστικά είπε για να συμπληρώσει πως «είναι μεγαλύτερο λάθος ακόμα κάποιοι και σήμερα να ποντάρουν στο διχασμό. Η μάχη του Γοργοποτάμου μέσα σε 6 ώρες σηματοδότησε ένα ξεκάθαρο πολύτιμο συμπέρασμα ότι μόνο ενωμένοι και με τις σωστές επιλογές νικάμε και προχωράμε μπροστά.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για ενότητα κάνοντας αναφορά στον Κωστή Παλαμά: Κρατούμε τον αγώνα τους για τη νίκη ως παρακαταθήκη, για να δώσουμε και εμείς, σήμερα, τον δικό μας αγώνα για μια καλύτερη πατρίδα, να πετύχουμε και εμείς τη δική μας νίκη. Αυτήν που οφείλουμε σε εκείνους, στον εαυτό μας, και στις επόμενες γενιές. Για να θυμηθούμε τα λόγια του Κωστή Παλαμά: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Keywords
Τυχαία Θέματα