«Κοκτέιλ» φαρμάκων που «φρενάρει» τα γηρατειά – Τι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Ένα πειραματικό «κοκτέιλ» φαρμάκων που αναστρέφει το λεγόμενο «επιγενετικό ρολόι» και τη διαδικασία της γήρανσης φαίνεται πως ανακάλυψαν οι επιστήμονες μετά από κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ.

Το πείραμα έγινε σε εννέα υγιείς εθελοντές ηλικίας 51 έως 65 ετών οι οποίοι έπαιρναν για έναν χρόνο τη συγκεκριμένη θεραπεία, που αποτελείτο από μία ορμόνη ανάπτυξης και δύο αντιδιαβητικά (DHEA και μετφορμίνη).

Στο τέλος του πειράματος η βιολογική ηλικία τους ήταν έως δυόμισι χρόνια νεότερη από ό,τι όταν άρχισαν τα φάρμακα.

Το

ανοσοποιητικό σύστημα των εννέα συμμετεχόντων έδειξε, επίσης, σημάδια αναζωογόνησης. Είναι, πάντως, πολύ νωρίς ακόμη για να πανηγυρίσει κανείς, καθώς η δοκιμή με την ονομασία TRIIM (Thymus Regeneration, Immunorestoration and Insulin Mitigation) έγινε σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων και δεν ήταν ελεγχόμενη, δηλαδή το «κοκτέιλ» δεν χορηγήθηκε παράλληλα με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο).

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της γήρανσης «Aging Cell», σύμφωνα με το «Nature» και το «New Scientist», εξεπλάγησαν και οι ίδιοι με τα αποτελέσματα. Μάλιστα, η αναζωογόνηση του σώματος των συμμετεχόντων φάνηκε να διαρκεί έξι μήνες μετά τη λήξη της φαρμακευτικής θεραπείας, σύμφωνα με τις επιγενετικές αναλύσεις.

Ήδη, σχεδιάζεται μία μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με περισσότερους ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και των δύο φύλων.

Το επιγενετικό ρολόι εξαρτάται από το επιγονιδίωμα του σώματος, το οποίο αφορά τις χημικές τροποποιήσεις που γίνονται στο DNA. Αυτές οι αλλαγές μεταβάλλονται στην πορεία της ζωής και επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική από τη χρονολογική του, δηλαδή του σώμα του να είναι πιο νεανικό ή πιο γερασμένο από ό,τι η ηλικία του.

Πρόσφατα οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι σε πέντε έως 12 χρόνια από τώρα θα είναι διαθέσιμη μια νέα απλή θεραπεία, σε μορφή χαπιών, που θα αναστρέφει τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης. 

Keywords
Τυχαία Θέματα