Κομισιόν: Επιτεύξιμοι οι στόχοι όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το αυξανόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ αναμένεται να της επιτρέψει να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για το 2020, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πάντως υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται, σε μια έκθεση προόδου της που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Τετάρτη.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας ανήλθε στο 16,4% του μίγματος το 2015, κάτι που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός όσον αφορά την επίτευξη του στόχου να φθάσει στο 20%, όπως είχε ορίσει η ΕΕ για το 2020.

«Τα γεγονότα

μιλούν από μόνα τους: οι ανανεώσιμες πηγές είναι ήδη αποδοτικές και ενίοτε φθηνότερες από τα ορυκτά καύσιμα. Σ’ αυτές απασχολούνται πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη, προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις από πολλούς άλλους τομείς και έχουν μειώσει τα κόστη για τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ» το 2015, ανέφερε με εμφανή ικανοποίηση ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, σε μήνυμά του που εστάλη σήμερα Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας από τους λόγους που η Επιτροπή θέλει να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι για να μειωθεί η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Εξάλλου μόνο το 2015, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνέβαλαν να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά όγκο ίσο με τις εκπομπές της Ιταλίας.

Πάντως τα κράτη μέλη οφείλουν να διατηρήσουν στο ίδιο επίπεδο τις προσπάθειές τους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, υπογραμμίζει η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να μην επιτύχουν τους εθνικούς στόχους τους.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως οι χώρες αυτές πρέπει να «ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις άλλες χώρες μέλη» για να το καταφέρουν.

Η ταχύτερη πρόοδος καταγράφεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπου το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέρχεται σε 28% του μίγματος, κατά μεγάλο μέρος χάρη στην αξιοποίηση υδάτινων πόρων.

Το μερίδιο της αιολικής ενέργειας επίσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ο τομέας των φωτοβολταϊκών παραμένει ιδιαίτερα ευμετάβλητος, μετά την κορύφωση του το 2011 και το 2012.

Αντίθετα, στον τομέα των μεταφορών, στον οποίο η χρήση ανανεώσιμων πηγών ανήλθε κατά την εκτίμηση της Κομισιόν στο 6% το 2015, η αύξηση του μεριδίου ήταν μικρότερη της μισής εκατοστιαίας μονάδας σε ετήσια βάση από το 2005 μέχρι το 2014, με μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση μετά το 2011. Ο στόχος για το 2020 σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα είναι να ανέλθει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο 10%.

Οι δυσκολίες στο συγκεκριμένο πεδίο οφείλονται στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν το κανονιστικό πλαίσιο και την υιοθέτηση των βιοκαυσίμων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ο επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση θα παρουσιάσει αύριο τη δεύτερη έκθεση προόδου για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης, περίπου τρεις μήνες μετά την παρουσίαση ενός φιλόδοξου πακέτου προτάσεων με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015) η ΕΕ δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Έθεσε επίσης ως στόχο να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 27% τουλάχιστον ως το 2030, ένα ποσοστό το οποίο οικολόγοι επέκριναν κρίνοντας ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.

Keywords
Τυχαία Θέματα