Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις ΔΝΤ η Κομισιόν – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα
Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία έναντι του ΔΝΤ. Βλέπει ότι πιάνεται ο στόχος του 1,75% του 2016 και πιθανότατα του 2018. Υπερδιπλάσιες οι προβλέψεις έναντι όσων διατύπωσε το ΔΝΤ με το άρθρο 4.
Αναλυτικότερα, το 2017, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως
Ακόμη, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2017 (12%), και το 2018 (14,2%) από 4% το 2016.
Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, καθώς από 23,4% το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ το 2016 επίσης βελτιωμένο σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής (-2,5%), να παραμείνει σταθερό το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% το 2018.
Επιπλέον, ανάπτυξη ύψους 0,3% του ΑΕΠ αναμένεται να επιτύχει η ελληνική οικονομία το 2016.
Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δίνει σήμερα η Επιτροπή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ.
Τέλος, το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.
Ειδικότερα, αναφερόμενη στους βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Επιτροπή αναφέρει τα εξής:
Ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σημείωσε πρόσφατα άνοδο, καθώς η προηγούμενη πτώση των τιμών της ενέργειας μετατράπηκε σε αύξηση, αναφέρει η Επιτροπή τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι μετά από το πολύ χαμηλό επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει σε υψηλότερο επίπεδο το τρέχον και το επόμενο έτος, αν και υπολείπεται ακόμη του στόχου «κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα», που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών. Συνολικά, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί από 0,2% το 2016 σε 1,7% το 2017 και σε 1,4% το 2018. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 0,3% το 2016 σε 1,8% το 2017 και στο 1,7% το 2018.
Η εγχώρια ζήτηση
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται, κατά την Επιτροπή, να παραμείνει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από τις διαρκείς βελτιώσεις στην απασχόληση και τις υψηλότερες αυξήσεις των ονομαστικών μισθών. Ωστόσο, κατά το τρέχον και το επόμενο έτος, ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού θα περιορίσει την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αναφέρει η Επιτροπή. Η Επιτροπή προβλέπει ακόμη ότι οι επενδύσεις αναμένεται να εξακολουθήσουν να αυξάνονται, αλλά με συγκρατημένο βαθμό, χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως το πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Συνολικά, οι επενδύσεις στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,9% φέτος και κατά 3,4% το 2018 (2,9% και 3,1% στην ΕΕ), δηλαδή κατά 8,2% από την έναρξη της ανάκαμψης στις αρχές του 2013. Ωστόσο, το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ παραμένει χαμηλότερο από αυτό που ήταν στις αρχές του 2000 (20% το 2016 σε σύγκριση με 22% το διάστημα 2000-2005). Η συνεχιζόμενη επενδυτική υποτονικότητα δημιουργεί αμφιβολίες όσον αφορά τον βιώσιμο χαρακτήρα της ανάκαμψης και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η απασχόληση
Το 2017 και το 2018 η απασχόληση προβλέπεται να εξακολουθήσει να αυξάνεται με σχετικά σταθερό ρυθμό, αν και ελαφρώς βραδύτερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφέρει η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω, από 10,0% το 2016 σε 9,6% φέτος και σε 9,1% το 2018. Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 8,5% το 2016 σε 8,1% το 2016 και σε 7,8% το 2018. Πρόκειται για τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας από το 2009, παρόλο που παραμένουν υψηλότερα από τα προ της κρίσης επίπεδα.
Τα δημόσια οικονομικά
Τόσο το συνολικό δημόσιο έλλειμμα όσο και ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά την περίοδο 2017-2018. Το επίπεδο του δημόσιου ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να μειωθεί από 1,7% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος σε 1,4% την περίοδο 2017-2018. Η μείωση αυτή οφείλεται, κατά την Επιτροπή, στις χαμηλότερες δαπάνες για την πληρωμή τόκων λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Είναι επίσης αποτέλεσμα των περαιτέρω βελτιώσεων στην αγορά εργασίας: περισσότερα άτομα καταβάλλουν φόρους και εισφορές, και λιγότερα λαμβάνουν κοινωνικές παροχές. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά από 91,5% το 2016 σε 90,4 το 2017 και σε 89,2% το 2018.
Η οικονομική μεγέθυνση
Για πρώτη φορά από το 2008, οι προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν οικονομική ανάπτυξη σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ για ολόκληρη την περίοδο των προβλέψεων (2016, 2017, 2018). Ακόμη και τα κράτη-μέλη που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ύφεσης αναμένεται να έχουν επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης ήδη από το προηγούμενο έτος. Ο αντίκτυπος της ανατίμησης του αμερικανικού δολαρίου και τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα μπορούσαν, ωστόσο, να αυξήσουν τις διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών.
Οι κίνδυνοι
Η ιδιαίτερα υψηλή αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις χειμερινές προβλέψεις οφείλεται, όπως αναφέρει η Επιτροπή, «στις αδιευκρίνιστες ακόμη προθέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ σε βασικούς τομείς πολιτικής, στις πολυάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν φέτος στην Ευρώπη, καθώς και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις δυνάμει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο».
Μολονότι έχει αυξηθεί το ενδεχόμενο τόσο για ευνοϊκότερες όσο και για δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις, η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις, τονίζει η Επιτροπή, σημειώνοντας με έμφαση ότι «βραχυπρόθεσμα, τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν ισχυρότερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη απ’ ό,τι αναμένεται σήμερα».
Μεσοπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης οφείλονται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στα προβλήματα που κληροδότησαν οι πρόσφατες κρίσεις, στην ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πιθανές διαταραχές του εμπορίου, στην ταχύτερη εφαρμογή μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες που ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και στις πιθανές επιπτώσεις του υψηλού και αυξανόμενου χρέους της Κίνας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκ! 15χρονη κατήγγειλε τον πατέρα της για αιμομιξία
- Νέο μετά-υλικό καλύπτει στέγες και δρα σαν Air Condition
- Έφυγε από τον Ολυμπιακό και επιστρέφει στον ΠΑΟΚ
- Λέκκας: Αυτές είναι οι πιθανότητες να έχουμε ένα πολύ μεγάλο σεισμό
- Μπουγάς: Δε θα ξεχάσω την υποδοχή που μου έκαναν όταν μπήκα φυλακή
- Αποκάλυψη - σοκ για τη βόμβα στο Κορδελιό
- «Η μοναχική σύζυγος» στην ΕΡΤ2
- Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Σε ποιους γιατρούς θέτει περιορισμούς ο ΕΟΠΥΥ
- Μους γιαουρτιού με άρωμα λεμόνι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- «Η λέξη που δε λες»: Τίτλοι τέλους για τη σειρά του Alpha – Δείτε το φινάλε
- Νέο tweet μίσους κατά μεταναστών και προσφύγων από τον Τραμπ (εικόνα)
- Η συγκίνηση του Αντώνη Ρέμου on air για τον Παντελή Παντελίδη (video)
- Γνωστή τραγουδίστρια βγήκε βόλτα με τον σύντροφό της στη Γλυφάδα (εικόνες)
- «Survivor»: Οι πρώτες εικόνες πριν την αποψινή πρεμιέρα (εικόνες)
- Ανταλλαγή κρατουμένων με απαχθέντων από τρομοκρατικές οργανώσεις ετοιμάζει η Συρία
- Βουλευτής αποκαλύπτει: Παλιά έλεγα τρομερό φλιτζάνι (video)
- Δεκτή κάνει το Πρωτοδικείο την αίτηση αναίρεσης των εργαζομένων στον ΔΟΛ
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις ΔΝΤ η Κομισιόν – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα
- Κόντρα στις προβλέψεις ΔΝΤ η Κομισιόν – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,7% για την Ελλάδα
- Η συγκίνηση του Αντώνη Ρέμου on air για τον Παντελή Παντελίδη (video)
- Ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας «βλέπει» η Κομισιόν
- Γεννηματά: Μεγαλώνει ο λογαριασμός, το μπουγιουρντί έρχεται
- Αναμονή συνάντησης του Ρώσου υπουργού εξωτερικών με τον αμερικανό ομόλογό του
- «Η λέξη που δε λες»: Τίτλοι τέλους για τη σειρά του Alpha – Δείτε το φινάλε
- Βουλευτής αποκαλύπτει: Παλιά έλεγα τρομερό φλιτζάνι (video)
- Ανταλλαγή κρατουμένων με απαχθέντων από τρομοκρατικές οργανώσεις ετοιμάζει η Συρία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Audi κλείνει το μάτι σε όλους!
- Νέο μετά-υλικό καλύπτει στέγες και δρα σαν Air Condition
- Τα πιο ενημερωμένα βεστιάρια της Αθήνας
- Πιθανή συνάντηση Λαβρόφ με τον Τιλερσον το Φεβρουάριο
- Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,3% αντί για ύφεση 0,3% στην Ελλάδα το 2016
- Στον Λευκό Οίκο ο Καναδός πρωθυπουργός - Τι θα ζητήσει από τον Τραμπ
- Δεκτό το αίτημα των εργαζομένων του ΔΟΛ για αποδέσμευση ενός λογαριασμού με απόφαση του Πρωτοδικείου
- Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Δήμαρχο Πατρέων
- Και ο Μητροπολίτης Πατρών στο πλευρό του Κώστα Πελετίδη
- Πάτρα: Καρναβαλικός χορός από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μπάλλα