Φόβοι για αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού: 246 άτομα «έσπασαν» την καραντίνα – 15.181 σε κατ’ οίκον περιορισμό (video)

Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, όπως είναι η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών σε κατ’ οίκον περιορισμό με αποτέλεσμα να έχουμε νέες… εστίες σε όλη τη χώρα.

Ανησυχία υπάρχει και για τις εικόνες συνωστισμού, όπως και φόβοι για αύξηση κρουσμάτων, με δεδομένο πως «ο ΠΟΥ έκανε λάθος, καθώς οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό, οπότε σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα τα νούμερα», όπως είπε ο Νίκος Σύψας. Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των τουριστών στα αεροδρόμια. Τι θα γίνει με τα σχολεία

και τους ελέγχους των Αρχών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας, 10 εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα.

Η παραβίαση του μέτρου καραντίνας είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ και να ακολουθήσει η ποινική διαδικασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ σήμερα βρίσκονται σε καραντίνα 15.181 άτομα. Πρόκειται για άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.

Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έγιναν 15.575 τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενώ υπήρξαν και 737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι για την καραντίνα

Αυστηρότεροι θα γίνουν οι έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας, και με χρήση λογισμικού. Βάσει αυτών μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε έναν χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπουν σε μία άλλη εφαρμογή, ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης. Την ίδια ώρα, αναμένεται να αυξηθούν οι αστυνομικές επισκέψεις.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι οι ποινές είναι αυστηρές, καθώς μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και χάσει τη ζωή του λόγω κορονοϊού.

Θυμηθείτε ποιο είναι το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων σε πτήσεις και νησιά.

«Ο ΠΟΥ έκανε λάθος: Οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν τον κορονοϊό – Σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα τα νούμερα»

Λανθασμένη χαρακτηρίζει την εκτίμηση του ΠΟΥ πως οι ασυμπτωματικοί φορείς δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ο κ. Σύψας τόνισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει πολλά λάθη αναφορικά με τα στοιχεία για τον κορονοϊό με τελευταίο αυτό που εκτίμησε για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως οι προσυμπτωματικοί και οι ασυμπτωματικοί μεταδίδουν κανονικά τον ιό.

«Ακόμη πιο άσχημα νούμερα σε δυο εβδομάδες»

Αναφορικά με τις εικόνες συνωστισμού σε διάφορα μέρη της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες καθώς και τις παραβιάσεις καραντίνας, ο κ. Σύψας ανέφερε πως αυτό δεν είναι μια καθόλου καλή εξέλιξη και εκτιμά πως θα φανεί στην καμπύλη και πως «σε δυο βδομάδες ακόμα πιο άσχημα νούμερα από τα σημερινά».

Ακόμη χαρακτήρισε «απογοητευτικές» τις εικόνες συνωστισμού έξω από την υπηρεσία Ασύλου και τόνισε πως η πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους αυτούς με κάποιον άλλο τρόπο.

Για την κατάσταση που πρόκειται να επικρατήσει στα νησιά και τα μπαρ ο κ. Σύψας επεσήμανε πως «ο μεγάλος κίνδυνος είναι η συμπεριφορά του πολίτη», ενώ εκτίμησε πως ο κόσμος σταμάτησε να έχει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και άρχισε να χαλαρώνει για τον κορονοϊό.

«Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός»

Για τον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων ο κ. Σύψας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας πως «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός. Αναλαμβάνουμε το ρίσκο για οικονομικούς λόγους». Στη συνέχεια ανέφερε ότι «ελπίζουμε να ληφθούν ευρωπαϊκές αποφάσεις αν όχι θα πάρουμε τις δικές μας».

Για τους ελέγχους που θα γίνονται στα αεροδρόμια τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους τουρίστες και στους τουριστικούς προορισμούς.

«Δε θα μας καλύψουν απολύτως. Παίρνουμε ρίσκο. Παρακολουθείται η επιδημιολογία. Οι αποφάσεις για άνοιγμα συνόρων μπορούν να αναθεωρηθούν. Σίγουρα θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα», υπογράμμισε…

«Το άνοιγμα των σχολείων δεν είχε επίδραση στον κορονοϊό»

Για τα σχολεία είπε ότι η εικόνα είναι πολύ καλή και πως το άνοιγμά τους δεν είχε καμία επίδραση στον κορονοϊό, ενώ για τη Φθιώτιδα ανέφερε ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση, ενώ τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών τα βλέπουμε τώρα στην Ξάνθη με το ξέσπασμα τοπικής επιδημίας. Η κατάσταση είναι μεν ελεγχόμενη, αλλά αν συμβεί και αλλού «θα έχουμε πρόβλημα. Δεν θα μπορούμε να το ελέγξουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα