Κορονοϊός: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα και Χαρδαλιά – «O ιός είναι εδώ»

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη έγινε την Τρίτη (09/06) ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη, Σωτήρη Τσιόδρα, Βασίλη Κικίλια και Νίκο Χαρδαλιά μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση, αλλά προς το παρόν δεν πάρθηκαν νέα μέτρα. Έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί.  «O κορονοϊός παραμένει στις γειτονιές μας, στις πόλεις

μας, παντού», υπογράμμισε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Στην σύσκεψη η οποία έγινε υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, εκτός των άλλων, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, ο Υπουργός Υγείας και ο Νίκος Χαρδαλιάς , ο οποίος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη. Αυτού του είδους οι τηλεδιασκέψεις γίνονται, βέβαια, σε καθημερινή βάση από την πρώτη ημέρα που έφτασε ο κορονοϊός στην Ελλάδα, αλλά η συγκεκριμένη είχε παραπάνω σημασία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων. 

Τι αποφασίστηκε και τι συζητήθηκε

Όπως αναφέρθηκε, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο όπου χρειαστεί. Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κορονοϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία και επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα. Προς τούτο αποφασίστηκε να υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.

Συζητήθηκε, επίσης, ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας ενόψει του καλοκαιριού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το Υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες.

Σε εγρήγορση 

Ο κ. Χαρδαλιάς συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης όπου έφτασε νωρίτερα για να συναντηθεί με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα αλλά και με τους επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας. «Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ», είπε μετά τα 97 νέα κρούσματα.

Τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού των τελευταίων ημερών και τα περιστατικά συγχρωτισμού είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία και εγρήγορση στην κυβέρνηση.

Ένα σαφές δείγμα εγρήγορσης είναι η απόφαση να επανέλθει από σήμερα η γραπτή ενημέρωση σε καθημερινή βάση για τα νέα κρούσματα, ενώ οι έλεγχοι που έγιναν το τριήμερο και οι ποινές που επιβλήθηκαν στη Μύκονο είναι ένα δείγμα της νοοτροπίας που θέλει να περάσει η κυβέρνηση: κανένας εφησυχασμός, καμία έκπτωση στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των κεκτημένων από το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου. «Όποιος νομίζει ότι έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό, κάνει λάθος», δήλωσε δίνοντας τον τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Χαρδαλιάς: Ο ιός μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά παραμένει στις γειτονιές μας

Η τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό δεν έγινε εκτάκτως, αλλά ήταν μία από τις τακτικές συσκέψεις, διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ερωτηθείς μήπως υπάρχει κάτι ανησυχητικό στην εξέλιξη της πανδημίας, αλλά τόνισε: «Ο ιός μπορεί να είναι σε ύφεση, αλλά παραμένει στις γειτονιές μας».

«Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε εκτάκτως. Το ότι σταματήσαμε τις προφορικές ενημερώσεις δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν συνεργαζόμαστε για τα ζητήματα αυτά. Πόσω μάλλον που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις. Αρα, δεν υπάρχει κάποια είδηση, απλά αξιολογούμε τα δεδομένα, χαράζουμε τη στρατηγική, προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, βλέπουμε τα ζητήματα που αφορούν στους ελέγχους, τα μηνύματα που δίνουμε και τις προτεραιότητες που βάζουμε. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να αποτελέσει είδηση», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Σε ερώτηση για τα κρούσματα τόνισε πως όταν μιλάμε για αυξήσεις κρουσμάτων πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όπως εξήγησε, μπορεί να υπάρχουν 50 κρούσματα σε ελεγχόμενη περιοχή, αλλά δεν μας απασχολούν. Αν, όμως, υπάρχουν πέντε κρούσματα τα οποία είναι διάσπαρτα στην κοινωνία, να μην υπάρχουν στοιχεία στην ιχνηλάτηση από πού προέρχονται και έτσι να μην μπορούν να “στεγανοποιηθούν”, τότε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

«Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο ιός είναι εκεί έξω. Είναι σε ύφεση, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ένα είναι το αντίδοτο, μία είναι η απάντηση στον ιό: Ο καθένας από εμάς να κάνει αυτό που πρέπει σε σχέση με την προσωπική του ατομική προστασία και να ακολουθεί τις οδηγίες, αν χρειαστεί», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κηρύξει lockdown σε κάποιες περιοχές, αν χρειαστεί ο υφυπουργός απάντησε: «Όλα αυτά είναι σενάρια. Υπάρχουν πρωτόκολλα τα οποία γράφουν τι κάνεις σε κάθε περίπτωση. Εμείς τρέχουμε αλγόριθμους σχεδόν κάθε μέρα. Υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν και lockdown και οτιδήποτε. Από την πρώτη στιγμή σας έχω πει ότι στη διαχείριση μιας πανδημίας με τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σενάρια τα οποία είναι είτε υπερτοπικού χαρακτήρα είτε εθνικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε περάσει σε μια φάση στην οποία δεν συζητάμε ποτέ για οριζόντια σενάρια και πάντα μιλάμε για υπερτοπικού χαρακτήρα σενάρια».

Σχετικά με τα κρούσματα στον Εχίνο της Ξάνθης και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα εκεί ο υφυπουργός είπε ότι «είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί».

Τόνισε πως είναι σε επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και διευκρίνισε πως δεν είναι παραπάνω κρούσματα, αλλά κρούσματα που βγαίνουν συνεχόμενα. «Έχουμε πλήρη εικόνα, πλέον, των χωροταξικών δεδομένων και μαζί με τις τοπικές αρχές θα πάρουμε μικρά ή μεγάλα μέτρα, χωρίς ανησυχία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε πιο μαζική και σφαιρική άποψη για την εξέλιξη του ιού στην περιοχή», παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναλυτικά, στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown όπου υπάρχει έξαρση κρουσμάτων

Τοπικά «lockdown» θα μπορούσαν να γίνουν όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως μέλημα των αρχών είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, και απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση.

Απαντώντας σε ερώτημα για την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τη διασπορά του ιού μετά τα νέα κρούσματα και το ενδεχόμενο να γυρίσουμε πίσω σε κατάσταση καραντίνας ο υπουργός είπε μιλώντας στο Mega: «Δεν μπορούμε να μην ανοίξουμε την οικονομία μας γιατί αλλιώς θα καταστραφούμε. Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική. Το θέμα είναι αν μπορούμε να το κάνουμε με ένα τρόπο λελογισμένο που θα μειώνει το ρίσκο και θα μειώνει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού».

Για τα φαινόμενα συνωστισμού σε μπαρ και παραλίες τόνισε πως «δεν μπορεί να περιμένουμε ξαφνικά ένας ολόκληρος λαός να αλλάξει τις συνήθειές του και να γίνουν οι άνθρωποι ρομπότ». «Εκείνο που κοιτάμε είναι να υπάρχει γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, απομόνωση των περιοχών όπου υπάρχει έξαρση, και να καταγράφουμε όσο γίνεται περισσότερο τους τουρίστες», υπογράμμισε ακόμα… 

Keywords
Τυχαία Θέματα