Κορονοϊός: Ένας νεκρός ακόμη – Στους 340 συνολικά στη χώρα μας

Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας απεβίωσε ένας 85χρονος από την Κοζάνη, ο οποίος είχε διακομισθεί στις 19 Σεπτεμβρίου από το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

Ο άτυχος ηλικιωμένος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, παλιό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).

«Στο κόκκινο» η ανησυχία για τις ΜΕΘ

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στο επιστημονικό προσωπικό

της χώρας όσο και στην κυβέρνηση.

Από τις 12 Αυγούστου οπότε τα κρούσματα του κορονοϊού έσπασαν το φράγμα των 200 μέχρι και το τελευταίο 24ωρο (20/9) που είχαμε 170 παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μοιραία η ανησυχία όλου του κρατικού μηχανισμού αλλά και του υγειονομικού δυναμικού της χώρας μετατοπίζεται στις μάχες που δίνονται στις εντατικές μονάδες (ΜΕΘ) των νοσοκομείων αναφοράς. Δυστυχώς και στην περίπτωση της Ελλάδας επιβεβαιώνονται οι αμείλικτοι κανόνες των μαθηματικών και των μοντέλων που χρησιμοποιούν με θρησκευτική ευλάβεια οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι.

Έτσι λοιπόν από τις αρχές Αυγούστου παρατηρείται αύξηση με γεωμετρική πρόοδο στους ασθενείς με COVID-19 στις ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση οι διασωληνωμένοι είναι 78, χθες Σάββατο 19/9 ήταν 65, ενώ την Παρασκευή 18/9 ήταν 71.

Σαράντα ΜΕΘ μέσα στην εβδομάδα

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα Νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930» δήλωσε την Τετάρτη (16/9), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. «Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19», πρόσθεσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή, όπως είπε, το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Σε ό,τι αφορά τα Νοσοκομεία της Αττικής, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές».

Αναφορικά με τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα Νοσοκομεία της Αττικής, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει «αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας». Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες:

12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας,6 στο ΠΓΝ «Αττικόν»,4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».

Γώγος: Νέα μέτρα πριν μπει ο χειμώνας

«Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της μείωσης των κρουσμάτων την Κυριακή (20/9).

«Η αλήθεια, πάντως, είναι πως υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αλλάξουμε», είπε ακόμη ο κ. Γώγος, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το “κοκτέιλ” της εποχικής γρίπης με την COVID-19 και όχι μόνο. «Εάν τα υπάρχοντα μέτρα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε, φυσικά υπάρχει και η επόμενη δέσμη μέτρων», είπε ακόμη ο κ. Γώγος έπειτα από σχετική ερώτηση.

Να πάρουμε μέτρα για τον κορονοϊό πριν τον χειμώνα

«Να ελαττώσουμε τον βαθμό πίεσης στο σύστημα γιατί θα έρθει η πιο δύσκολη εποχή του χειμώνα, που θα έχουμε και πιο δύσκολες καταστάσεις και το σύστημα θα υποστεί περαιτέρω πίεση» σημείωσε επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, από τα μέσα του φθινοπώρου θα αρχίσουν να προστίθενται στα κρούσματα του νέου κορονοϊού και εκείνα της κοινής γρίπης και των άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς και υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις που μπορούν να προσβάλουν τον ίδιο ευάλωτο πληθυσμό.

«Παράλληλα είναι και ο συγχρωτισμός στους κλειστούς χώρους, θα χάσουμε το πλεονέκτημα του ανοιχτού χώρου, του εξαερισμού και όλα αυτά που βοηθάνε πολύ στον περιορισμό μετάδοσης του ιού» σημείωσε επιπλέον ο καθηγητής Ιατρικής. «Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τέτοια που πρέπει να μας πιέσουν να πάρουμε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή» συνέχισε.

Κατέληξε ηλικιωμένη στην Κρήτη – Στους 339 συνολικά οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (20/9) 170 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Ωστόσο, το απόγευμα της Κυριακής (20/9) κατεγράφη ένας επιπλέον θάνατος.

Μία 83χρονη γυναίκα η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου «Βενιζέλειο», άφησε την τελευταία της πνοή.

Με τον θάνατο της ηλικιωμένης, ο αριθμός των νεκρών για τους οποίους ευθύνεται ο κορονοϊός ανέρχεται, πλέον, στους 339. Η 83χρονη φιλοξενούνταν σε οίκο ευγηρίας και είχε κάνει το τεστ μοριακού ελέγχου, το οποίο και ήταν αρνητικό με συνέπεια να επιστρέψει στο ίδρυμα.

Ωστόσο, λόγω της επιμονής που παρουσίαζαν κάποια «ύποπτα» συμπτώματα, η ηλικιωμένη διακομίσθηκε και πάλι στο νοσοκομείο, όπου διενεργήθηκε νέο τεστ το οποίο ήταν θετικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκλειστική νοσοκόμα που φρόντιζε την 83χρονη είχε βρεθεί θετική στον φονικό ιό.

Περισσότερα από 15.000 κρούσματα συνολικά

Από τα 170 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15142, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2591 (17.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6348 (41.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 177 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 338 θανάτους συνολικά στη χώρα. 126 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα κρούσματα

Από τα 155 εγχώρια κρούσματα, τα 33 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά:

12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο89 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 3 κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων1 κρούσμα στην Π.Ε Καλύμνου2 κρούσματα στη Π.Ε. Κορινθίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας22 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 21 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, 340,koronoios, 340