Κορονοϊός: Μετάλλαξη επιταχύνει κατά 10 φορές τη μετάδοσή του αλλά τον καθιστά πιο ευάλωτο σε εμβόλιο
Μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μεταλλαχθεί με τρόπο που τον διευκολύνει να πολλαπλασιάζεται και να εξαπλώνεται πιο γρήγορα στον κόσμο. Όμως, από την άλλη, η εν λόγω μετάλλαξη D614G στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του, με την οποία μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, πιθανώς τον
Το στέλεχος D614G του ιού εμφανίστηκε αρχικά στην Ευρώπη και έχει γίνει το πιο ευρέως διαδεδομένο παγκοσμίως. Η νέα έρευνα επιστημόνων των πανεπιστημίων της Β. Καρολίνα και του Ουισκόνσνι-Μάντισον, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», επιβεβαιώνει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι αυτό το στέλεχος αναπαράγεται με περίπου δεκαπλάσια ταχύτητα και είναι πιο μεταδοτικό σε σχέση με το στέλεχος του κορονοϊού που πρωτεμφανίστηκε στην Κίνα και πυροδότησε την πανδημία.
Η φωτεινή πλευρά της νέας μελέτης είναι ότι ενώ το στέλεχος D614G μεταδίδεται πιο γρήγορα, μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι δεν σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα της Covid-19, ενώ επιπλέον φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο ευάλωτο στα φάρμακα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, άρα πιθανώς και στα μελλοντικά εμβόλια που θα γεννούν αντισώματα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ η μετάλλαξη D614G επιτρέπει στον κορονοϊό να διεισδύει καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, παράλληλα καθιστά τον ίδιο πιο ανοιχτό στα αντισώματα, προκειμένου αυτά να εισέλθουν στο εσωτερικό του και να τον αδρανοποιήσουν.
«Ο ιός D614G ξεπερνά και πολλαπλασιάζεται κατά περίπου δέκα φορές ταχύτερα σε σχέση με τον αρχικό ιό, αναπαραγόμενος υπερβολικά αποτελεσματικά στα επιθηλιακά κύτταρα της μύτης, που αποτελούν σημαντικό σημείο για τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ραλφ Μπάρικ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας στις σχολές Δημόσιας Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, ο οποίος μελετά τους κορονοϊούς εδώ και τρεις δεκαετίες.
«Ο SARS-CoV-2 είναι ένας τελείως νέος παθογόνος μικροοργανισμός στους ανθρώπους και η εξέλιξή του στους ανθρώπινους πληθυσμούς είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Νέες παραλλαγές του συνεχώς εμφανίζονται, όπως αυτή που πρόσφατα ανακαλύφθηκε στα ζώα βιζόν στη Δανία», πρόσθεσε.
Εδώ θα δείτε τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Τι λέει ο Μόσιαλος για τις μεταλλάξεις και ειδικά για την «D614G»:
Τις εξελίξεις για τα εμβόλια αλλά και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αναλύει σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, για τις οποίες γίνεται πολύς λόγος, αναφέρει ότι η πλειονότητα των μεταλλάξεων δεν θα έχει αντίκτυπο στον ιό ή στην ασθένεια που προκαλεί.
Προσθέτει, επίσης, ότι «ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται πολύ αργά και αναμένουμε ότι η συμπεριφορά του δεν θα αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:
«Δέκα μήνες μετά την αποκωδικοποίηση της γενετικής σύστασης του κορωνοϊού, έχουμε μπει στην ευθεία των πρώτων ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων από τις μεγάλες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για τα εμβόλια που προπορεύονται.
Το τελευταίο διάστημα όμως σχολιάζονται από πολλούς τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι έγινε μετάλλαξη πρόσφατα και σχολιάζουν πως ο περιορισμένος έλεγχος της πανδημίας οφείλεται και σε αυτή τη μετάλλαξη.
Τι συμβαίνει όμως με τις μεταλλάξεις;
Έχουμε όλοι ακούσει για την πολυσυζητημένη μετάλλαξη (D614G) του κορωνοϊού η οποία προέκυψε τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτή η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδα φαίνεται να κάνει τον ιό να μεταδίδεται πιο εύκολα από άτομο σε άτομο, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη πως επηρέασε τη σοβαρότητα της νόσου. Λόγω αυτής της βελτιωμένης δυνατότητας μετάδοσης, αυτή η παραλλαγή έγινε η κυρίαρχη μορφή του ιού μέχρι τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζει να είναι η κύρια μορφή του ιού που παρατηρείται στις περισσότερες λοιμώξεις. Δεν είναι επομένως μετάλλαξη που παρουσιάστηκε ή ταυτοποιήθηκε το καλοκαίρι.
Η μετάλλαξη D614G δεν είναι η μόνη μετάλλαξη που έχει παρατηρηθεί στο SARS-CoV-2. Μέχρι στιγμής όμως -χωρίς να αποκλείεται πως μπορεί να συμβεί- δεν έχουν παρατηρηθεί σημειακές ή άλλες αλλαγές στη γενετική σύσταση του ιού που να επηρεάζουν τη μετάδοση ή τη σοβαρότητα της νόσου.
Να θυμόμαστε πως οι ιοί και μεταλλάσσονται συνεχώς αλλά και διορθώνουν εκ νέου το γονιδίωμα τους. Έτσι συσσωρεύουν μεταλλάξεις με βραδύτερο ρυθμό. Η πλειονότητα των μεταλλάξεων δεν θα έχει αντίκτυπο στον ιό ή στην ασθένεια που προκαλεί. Περιστασιακά μια μετάλλαξη θα επιτρέψει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα οπότε ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να εξαπλωθεί ευρέως σε όλο τον πληθυσμό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυξημένη αναπαραγωγή ή μετάδοση ιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ιός θα γίνει πιο επικίνδυνος ή πιο θανατηφόρος. Η πρόκληση σοβαρής νόσου στον ξενιστή (αυτόν που ‘κολλάει’ τον ιό) δεν είναι πάντα προς το συμφέρον ενός ιού, γιατί ο ξενιστής θα πεθάνει χωρίς να μεταδώσει σε πολλούς τη νόσο: άρα η επιδημία θα είναι ταχύτερη αλλά μικρής εμβέλειας.
Ωστόσο, αναρωτιούνται κάποιοι, τι γίνεται αν ο κορωνοϊός είναι όπως η γρίπη που κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο. Δηλαδή
• Aν ο κορωνοϊός όπως όλοι οι ιοί μεταλλάσσεται, τι αποτελέσματα μπορεί να έχουν οι μεταλλάξεις στο γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 και στην ικανότητά μας να ελέγξουμε την πανδημία;
• Τι σημαίνει αυτό για τα εμβόλια και τις θεραπείες όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα;
Η επίδραση των μεταλλάξεων θα έχει σημασία αναφορικά με τη χρήση των στοχευμένων αντιιικών θεραπευτικών και εμβολίων για την καταπολέμηση του ιού. Η χρήση αυτών των θεραπειών ασκεί επιλεκτική πίεση στον ιό. Δηλαδή, εάν ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δεν αποδυναμώνεται από τα θεραπευτικά, αυτό το στέλεχος θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.
Μόνο εάν αυτό το στέλεχος έχει αντίστοιχή δυνατότητα να μεταδοθεί και να προκαλέσει κρίσιμη νόσο, τότε ναι, αυτή η μετάλλαξη έχει σημασία για τον έλεγχο της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά εμβόλια κορωνοϊού που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εάν παρατηρηθούν μεταλλάξεις που μεταβάλλουν την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, τότε ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέα εμβόλια με βάση την τεχνογνωσία που πλέον έχουμε.
Οποιαδήποτε μετάλλαξη μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του ιού. Το αν, το πότε και το πως είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Ως εκ τούτου, παγκοσμίως, οι επιστήμονες παρακολουθούν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού πολύ μεθοδικά. Ευτυχώς, ο SARS-CoV-2 μεταλλάσσεται πολύ αργά και αναμένουμε ότι η συμπεριφορά του δεν θα αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες. Εξαιτίας αυτού, τα εμβόλια που αναπτύσσονται πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εργαστούμε για τον περιορισμό του ιού και να τερματίσουμε την πανδημία, επειδή όσο περισσότερο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανιστεί μια νέα κρίσιμη μετάλλαξη.
Θα θυμίσω πως ο ιός SARS-CoV-1 ήταν ένας πιο επικίνδυνος ιός, αλλά η επιδημία ήταν πιο εύκολο να ελεγχθεί επειδή ο ιός μεταδιδόταν μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, η ικανότητά του να εξαπλώνεται ασυμπτωματικά και προ-συμπτωματικά έχει κάνει την πανδημία πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Για αυτό το λόγο είναι και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτό τον ιό. Αν μεταδίδαν τη νόσο μόνο οι συμπτωματικοί θα είχαμε ήδη περιορίσει κατά πολύ την πανδημία.
Εδώ και πολλούς μήνες έχω προτείνει την συχνή και τυχαιοποιημένη δειγματοληψία σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, αλλά και την επισταμένη συλλογή στοιχείων με πιο ακριβή τρόπο, ως μέθοδο σφυγμομέτρησης της μετάδοσης στην κοινότητα. Οι χώρες που αναχαίτισαν αποτελεσματικά την πανδημία δεν βασίστηκαν μόνο στην εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας. Βασίστηκαν και στην καλή καταγραφή και παρακολούθηση της μεταδοτικότητας. Η πανδημία είναι μια δυναμική κατάσταση που οφείλουμε να παρατηρούμε μεθοδικά, ώστε να παίρνουμε έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα».
Εμβόλια και μεταλλάξεις του κορωνοϊού Δέκα μήνες μετά την αποκωδικοποίηση της γενετικής σύστασης του κορωνοϊού, έχουμε…
Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, November 12, 2020
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Έρχεται τσουχτερό κρύο και χιόνια - Πότε θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα
- Το τραγανό φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και προστατεύει την καρδιά – Ένα την ημέρα αρκεί
- Τι δείχνουν τα λύματα για τα ενεργά κρούσματα στην Αττική;
- Κορονοϊός: Σε 4 μέρες διπλάσια κρούσματα – Τι είναι η εκθετική διασπορά και γιατί οι πολίτες αγνοούν την επικινδυνότητά της
- Πήλιο: “Έσπασαν” την καραντίνα δύο αδέλφια με κορονοϊό – Πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα
- Λοκντάουν - Πέτσας: Θα εξετάσουμε και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων
- «Κλειδώνει» η απόφαση για τα δημοτικά: Εξετάζεται το κλείσιμό τους
- Θεσσαλονίκη-κορονοϊός: 108 κρούσματα και ένας νεκρός στις φυλακές των Διαβατών
- Δημοτικά σχολεία: «Κλειδώνει» το κλείσιμο στη Θεσσαλονίκη
- «Η Ράνια Τζίμα έχει ακόμη τη δουλειά της;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri
- Αν θέλετε να μάθετε αν θα ζήσουμε σκηνικά Ιταλίας, ο Κικίλιας δεν θα σας πείσει (video)
- Ο Μητροπολίτης Μόρφου ξεσκέπασε τη… συνομωσία: Ο κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε το 2017 στον… Αστερίξ (video)
- «Χειρότερα από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ»
- Εσείς ξέρετε ότι τα ΜΜΜ δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορονοϊού; Το λέει ο Καραμανλής (video)
- Κορονοϊός: Μετάλλαξη επιταχύνει κατά 10 φορές τη μετάδοσή του αλλά τον καθιστά πιο ευάλωτο σε εμβόλιο
- ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία Μητσοτάκη για δήθεν αναστολή πλειστηριασμών – Να πάρει πίσω τον Πτωχευτικό
- Τελευταία Νέα altsantiri
- Κορονοϊός: Μετάλλαξη επιταχύνει κατά 10 φορές τη μετάδοσή του αλλά τον καθιστά πιο ευάλωτο σε εμβόλιο
- Εσείς ξέρετε ότι τα ΜΜΜ δεν αποτελούν εστίες διασποράς του κορονοϊού; Το λέει ο Καραμανλής (video)
- Ο Μητροπολίτης Μόρφου ξεσκέπασε τη… συνομωσία: Ο κορονοϊός πρωτοεμφανίστηκε το 2017 στον… Αστερίξ (video)
- Αν θέλετε να μάθετε αν θα ζήσουμε σκηνικά Ιταλίας, ο Κικίλιας δεν θα σας πείσει (video)
- ΣΥΡΙΖΑ: Κοροϊδία Μητσοτάκη για δήθεν αναστολή πλειστηριασμών – Να πάρει πίσω τον Πτωχευτικό
- «Χειρότερα από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ»
- Κατάληψη από 40 και πλέον άτομα στο Πολυτεχνείο – Ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κατακρεούργηση» δένδρων επί της οδού Χατζηαντωνίου στο Μαρούσι καταγγέλλει δημότης
- Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές σε Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα
- Επίδομα παιδιού- Α21: Δικαιούχοι και ημερομηνίες πληρωμής
- Κοροναϊός : Κατέληξε κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών - Ανησυχία για τους 108 νοσούντες
- Ομπάμα: Ο Μπάιντεν με συμβούλεψε να καθυστερήσω την επιδρομή στην κρυψώνα του Μπιν Λάντεν
- Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε - Τζελέπης: «Το Ιπποκράτειο έχει πληρότητα 100%»
- «Αδιανόητο να επιτρέψουμε το κυνήγι» διαμηνύει σε ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ ο Χαρδαλιάς
- "Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερες από 25 εκατ. δόσεις εμβολίων"
- Μαρία Μπακάλοβα: H «κόρη» του «Μπόρατ» νόμιζε ότι η οντισιόν της ήταν «παγίδα» για τράφικινγκ!
- Κοζάνη μινκ κορονοϊός: Θετικά όλα τα δείγματα