Κουρτς: Η μάχη κατά τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης στην κορυφή της ατζέντας

Τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης θέτει στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που εδρεύει στη Βιέννη, ο νέος προεδρεύων του, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας η οποία ασκεί για το 2017 την Προεδρία στον Οργανισμό.

Παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βιέννη στο Μόνιμο Συμβούλιο των εκπροσώπων των 57 χωρών-μελών του ΟΑΣΕ τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε

πως δεν αρκεί μόνον η στρατιωτική καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά πρέπει να υπάρξει δράση και εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης. Ξένοι μαχητές και εξτρεμιστές αποτελούν τεράστια απειλή για την ασφάλεια και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο ο ΟΑΣΕ μπορεί να έχει μελλοντικά μεγαλύτερη συμβολή, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τον διορισμό του –ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας– Πέτερ Νόιμαν σε ειδικό εντεταλμένο του ΟΑΣΕ για τον αγώνα κατά της ριζοσπαστικοποίησης, όπως επίσης τη σύγκληση τον ερχόμενο Μάιο μίας Αντιτρομοκρατικής Διάσκεψης.

Θα υπάρξουν επίσης, όπως είπε, περιφερειακά Workshops («εργαστήρια», δηλ. σειρά εκδηλώσεων) κατά της ριζοσπαστικοποίησης των νέων στη Δυτική Ευρώπη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην Κεντρική Ασία και στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ προγραμματίζεται επίσης μία κοινή Διάσκεψη του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ίδιο θέμα.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ ανακοίνωσε στο Μόνιμο Συμβούλιο πως στις 11 Ιουλίου πρόκειται να συγκαλέσει στη Βιέννη μία Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ για την προετοιμασία της ετήσιας Τακτικής Συνόδου του Οργανισμού τον Δεκέμβριο με την οποία θα ολοκληρωθεί η Προεδρία της χώρας του, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο ίδιος πρόκειται να μεταβεί στο Κίεβο και στη Μόσχα για διαβουλεύσεις στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Επιπλέον, η αυστριακή Προεδρία στον ΟΑΣΕ θα επιδιώξει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών-μελών του και των πολιτών απέναντι στις κυβερνήσεις τους, ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστηρίζοντας με έμφαση στην ομιλία του τη στράτευση του ΟΑΣΕ στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, και επισημαίνοντας πως «δεν επιτρέπεται να χάσει σε δυναμικότητα η ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία είναι προϋπόθεση για την ασφάλεια και την ευημερία».

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ επαίνεσε την πληρότητα των οργάνων του Οργανισμού όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων ασφάλειας, καλώντας ταυτόχρονα να υπάρξει πλήρωση των κενών θέσεων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, όπως επίσης των εντεταλμένων του για τις Εθνικές Μειονότητες και για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης.

Κάλεσε επίσης τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να προχωρήσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και με εποικοδομητική πρόθεση, σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού το 2017. Με τον ετήσιο προϋπολογισμό του που ανέρχεται σε 144 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΑΣΕ χρηματοδοτεί ανάμεσα στα άλλα και τις συνολικά 17 αποστολές του που εκτείνονται από την Αλβανία μέχρι το Ουζμπεκιστάν.

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία – με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι» που είχαν υπογράψει την 1η Αυγούστου του 1975 στην φινλανδική πρωτεύουσα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τις τότε 35 χώρες, 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς – έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη, με τον αριθμό των μελών του να έχει αυξηθεί σε 57, εξαιτίας της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένδεκα χώρες – κυρίως της Βόρειας Αφρικής – συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Στα σχεδόν 42 χρόνια από την υπογραφή της, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε τον κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες-μέλη της, αλλά και των κρατών απέναντι στους πολίτες τους, καθώς η Τελική Πράξη προδιαγράφει για τις συμμετέχουσες χώρες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα