Κοζάνη: Συναγερμός στο Μαμάτσειο – «H αναποτελεσματική ιχνηλάτηση εκτόξευσε τα κρούσματα» (video)

Η αδυναμία αποτελεσματικής ιχνηλάτησης των στενών επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φαίνεται πως είναι ένας από τους λόγους της εκτόξευσης των κρουσμάτων στην Κοζάνη, που από σήμερα το πρωί έχει μπει σε ρυθμούς της περασμένης άνοιξης, καθώς είναι η πρώτη περιοχή στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με το Έθνος, πλέον υπάρχει και διασπορά σε περιοχές που δεν υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα

κρούσματα, όπως στο δήμο Βελβεντού. Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα εντοπίζεται στον δήμο Κοζάνης.

Συνολικά, μέχρι στιγμής, υπάρχουν 227 ενεργά κρούσματα και 554 επαφές αυτών οι οποίες έχουν τεθεί σε περιορισμό, ενώ μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν 22 νέα κρούσματα.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μαμάτσειου νοσοκομείου στην Κοζάνη Δημήτρης Ντέντης, «υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, έπαιρναν τηλέφωνο για να κάνουν το τεστ και τους έλεγαν απλά να μείνουν σπίτι. Υπάρχουν καταγγελίες. Κάποιοι από αυτούς μπορεί και να έσπασαν και την καραντίνα. Δεν έγιναν οι ιχνηλατήσεις όπως έπρεπε. Έπρεπε και η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να γίνει σωστή ιχνηλάτηση με διενέργεια πολλών τεστ προκειμένου να ελεγχθεί πιο καλά η εξάπλωση του ιού».

Συναγερμός στο Μαμάτσειο

τα όριά του έχει φτάσει το νοσοκομείο Μαμάτσειο της Κοζάνης, καθώς κάθε φορά που οι κλίνες γεμίζουν οι ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.

Όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, στο Μαμάτσειο «νοσηλεύονται πλέον πάρα πολλοί ασθενείς με κορονοϊό και άλλοι αναγκάζονται και φεύγουν για νοσοκομεία άλλων περιοχών». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι το Μαμάτσειο έχει χρόνια προβλήματα, έχει εγκαταλειφθεί επί σειρά ετών στην τύχη του και δεν υποστηρίζεται όπως θα έπρεπε.

Ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι έφταιξε και φτάσαμε στο σημείο τα κρούσματα να αυξηθούν σε ανησυχητικό βαθμό. Παραδέχθηκε, όμως, ότι το τελευταίο δεκαήμερο τα νούμερα ήταν τσιμπημένα και τα κρούσματα από μονοψήφια έγιναν διψήφια. Επισήμανε, δε, πως ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων αφορούσε σε νεαρές ηλικίες δηλαδή πολίτες κάτω των 35 ετών.

Σοκαρισμένος ο εμπορικός κόσμος της Πτολεμαΐδας

«Ήταν πραγματικά ένα σοκ για τον εμπορικό κόσμο της Πτολεμαΐδας. Είμαστε εναντίον του Lockdown. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Αυτοί που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να βρουν και τις λύσεις. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και περιμένουμε να δούμε ποια μέτρα θα παρθούν. Οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες του. Καλώ τους συναδέλφους μας να κάνουν υπομονή. Θα καταθέσουμε υπομνήματα με τις θέσεις μας. Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε τα νέα λουκέτα που έρχονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σήμερα Παρασκευή 16/10, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Πτολεμαίδας, Mιχάλης Δεληκώστας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ.

Κραυγή αγωνίας και από τον Εμπορικό Σύλλογο της Κοζάνης

Αγωνιούν για το μέλλον των επιχειρήσεών τους τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναστολή όλων των πληρωμών με μετακύλισή τους τουλάχιστον μετά από 6 μήνες, άμεση οικονομική ενίσχυση σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και αποζημίωση όλων των εργαζομένων και εργοδοτών.

Ουρές για τα rapid test

Oυρές πολιτών δημιουργήθηκαν από το πρωί της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης για τα πρώτα rapid tests. Ανάλογα test θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και σε Πτολεμαΐδα, Βόιο, Σέρβια και Βελβεντό.

Lockdown και στο αεροδρόμιο

Μετά την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, lockdown επιβάλλεται και στο αεροδρόμιο της πόλης σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία.

Αναλυτικότερα «η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει νέα Νotam που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», η οποία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19 και ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

– Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)

– Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights)».

Αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και σε συνέχεια της σχετικής ομόφωνης εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τίθεται από αύριο, 16-10-2020 ώρα 06.00 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης (https://covid19.gov.gr/).

Σημειώνεται ότι στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

· Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

· Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

· Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

· Κινηματογραφικές προβολές

· Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

· Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

· Μουσικές σκηνές

· Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

· Παιδότοποι

· Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

· Γυμναστήρια

· Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

· Λιανεμπόριο

· Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

· Συνέδρια / Εκθέσεις

· Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους να τηρούν αυστηρά τα μέτρα

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

Πηγές: Έθνος, kozan.gr, kozanilife.gr

Keywords
κοζανη, video, μαματσειο, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, lockdown, νέα, τεστ, σοκ, μμε, rapid, test, υπα, flights, military, https, gov, catering, delivery, σχολεια, φούρνοι, φαρμακεια, φεκ, κινηση στους δρομους, εθνος, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, κρουσματα σημερα, βουλευτες, rapid, μμε, πλαισιο, πτησεις, τα νεα, τεστ, τηλεφωνο, τυχη, φεκ, ωρα, test, αδυναμια, αεροδρομιο, εξαιρεσεις, ανησυχητικο, αποζημιωση, απλα, γεγονος, γινει, γραφεια, γυρισματα, διαστημα, υπαρχει, εκπαιδευση, ενεργα, επρεπε, εστιαση, ετων, ειδος, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υπομονη, ισχυει, κυβερνηση, κομμωτηρια, λειτουργια, λοιμωξη, μηνες, μινι, νοσοκομεια, ορια, οχηματων, πεμπτη, προβληματα, πρωι, σερβια, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σοκ, σπιτι, σουπερ, το εθνος, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, φούρνοι, φορα, αγορες, catering, δημητρης, drive, gov, ιδιαιτερα, λαζαρος, νοσοκομειο, πακετο, τηλε, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα