Κρίσιμη εβδομάδα στην Καταλονία – Όλα τα σενάρια εξετάζουν οι αυτονομιστές

Η Ισπανία περνά την πιο σοβαρή πολιτική κρίση μετά την αποκατάστασης της δημοκρατίας το 1975Ο Πουτσδεμόν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τον αγώνα του και σύμμαχοί του αφήνουν να εννοηθεί ότι ίσως κηρύξει ακόμα και αυτήν την εβδομάδα την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Απέφυγαν να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, οι αυτονομιστές της Καταλονίας, καθώς ξεκινά μια αποφασιστικής σημασίας εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων για να θέσει υπό τον έλεγχό της, την επαρχία.

«Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση», δήλωσε

επανειλημμένα, την Κυριακή ο Τζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, αφού κατήγγειλε «το πραξικόπημα εναντίον των θεσμών» της επαρχίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης εξετάζονται «όλα τα σενάρια».

Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του καταλανικού κοινοβουλίου αναμένεται να συναντηθούν σήμερα το πρωί για να συγκαλέσουν μια συνεδρίαση της βουλής, η οποία θα προσφέρει εκ νέου την ευκαιρία στους αυτονομιστές να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησίας της επαρχίας.

Δείτε επίσης: Ο Πουτσδεμόν θα χάσει όλες τις εξουσίες μόλις εγκριθεί το άρθρο 155, λέει η Μαδρίτη

Το Σάββατο η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γερουσία να ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο η Μαδρίτη θα μπορέσει να αναλάβει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά της περιφερειακής αστυνομίας οργανώνοντας περιφερειακές εκλογές στις αρχές του 2018.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επ’ αυτού την Παρασκευή.

Η απόφαση του Ραχόι ελήφθη την ώρα που οι αυτονομιστές απειλούν να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μια επαρχία όπου ζει το 16% των Ισπανών.

Τα μέτρα που προτείνει ο Ισπανός πρωθυπουργός, που διαθέτει στη Γερουσία μεγάλη πλειοψηφία για να μπορεί να τα περάσει, οδηγούν στην ντε φάκτο αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας.

Οι Ισπανοί συντηρητικοί υπογραμμίζουν ότι με τα μέτρα αυτά θα «αποκατασταθεί» η δημοκρατία στην επαρχία αυτή, οι κάτοικοι της οποίας είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα της ανεξαρτησίας, και θα οδηγήσουν στη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε έξι μήνες.

Όμως οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά αλλά και τις επιπτώσεις τους είναι μεγάλες.

Η El Pais, η μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα που αυτή τη στιγμή στηρίζει την κυβέρνηση Ραχόι, παραδέχθηκε ότι θα μπορούσαν να «προκαλέσουν προβλήματα στη δημόσια τάξη», την ώρα που το 40% με 50% των Καταλανών δηλώνει ότι στηρίζει την ανεξαρτησία, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση «θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διακυβέρνηση» της Καταλονίας, εκτίμησε επίσης ο πολιτικός επιστήμονας Χοσέ Φερντάντεθ- Αλμπερτός, ο οποίος σημειώνει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 155 θα συσπειρώσει τους αυτονομιστές και τους αντιτιθέμενους στην ανεξαρτησία γύρω από την υπεράσπιση των δημόσιων ελευθεριών.

«Ελπίζω ότι όλος ο κόσμος θα αγνοήσει τις εντολές» της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, δήλωσε από την πλευρά του στο BBC ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, τονίζοντας ότι όσοι Καταλανοί αστυνομικοί δεν τηρούν τον νόμο θα θεωρούνται «αντάρτες».

Κάποιοι νομικοί εκφράζουν αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα των μέτρων που προτείνει ο Ραχόι, όπως ο Ξαβιέ Άρμπος, καθηγητής συνταγματικού δίκαιου στο πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης.

Ο Ρούμπεν Βάγκενσμπεργκ, της συλλογικότητας Όρθιοι για την Ειρήνη η οποία δημιουργήθηκε για να στηρίζει ειρηνικές δράσεις αντίστασης, προειδοποίησε ότι είναι κάποια αντίδραση είναι αναμενόμενη.

«Αν η ισπανική εθνοφρουρά εισβάλει στους καταλανικούς θεσμούς (…) θα υπάρξει πολύ σκληρή, ειρηνική αντίσταση», όπως όταν χιλιάδες ψηφοφόροι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα εκλογικά κέντρα την 1η Οκτωβρίου για να τα υπερασπιστούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα