Κρίσιμο δεκαήμερο για συντάξεις και παροχές – EWG και Eurogroup «κλειδώνουν» τις αποφάσεις

Όλες οι ημερομηνίες κλειδιά για την ελληνική οικονομίαΚρίσιμο EWG την Πέμπτη με «μενου» τις συντάξεις και τον δημοσιονομικό χώροΣτις 19 Νοεμβρίου η τελική απόφαση για τη μη μείωση των συντάξεωνΔύο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελώνΣτις 21 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή

Στην

τελική ευθεία μπαίνουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον των συντάξεων και τα αντίμετρα του 2019, καθώς μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες θα «κλειδώσουν» όλες οι αποφάσεις.

Το μομέντουμ άλλωστε φαίνεται ότι είναι με την ελληνική πλευρά και το αίτημά της να επιτευχθεί η μη περικοπή των συντάξεων, με την Κομισιόν και κορυφαίους παράγοντες των Βρυξελλών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί τελικά η «χρυσή τομή». Θολή παραμένει όμως η βούληση της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημείο κλειδί για την τελική «έκβαση» των αποφάσεων.

Μάλιστα, ήδη στην έκθεση της για την πορεία των οικονομιών της Ευρώπης η Κομισιόν αποτυπώνει την εκτίμηση ότι ακόμη και αν ακυρωθεί η μείωση των συντάξεων η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ με τις περικοπές των συντάξεων το πρωτογενές πλεόνασμα θα έφτανε το 3,9% δίνοντας υπερπλεόνασμα περίπου 750 εκ ευρώ.

Το Σάββατο εξάλλου ο έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα. Ο έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον του Σολτς το ζήτημα της μη μείωσης των συντάξεων και τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Κρίσιμο EWG την Πέμπτη με «μενου» τις συντάξεις και τον δημοσιονομικό χώρο

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του EWG της Πέμπτης αναμένεται να καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος του επόμενου έτους.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού φέτος τον Οκτώβριο που θα παρουσιάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνεδρίαση του EWG.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις εκ των οποίων η μια θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκκρεμότητα που υπάρχει για το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2019.

Στις 19 Νοεμβρίου η τελική απόφαση για τη μη μείωση των συντάξεων

Ακόμη, όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, σε έκτακτο Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 19 Νοεμβρίου, θα παρθεί η απόφαση για την περικοπή ή μη των συντάξεων.

Δυο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, άρα και της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

Η προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου μπορεί να μην είχε ως βασικό θέμα την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, μετά το τέλος της συνεδρίασης όμως οι επικεφαλής του Eurogroup κατέληξαν στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τονίζοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Από εκεί και πέρα, μένει η συζήτηση για να καθοριστεί τι θα γίνει με το δημοσιονομικό χώρο», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα