Λέσβος: Στο Καρά Τεπέ σκηνές με ελικόπτερα – Για τους χιλιάδες πρόσφυγες της Μόριας

Τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο και την Παρασκευή (11/09) ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και σινούκ της πολεμικής αεροπορίας ξεφόρτωσαν σκηνές στο πεδίο βολής που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο μετά το Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Όπως φαίνεται, αυτό είναι το σημείο όπου θα μεταφερθούν, προσωρινά έστω, οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται τις τελευταίες

μέρες στους δρόμους του νησιού μετά την καταστροφική φωτιά στη Μόρια όπου κάηκε το ΚΥΤ.

Η μεταφορά των σκηνών, που έφτασαν με C-130, φαίνεται πως γίνεται με εναέρια μέσα, μετά και τις αντιδράσεις από ντόπιους, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη στο νησί.

Οι πρόσφυγες έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη (09/09) το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν – όλα κατάλληλα στελεχωμένα – σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορονοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Σχέδιο της κυβέρνησης για κλειστές δομές – Ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μόρια

Την ίδια ώρα, επιστροφή στο θέμα των κλειστών δομών κάνει η κυβέρνηση μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Μόρια, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε το «Open TV», κάνοντας λόγο για άμεση δημιουργία πέντε κλειστών δομών στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει πως έχει εξασφαλίσει χρήματα από την Ευρώπη για την κατασκευή τους. Όπως αναφέρθηκε, η  κατάσταση στη Λέσβο παραμένει έκρυθμη και ενισχύθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα όσα έγιναν στη Μόρια, φαίνεται να χτύπησαν το καμπανάκι, οδηγώντας τις Αρχές να ξανασκεφτούν και να κάνουν πράξη τα πλάνα που είχαν παγώσει κι αφορούσαν την δημιουργία κλειστών δομών για τους πρόσφυγες.

Αυτό που απομένει είναι η συνεννόηση με τους Δημάρχους, που φυσικά θα έχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να υποδεχθούν τις κλειστές δομές. Το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αναλάβει προς το παρόν να γίνει ο συνδετικός κρίκος υλοποίησης του συγκεκριμένου πλάνου, που έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στη Μόρια

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη μετά τις καταστροφικές φωτιές των τριών προηγούμενων ημερών που κατέστρεψαν ολοσχερώς το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια.

Με αυτά τα δεδομένα, και με τα τοπικά Μέσα να κάνουν λόγο για «καζάνι που βράζει» και να εκφράζουν φόβους περαιτέρω έντασης, τις τελευταίες ώρες οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί ενισχύονται συνεχώς, ενώ το πρωί της Παρασκευής (11/09) κατέφτασαν στη Μυτιλήνη οχτώ νέες διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς και δύο «αύρες» της αστυνομίας.

Πρόκειται για θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού που έχει στο οπλοστάσιο της η Ελληνική Αστυνομία και των οποίων μια από τις βασικές αποστολές είναι η διάνοιξη/διάσπαση εμποδίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η αστυνομία έχει θέσει στο μικροσκόπιο 30 αφγανούς αιτούντες άσυλο, θεωρώντας τους ως τους βασικούς ενορχηστρωτές των ταραχών.

Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες πέρασαν άλλη μια νύχτα στην ύπαιθρο, όπως άλλωστε και τις δύο προηγούμενες, καθώς οι προσπάθειες επαναδημιουργίας του καταυλισμού συναντά την αντίσταση τόσο όσων διέμεναν στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να πυροδοτούν συνεχώς νέες εστίες πυρκαγιών, όσο και των κατοίκων.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφτιαξαν πρόχειρα καταφύγια κάτω από δέντρα, μέσα σε νεκροταφεία, ενώ παιδιά κοιμήθηκαν μέχρι και δίπλα σε κάδους απορριμμάτων. Οι εικόνες είναι δραματικές με ατελείωτες ουρές για συσσίτιο και χιλιάδες πρόσφυγες στους δρόμους. Η αστυνομία εξακολουθεί να αποτρέπει την προώθησή τους στην ενδοχώρα υπό το φόβο και μιας υγειονομικής εκτροπής λόγω κορονοϊού αφού, όπως είναι γνωστό, 35 άνθρωποι από το ΚΥΤ βρέθηκαν θετικοί στον ιό και κανείς τους δεν βρίσκεται σε απομόνωση, καθώς χάθηκαν τα ίχνη τους μετά τα επεισόδια.

«Αγνοούνται οι 35 πρόσφυγες με κορονοϊό στη Μόρια, χάθηκαν και οι οκτώ που είχαν βρεθεί», υπογράμμισε, πάντως, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Κινητοποίηση για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια υπάρχει στη Γερμανία (έγινε επικοινωνία ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Άγκελα Μέρκελ), στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, που ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «απάνθρωπες συνέπειες μια απάνθρωπης πολιτικής». Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό…

Keywords
Τυχαία Θέματα