Λόγω… Πλάτωνα «έχασε» το άσυλο Πακιστανός στη Βρετανία
O Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης έγιναν η αιτία που οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε έναν Πακιστανό αιτούντα.
Πρόκειται για τον Hamza bin Walayat, έναν Πακιστανό που έχοντας αρνηθεί την ισλαμική του πίστη και αποδεχόμενος τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, υποστηρίζει ότι δέχεται απειλές στη χώρα του. Ο Bin Walayat ωστόσο δέχτηκε την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείο, όταν στη συνέντευξή του για τη χορήγηση ασύλου, δεν μπόρεσε να απαντήσει σωστά σε ερωτήσεις που αφορούσαν αρχαίους έλληνες φιλοσόφους.
Το υπουργείο εσωτερικών της Βρετανίας υποστηρίζει ότι η αποτυχία του bin
Το υπουργείο είπε επίσης ότι ο bin Walayat δεν αντιμετωπίζει απειλές για τις απόψεις του. Σε επιστολή που δέχτηκε ο ίδιος, σύμφωνα με τον Guardian, τονίζεται ότι η θέση του σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχει στο Πακιστάν να δολοφονηθεί από την οικογένειά του εξ’ αιτίας των απόψεών του και του γεγονότος ότι αποκήρυξε το Ισλάμ, είναι αθεμελίωτη.
Ο Walayat, o οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, τονίζει ότι έχει δεχτεί απειλές κατά της ζωής του από μέλη της οικογένειάς του στο Πακιστάν, επειδή ο ίδιος ενσωματώθηκε στον μη θρησκευτικό τρόπο ζωής της Βρετανίας, συνήψε σχέση με μη-μουσουλμάνα σύντροφο και επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις επιταγές του συντηρητικού Ισλάμ.
Οι θρησκευτικοί αποστάτες υπόκεινται σε διακρίσεις, κατηγορίες και βία στο Πακιστάν. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ένας φοιτητής που δήλωσε στη σελίδα του στο Facebook ότι είναι ανθρωπιστής, δολοφονήθηκε μέσα στο πανεπιστήμιό του. Παράλληλα, η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο, σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο. Τον περασμένο Αύγουστο, 24 βρετανοί πολιτικοί, με επιστολή τους προς την πακιστανική κυβέρνηση, ζήτησαν την ανάκληση του νόμου περί βλασφημίας, ο οποίος έχει χρησιμοποιείται πολύ συχνά εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων και ανθρωπιστών.
Η άρνηση της Βρετανίας
Ο Walayat έκανε την αίτηση ασύλου τον Ιούλιο του 2017, όταν το επιδόθηκε διαταγή απέλασης από τη χώρα, αφού είχε λήξει η φοιτητική του βίζα.
Ύστερα από τη συνέντευξη που έδωσε στην επιτροπή που λαμβάνει τις αποφάσεις για τη χορήγηση ασύλου, το υπ. Εσωτερικών σε επιστολή του προς τον ίδιο υποστήριξε ότι «δεν μπορέσατε να προσφέρετε συνεκτική ή αξιόπιστη απόδειξη σχετικά με την κύρια αξίωσή σας ότι είστε ανθρωπιστής».
Όταν ο Walayat δοκιμάστηκε στις γνώσεις του περί ανθρωπισμού, έδωσε έναν «βασικό ορισμό, όμως δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει κάποιον γνωστό αρχαίο έλληνα φιλόσοφο που να ήταν ανθρωπιστής». Η επιστολή επίσης ανέφερε: «Όταν ενημερωθήκατε από τον αξιωματικό ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, απαντήσατε: “Ναι, το θέμα είναι ότι λόγω της ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής μου, μερικές φορές ξεχνάω κάποια πράγματα”».
Το υπ. Εσωτερικών στην επιστολή καταλήγει: «Η γνώση σας για τον ανθρωπισμό είναι στην καλύτερη περίπτωση ελλιπής και δεν βρίσκεται στο επίπεδο που θα αναμένονταν από έναν αυθεντικό ακόλουθο του ανθρωπισμού».
Αντιδράσεις από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ο Walayat έγινε μέλος της οργάνωσης Humanists UK τον περασμένο Αύγουστο, όμως υποστηρίζει ότι από μικρός πίστευε στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού.
Σύμφωνα με την οργάνωση Humanists UK, «ο ανθρωπισμός δεν είναι ένα “κανονιστικό” σύστημα πεποιθήσεων κατά το οποίο να πρέπει οι υποστηρικτές του να μαθαίνουν και να ακολουθούν ένα αυστηρό πλαίσιο συμπεριφοράς. Ως περιγραφικός όρος, ανθρωπιστής μπορεί να είναι κάποιος που απλώς έχει απαρνηθεί τη θρησκευτική πίστη και διατηρεί κάποιες θετικές ιδέες για τις ανθρώπινες αξίες».
Σε επιστολή που υποστήριζε το αίτημα του Walayat, ο Μπόμπ Τσώρτσιλ, της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπισμού και Ηθικής τόνιζε: «Για πολλούς ο ευρύς περιγραφικός όρος “ανθρωπιστής” είναι απλώς ένας πιο μαλακός τρόπος για να πει κανείς “άθεος”, ιδιαίτερα αν κανείς προέρχεται από ένα μέρος όπου ο χαρακτηρισμός “άθεος” μπορεί να θεωρηθεί βαθιά προσβλητικός».
Από την πλευρά του ο Άντριου Κόπσον της οργάνωσης Humanists UK, τονίζει ότι η απόφαση «θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για μη-θρησκευόμενους που δραπετεύουν από τις διώξεις. Το υπουργείο Εσωτερικών είναι απλώς λάθος να υποστηρίζει ότι οι μη-θρησκευόμενοι που αιτούνται άσυλο, δεν θα λαμβάνουν την ίδια προστασία του νόμου όπως οι θρησκευόμενοι».
Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον Walayat «αποκαλύπτουν μια θεμελιώδη παρεξήγηση της φύσης του ανθρωπισμού», προσθέτει ο ίδιος.
Πάντως, ο Walayat, μιλώντας στον Guardian, υποστηρίζει ότι η ζωή του θα βρεθεί σε κίνδυνο στο Πακιστάν ενώ προσθέτει ότι η απόφαση του υπ. Εσωτερικών ήταν για τον ίδιο «σοκαριστική». «Τους είπα την αλήθεια και αντί να με πιστέψουν, προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να με διώξουν από τη χώρα», τονίζει.
Παράλληλα σημειώνει ότι πολλοί Χριστιανοί που γνώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχουν λεπτομερείς γνώσεις της ιστορίας της πίστης τους, «όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι Χριστιανοί», δήλωσε.
Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του υπ. Εσωτερικών δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια υπερήφανη ιστορία χορήγησης ασύλου σε εκείνους που έχουν ανάγκη της προστασίας μας και κάθε αίτημα εξετάζεται προσεκτικά ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του».
Χιλιάδες υπογραφές για τον Walayat
Μέσω της ιστοσελίδας της, η οργάνωση Humanists UK συγκεντρώνει υπογραφές για να μην απελαθεί ο Hamza bin Walayat.
Στο κείμενο που τιτλοφορείται «Σώστε τον Hamza, μην τον απελάσετε», που απευθύνεται στην υπ. Εσωτερικών Amber Rudd, οι υπογράφοντες τονίζουν ότι «ο Hamza δεν θα πρέπει να πεθάνει επειδή το υπ. Εσωτερικών δεν καταλαβαίνει τον ανθρωπισμό».
Οι υπογράφοντες το αίτημα τονίζουν ότι απαιτούν να ανακληθεί η απόφαση για την απέλαση του Hamza, να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι ότι οι μη-θρησκευόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους θρησκευόμενους και ότι οι αρχές οφείλουν να συνεργαστούν με οργανώσεις για να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.
Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο έχουν συγκεντρωθεί 11.499 υπογραφές.
Πηγή: Guardian, Humanists UK
Eπιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βγήκαν τα Μερομήνια του 2018: Τι καιρό θα κάνει έως τον Ιούλιο!!!
- Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση με το βρέφος που βρέθηκε μόνο του σε φλεγόμενο διαμέρισμα
- Πόνοι αρθρίτιδας: Αντιμετωπίστε τους με αυτά τα 5 φυσικά συστατικά
- Οι χρήσιμες περιπολίες στο Μπάνσκο του αρχιφύλακα από την Κομοτηνή
- Το σενάριο που αυξάνει τις καταθέσεις στις τράπεζες κατά 20 δισ. ευρώ
- Λουλούδια που αντέχουν στο κρύο - Έξι επιλογές για το μπαλκόνι σας
- Μια βροχή σαν του Νώε
- Έκρηξη σε τράπεζα στους Αμπελόκηπους
- ΕΡΤ2 – CLOSE UP Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Το τέλος μου είναι η αρχή μου»
- Τουρκική επίθεση αλλά και καθεστώς τρόμου στο Αφρίν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις altsantiri

- Τελευταία Νέα altsantiri
- Λόγω… Πλάτωνα «έχασε» το άσυλο Πακιστανός στη Βρετανία
- Και επίσημα στις 4 Φεβρουαρίου το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στο Σύνταγμα
- Τεράστια πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Νότια Κορέα – 37 νεκροί, τουλάχιστον 130 τραυματίες
- Υποχωρεί το κρύο – Έρχεται σαββατοκύριακο με ήλιο και άνοδο της θερμοκρασίας
- «Αλαλούμ» Τραμπ – υπουργού Οικονομικών για το «ισχυρό δολάριο»
- Euroleague: Ο Καλάθης έσωσε τον Παναθηναϊκό, 94-93 τη Ζαλγκίρις στην παράταση (εικόνες – video)
- Τσελίκ: Οι Ευρωπαίοι να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας στην επιχείρηση στην Αφρίν
- Ένταση οπαδών Παναθηναϊκού με Κωνσταντίνου στο ΟΑΚΑ – Πανό κατά της Euroleague (εικόνες)
- ΝΑΤΟ: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, αλλά με αναλογικό τρόπο
- Δωρεάν νομική βοήθεια σε ανήλικους και νέους από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοσκόπηση Public Issue: Προβάδισμα 15,5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
- Η Kourtney Kardashian ποζάρει στον φακό του 24χρονου συντρόφου της
- Σπίρτζης: Κυκλώματα έκαναν σαμποτάζ στα λεωφορεία
- Ο λίγος ύπνος «ένοχος» για κατάθλιψη και άγχος
- Έκρηξη σε τράπεζα στους Αμπελόκηπους
- Μένει ή φεύγει; Δήλωση Πρίγιοβιτς για ΠΑΟΚ και το μέλλον του!
- Μεξικό: Δολοφονήθηκε ο επικεφαλής ασφάλειας κρατικού διυλιστηρίου
- Στο προσκήνιο η οικονομία μετά τις επαφές Τσίπρα στο Νταβός
- «Πέφτουν» οι βοριάδες αλλά το κρύο… μένει
- Στροφή Ιερώνυμου για το σύνταγμα των Σκοπίων - Συνεδριάζουν σήμερα οι Ιεράρχες