Ένταση ξανά στο Αιγαίο: Με αντι – Navtex απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις

Με την αναμενόμενη κίνηση, δηλαδή την έκδοση antinavtex, απαντά η Ελλάδα στη Navtex της Τουρκίας με την οποία η Άγκυρα φέρνει ξανά το Oruc Reis και μια σειρά πλοίων στα ανοικτά του Καστελόριζου.

Την αντι-Navtex εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα

και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι ναυτιλλόμενοι καλούνται να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Η antinavtex στα αγγλικά

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί εκ νέου το Oruc Reis, εκδίδοντας Navtex για σεισμικές έρευνες από σήμερα έως και τις 23 Αυγούστου, από τη Ρόδο ως το Καστελόριζο. Μάλιστα, το ερευνητικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας συνοδευόμενο από πολεμικά πλοίο με προορισμό το Καστελόριζο γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας αλλά και στην κυβέρνηση.

Στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ενώ συνεδρίαση πραγματοποίησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, το μεσημέρι της Δευτέρας, ανακοινώθηκε ότι «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα