Με λουκέτο απειλείται ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών – «Ψάχνουμε λύση», λέει ο Βασιλειάδης (video)

Στο κενό έχουν πέσει οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την εξεύρεση χώρου προκειμένου να εγκατασταθεί ο Ελληνικός Ναυτικός Ομιλος Αιγυπτιωτών (ΕΝΟΑ) στον Άγιο Κοσμά, ένας από τους πιο ιστορικούς ναυταθλητικούς ομίλους της χώρας.

Αποτέλεσμα θα είναι να κατεβάσει… ρολά στις 10 Οκτωβρίου, εάν δεν βρεθεί μια λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Ο λόγος είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί λύση στο

ζήτημα της μεταστέγασης του ομίλου, που προέκυψε από το 2012, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Σύμφωνα και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η παραλία περιοχής και όλοι οι χώροι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του Ομίλου, πρέπει να παραδοθούν στην πολιτεία. Έκτοτε η διοίκησή του έκανε επανειλημμένα προσπάθειες για να βρεθεί λύση για τη μετεγκατάσταση του Ομίλου ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι προσπάθειες μέχρι σήμερα έχουν αποβεί άκαρπες.

Στις 14 Μαρτίου εστάλη στον ΕΝΟΑ επιστολή από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα εξής: «Επειδή παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Εταιρείας μας, δεν έχετε απελευθερώσει ως οφείλατε τους χώρους τους οποίους κατέχετε αυθαίρετα στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά – παρά το γεγονός ότι και η Κτηματική Υπηρεσία Πειραιά (νυν Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου) έχει εκδώσει, κατά του Ομίλου σας, Πρωτόκολλο Αυθαίρετης Χρήσης και Διοικητικής Αποβολής σας από το ακίνητο – σας καλούμε διά της παρούσης να αποχωρήσετε άμεσα από το ακίνητο και να μας παραδώσετε όλους τους ως άνω χώρους ελεύθερους προς χρήση, άλλως σας δηλώνουμε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα από τον νόμο μέτρα για την απομάκρυνσή σας από το ακίνητο και για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας και του δημοσίου συμφέροντος».

«Έχουμε κάνει τα πάντα για να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης, αλλά οι αρμόδιοι συνεχώς υπόσχονται και στο τέλος δεν γίνεται τίποτα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του Ομίλου.

Σύμφωνα με την εκπομπή LiveNews του Έψιλον, οι δικαστικοί επιμελητές παρουσία εισαγγελέα καταμέτρησαν ήδη τον εξοπλισμό του ΕΝΟΑ.

Ο Νίνο Νικολαΐδης, αθλητής κωπηλασίας δήλωσε «αγαπάμε την πατρίδα μας και τη φτάσαμε ψηλά αλλά η πατρίδα μας να μην μας κάνει τα πράγματα χειρότερα» ενώ η Ολυμπιονίκης Χρύσα Μπισκιτζη είπε πως έρχονται εκτάκτως στον χώρο που προπονούνταν όλα τα χρόνια, όχι για άλλη μία προπόνηση, αλλά για να δουν να σφραγίζεται ο όμιλος.

«Ψάχνουμε μια λύση. Ήρθαμε και είδαμε να σφραγίζουν τον Όμιλο», δήλωσε στην εκπομπή ο πρόεδρος του ΕΝΟΑ.

Από τη μεριά του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης δήλωσε: «Ψάχνουμε να βρούμε εγκαταστάσεις με μηδενικό κόστος. Συζητάμε κάποια πράγματα αλλά είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος είναι εγκαταστημένος στον συγκεκριμένο χώρο από το 1965. Ο χώρος παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος, όχι απλά για αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και σε αναγνώριση της πολιτείας της προσφοράς του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν παραχώρησε τις εγκαταστάσεις του στη Διοίκηση του Ελληνικού Ναυτικού, όταν δεν υπήρχε κράτος επί Κατοχής. Η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει τη συνδρομή των Ελλήνων της Αιγύπτου για την απελευθέρωση της πατρίδας με το να τους χαρακτηρίζει σήμερα ως… καταπατητές.

Σήμερα το αθλητικό δυναμικό του Ομίλου απαρτίζεται από τριακόσιους (300) αθλητές και 35 αθλητές ΑΜΕΑ, ενώ οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν πέρα από το κτίριο διοικήσεως εντευκτήριο, νεώσοικους, προβλήτα, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα basket, beach volley και beach tennis), τα οποία έχουν κατασκευαστεί με έξοδα του Ομίλου. Αθλητές του ΕΝΟΑ κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις όπως τα δύο χρυσά (Νίνο Νικολαΐδης και Αντώνης Παπακωνσταντίνου) και ένα αργυρό (Δήμητρα Τσαμοπούλου) που κατακτήθηκαν στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων στο Μπρεστ, της Λευκορωσίας.

Η απόφαση για το λουκέτο στον Ομίλο έχει προκαλέσει και την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε-Καγιάκ, της Κολυμβητικης Ομοσπονδίας, του Δήμου Αλίμου και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι με πρόσφατες επιστολές προς τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη εκφράζουν τη λύπη τους για την απομάκρυνση του ΕΝΟΑ από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και κάνουν έκκληση για την εξεύρεση λύσης ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Ομίλου.

Επίσης την αντίδρασή τους έχουν εκφράσει σε προσωπικό επίπεδο στον πρόεδρο του ΕΝΟΑ κ. Ρότζερ Γκατ και προς την πολιτεία ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ και οι πρόεδροι των κοινοτήτων των Ελλήνων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.
Ιστορικό του ΕΝΟΑ

Η έμπνευση της ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών ανήκει σε μια μικρή ομάδα επαναπατρισθέντων αθλητών του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας. Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Σταμάτη Βαζακόπουλο αρχίζει η αναβίωση του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα.

Το 1965 το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας δέχεται να παραχωρηθεί μέρος της έκτασής του σε αναγνώριση των υπηρεσιών που προσέφερε στο ελληνικό κράτος ο ΕΝΟΑ. Ο Όμιλος ιδρύεται επισήμως τον Σεπτέμβριο του 1965 και τον Ιανουάριο του 1966 αναγνωρίζεται η ίδρυσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Συμβούλιο Αθλητισμού την κρίνει ωφέλιμη. Σταδιακά ο Όμιλος εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα σωματεία στον Ναυταθλητισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα