Με σκληρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, απειλούν οι ΗΠΑ

Αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον προκειμένου να επιλύσει και το πρόβλημα με τη Βόρεια ΚορέαΗ Πιονγιάνγκ επιμένει στην επιθετική πολιτική που ασκείΟι νέες κυρώσεις είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν την εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκο

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται ότι θα διαβεβαιώσει την Ιαπωνία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον, έναντι της απειλής για τη σταθερότητα της περιοχής από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Πενς τόνισε

ότι το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, αλλά και ο βομβαρδισμός με τη συμβατικού τύπου αμερικανική υπέρ-βόμβα κατά του Αφγανιστάν, έδειξαν πρακτικά την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον προκειμένου να επιλύσει και το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Πενς απογειώθηκε για το Τόκιο, από μία αμερικανική στρατιωτική βάση στα νότια της Σεούλ, έχοντας διαβεβαιώσει την ηγεσία της χώρας για τη σθεναρή συμμαχία αποφασιστικής σημασίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα, που έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η “εποχή της στρατηγικής υπομονής” των ΗΠΑ έχει λήξει.

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλές απειλήσει με καταστροφή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ η Πιονγιάνγκ επιμένει στην επιθετική πολιτική που ασκεί, μετά και την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Ιν Ριόνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δημιουργία “μιας κατάστασης κατά την οποία μία πυρηνική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή” τονίζοντας ότι η επόμενη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα γίνει “σε χρόνο και τόπο, που θα αποφασιστούν από την βορειοκορεατική ηγεσία.”

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ-Ριόλ δήλωσε στο BBC ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα εξακολουθήσουν να γίνονται “σε εβδομαδιαία, μηνιαία, αλλά και ετήσια βάση.”

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Γκιο-αν δήλωσε στη διάρκεια σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης ότι η Σεούλ θα ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, ενώ μπορεί να συνεργαστεί στενά με το Πεκίνο, προκειμένου ν’ αντιμετωπίσει επιτυχώς την απειλή της Βόρειας Κορέας.

“Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και να υπερασπίσουμε τη χώρας μας και το λαό μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χουάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό πλήγμα κατά των ΗΠΑ, στην περίπτωση που προκληθεί, τονίζοντας ότι έχει αναπτύξει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο μεγάλης ακτίνας δράσης, ο μπορεί να πλήξει κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τόσο αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, όσο και ειδικοί στην πυραυλική τεχνολογία εκτιμούν ότι η Πιονγιάνγκ απέχει από την υιοθέτηση της απαραίτητης τεχνολογίας, που θα την καθιστούσε τεχνολογικά και πυραυλικά ικανή να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα κατά της αμερικανικής ενδοχώρας.

Ο Πενς από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έδειξε την αποφασιστικότητά του συστήνοντας στην Πιονγιάνγκ “να μην δοκιμάσει την αποφασιστικότητά του ή την ισχύ πυρός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κορεατικής Χερσονήσου.”

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η χρήση πολεμικών μέσων παραμένει ανοιχτή στην αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε συνέπειες μαζικού πολεμικού πλήγματος και μεγάλο αριθμό απωλειών για τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το ουσιαστικό πεδίο ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον, παραμένει η επιβολή σκληρότερων οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων.

Όταν ρωτήθηκε χθες σχετικά ο Τραμπ από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel, δήλωσε ότι δε θέλει να “τηλεγραφήσει” τα σχέδια του, όπως έπραττε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, δηλώνουν ότι οι νέες κυρώσεις είναι ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν την εφαρμογή πετρελαϊκού εμπάργκο, μία διεθνή απαγόρευση πτήσεων για τον κρατικό αερομεταφορέα της Βόρειας Κορέας, τη διεξαγωγή ελέγχων στα εμπορικά της πλοία, αλλά και την επιβολή κυρώσεων στις κινεζικές τράπεζες που συνεργάζονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, τονίζουν ότι στην επιτυχία της εφαρμογής νέων σκληρότερων κυρώσεων, είναι καθοριστικός ο ρόλος που μπορεί να έχει η Κίνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ δήλωσε ότι η Κίνα έχει κάνει μερικά “σημαντικά βήματα” παρά το γεγονός ότι παραμένει ν’ αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικά θα είναι στην κλιμάκωση των κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα