«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού ξηλώνουμε το πουλόβερ της λιτότητας», είπε ο Πετρόπουλος

Η αύξηση του κατώτατου είναι μια καλή αφετηρία, που θα έχει συνέχεια, θα λειτουργήσει θετικά για την οικονομία, θα μοχλεύσει θετικά τους οικονομικούς δείκτες στην οικονομία της χώρας, θα ενδυναμώσει και τις επιχειρήσεις και τα έσοδα της χώρας, ήταν τα λόγια του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ξηλώνουμε το πουλόβερ της λιτότητας μέσα από αυτή την κίνηση. Δεν είναι το μόνο που έχουμε κάνει, δίνουμε μία αύξηση στον κατώτατο μισθό κοντά στο 11% και στον υποκατώτατο, σε αυτά που

παίρνανε οι νέοι […] βάλαμε το πρώτο σκαλοπάτι», είπε ο κ.Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι και οι τριετίες φέρνουν αυξήσεις […] και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοούμε». «Δεν είναι μόνο ότι πήγε στα 650 ο κατώτατος μισθός, είναι ότι έχουμε και έναν θετικό βηματισμό στις τριετίες. Την πρώτη τριετία από τα 650 πάει στα 715 ευρώ ο κατώτατος μισθός, στη δεύτερη τριετία στα 780 ευρώ, στην τρίτη στα 845. Ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι με τρεις τριετίες που παίρνανε κατώτατο μισθό 761 ευρώ και τώρα θα παίρνουν 845», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τις ανησυχίες που εξέφρασαν φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας, για πιθανές αρνητικές συνέπειες από την αύξηση του κατώτατου μισθού -κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις- αν δεν υπάρξουν μέτρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και των φορολογικών επιβαρύνσεων εργαζομένων όσο και εργοδοτών, ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε: «Δεν έχουν βάση ο ανησυχίες. Μιλάμε για τον κατώτατο μισθό, δεν δόθηκε μία γενική αύξηση παντού». «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν κατώτατη εισφορά 175 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ πλήρωναν 210 ευρώ στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, την οποία είχαν παλιά εκείνοι που μόλις ξεκινούσαν επιχείρηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτοί οι άνθρωποι που αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα, πρέπει να καταλάβουν πρώτα από όλα ότι το μέτρο της ελάφρυνσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα τους δώσει πολύ μεγαλύτερες ωφέλειες, ασύγκριτα μεγαλύτερες ωφέλειες από το μικρό κόστος που θα προκαλέσει η αύξηση του κατώτατου μισθού, που είναι για τους πρωτοαπασχολούμενους και μέχρι τρεις τριετίες. Δεν είναι ένα κόστος τεράστιο. Άλλωστε, κλάδοι της οικονομίας, οι οποίοι παράγουν θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη συλλογικές συμβάσεις, που έχουν κατώτατο μισθό πολύ ψηλότερο από αυτόν που ορίζει η κυβέρνηση».

Ερωτηθείς σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλών στα ταμεία σε δόσεις ο υφυπουργός γνωστοποίησε: «Οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουμε για τις οφειλές στην κοινωνική ασφάλιση είναι τέτοιες που πραγματικά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, απαλλάσσουν πάρα πολύ κόσμο από τον στραγγαλισμό που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια από τις μεγάλες οφειλές. Θα είναι μία θεαματική βελτίωση της θέσης τους και θα τους δίνει πραγματικά ένα καινούριο έναυσμα για επιτάχυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δουλεύουμε κάθε μέρα για αυτό το θέμα, βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Θα έχουμε μια λειτουργία σε τρία βήματα άμεσης εξυπηρέτησης των αιτούντων ρύθμιση, μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Νομίζω ότι ο Μάρτιος αποτελεί ορόσημο όπου μπορούμε να θεωρούμε ότι θα αρχίσει αυτή η διαδικασία».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το ενδεχόμενο διαχωρισμού του ΕΦΚΑ από επιμέρους ασφαλιστικά ταμεία που εξετάζει ως υπόθεση το ΣτΕ, ο κ. Πετρόπουλος είπε: «Η κατώτατη εισφορά θα αυξηθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες αμέσως από την πρώτη στιγμή και οι άλλες εισφορές που είχαν οι ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι υπέρογκες, θα επικρατήσει τρέλα στην αγορά, θα αρχίσουν τα “λουκέτα”. Είναι πολύ απλό και πολύ πρακτικό. Ας το σκεφτούν όλοι όσοι δεν θέλανε την ενιοποίηση του ΕΦΚΑ και τον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών σε σχέση με τα εισοδήματα […] Δεν νομίζω ότι οι δικαστές θα πουν κάτι τέτοιο, ότι θα πρέπει να αποσχισθούν από τον ενιαίο φορέα ασφάλισης τα επιμέρους ταμεία, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα έχει μια πραγματικά αρνητική επίδραση στην οικονομία της χώρας και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα